Iohannis spune că dosarul său de incompatibilitate ar putea fi judecat la ÎCCJ într-un an sau doi

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, luni, că dosarul său în care este acuzat de incompatibilitate, ca urmare a unui raport al ANI, ar putea fi judecat de ÎCCJ într-un an sau doi, potrivit specialiştilor consultaţi de liderul PNL, el menţionând că nu a primit notificare privind primul termen.

663 afișări
Imaginea articolului Iohannis spune că dosarul său de incompatibilitate ar putea fi judecat la ÎCCJ într-un an sau doi

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Iohannis a fost întrebat dacă a primit înştiinţarea cu primul termen de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul dosarului de incompatibilitate deschis de ANI.

"Nu am încă niciun termen la Înalta Curte (ÎCCJ, n.r.). Sunt în faza în care Înalta Curte mi-a solicitat o întâmpinare, iar specialiştii spun că din această fază până la primul termen durează un an sau doi, deci nu mă aştept la un termen foarte curând", a afirmat liderul PNL.

El a precizat că nu este îngrijorat câtă vreme Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate în primă instanţă.

Iohannis a fost întrebat de ce a fost promovată iniţiativa legislativă care scoate din situaţia de incompatibilitate aleşii locali membri în AGA ale serviciilor de utilităţi publice, situaţie în care s-a aflat conform raportului ANI.

"Această modificare (a legii integrităţii, n.r.) nu a venit de la noi, nu a venit prin noi şi noi liberalii ne-am abţinut. Este o iniţiativă legislativă a PSD care a mers înainte", a răspuns preşedintele PNL.

În septembrie 2013, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat la acel moment corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis contestaţia primarului Sibiului, Klaus Iohannis, referitoare la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata că Iohannis se află în incompatibilitate.

Recursul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis susţinea că este vorba despre o confuzie pe care o face ANI. "Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov", explica Iohannis, care adăuga că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici