Iohannis: Voi milita în toate circumstanţele pentru păstrarea şi întărirea parteneriatului cu SUA

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, că personal va milita "în toate circumstanţele" pentru păstrarea şi întărirea parteneriatului cu SUA, acesta fiind un lucru "nenegociabil" şi definitoriu pentru viitorul României.

269 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Voi milita în toate circumstanţele pentru păstrarea şi întărirea parteneriatului cu SUA

Klaus Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Iohannis a fost întrebat în ce termeni vede parteneriatul cu SUA, având în vedere mesajele date de senatorii SUA care au venit recent la Bucureşti în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a impactului în mediul de afaceri.

"Unul din conceptele cele mai puternice pe care doresc să le susţin este statul de drept, ori pentru aşa ceva este evident că trebuie să continuăm parteneriatele care sunt vitale pentru viitorul României. Dacă mă întrebaţi pe mine, în calitate de preşedinte al PNL, pot să vă răspund simplu: eu voi milita în toate circumstanţele pentru păstrarea şi întărirea Parteneriatului strategic cu SUA, a rolului nostru jucat în NATO şi în UE. Aceste lucruri sunt nenegociabile. Ele sunt definitorii şi importante pentru viitorul României", a afirmat liderul PNL.

Senatori americani au susţinut duminică, într-un interviu acordat gandul.info că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii orienteze atenţia către România, Christopher Murphy afirmând că o dezbatere despre protejarea imunităţii aleşilor ar fi "de tot râsul" în SUA.

Senatorii, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul american, au fost întrebaţi care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, în condiţiile în care după vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, aceştia au votat împotriva ridicării imunităţii unor parlamentari.

Senatorul John McCain a susţinut că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă "enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie".

"Cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile. Nu încercăm să le spunem oamenilor de aici ce ar trebui să facă, dar avem anumite standarde universale pe care ne aşteptăm ca toată lumea să le respecte cât mai mult posibil. Ţara noastră nu este lipsită de corupţie, se întâmplă tot timpul, dar ne luptăm cu ea. Deci vrem să vedem progres în acest domeniu. Şi din nou, nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relaţiile cu România, dar şi cu alte ţări", a spus McCain.

De asemenea, senatorul Christopher Murphy a afirmat că o dezbatere în SUA despre protejarea propriei imunităţi, prin vot, de către parlamentari ar fi "de tot râsul".

"Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA", a susţinut Murphy.

În acelaşi timp, senatorul Ron Johnson a afirmat că singura situaţie în care un om de afaceri va fi interesat să investească în România este aceea în care va avea încredere că legile se aplică în mod corect.

"Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt. Semnele încurajatoare pe care le-am văzut, fie că e vorba de ce s-a întâmplat pe Maidan în Ucraina, oameni tineri ieşind în faţă şi cerând un guvern mai puţin corupt, fie ce auzim aici în România – tineri care cer acest lucru, sunt semne care ne dau speranţă", a explicat Johnson, în interviul pentru gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici