Iordache, după ce oficialul german Bernd Fabritius l-a creditat pe Iohannis: Nu cunoaşte, nu înţelege că premierul asigură Preşedinţia Consiliului UE

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, duminică pentru MEDIAFAX, că oficialul german Bernd Fabritius, care a spus că şeful statului ar trebui să stea „în capul mesei” în mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE, fie nu cunoaşte sau nu înţelege că Preşedinţia este asigurată de premier.

1141 afișări
Imaginea articolului Iordache, după ce oficialul german Bernd Fabritius l-a creditat pe Iohannis: Nu cunoaşte, nu înţelege că premierul asigură Preşedinţia Consiliului UE

Iordache, după ce oficialul german Bernd Fabritius l-a creditat pe Iohannis: Nu cunoaşte, nu înţelege că premierul asigură Preşedinţia Consiliului UE

„Pot să înţeleg că îi face campanie domnului Iohannis, dar sunt nişte declaraţii nefericite. Deci fie nu cunoaşte, fie nu înţelege că potrivit regulilor, Preşedinţia Consiliului UE se asigură de prim-ministrul României, nu se asigură de preşedinte. E o chestiune a Guvernului, nu a preşedintelui”, a afirmat Florin Iordache, duminică pentru MEDIAFAX.

Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania, a declarat, pentru RFI, că cea mai mare provocare pe care o are România, în perioada în care deţine Preşedinţia Consiliului UE, este recâştigarea încrederii statelor membre.

Din punctul de vedere al oficialului german, şeful statului Klaus Iohannis este cel care ar trebui să stea „în capul mesei”, în mandatul ţării noastre la şefia Consiliului Uniunii Europene şi nu premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Fabritius consideră că un „handicap sever” pentru România este îndepărtarea de valorile europene.

În replică, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, vineri seară la Antena 3, că este aberant ca Bernd Fabritius să critice Guvernul şi să spună că nu este pregătit pentru Preşedinţia Consiliului UE, întrebându-se dacă oficialul german are calitate sau capacitate de a decide „cine trebuie să fie la masă, în fruntea bucatelor”.

Ministrul a adăugat că un punct de vedere al MAE a fost transmis Germaniei şi ambasadorului Germaniei la Bucureşti.

Meleşcanu a mai spus că i-a transmis o scrisoare şi ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, pentru o discuţie la sediul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici