Kelemen despre afirmaţiile lui Rogozin: Lumea aşteaptă soluţii de la Washington, nu de la Moscova

Vicepremierul Kelemen Hunor susţine că declaraţiile lui Dmitri Rogozin şi evenimentele care se petrec la graniţa nord-estică a României necesită o reacţie "fermă şi foarte rapidă" din partea NATO şi a UE, soluţiile fiind aşteptate de la Washington şi Bruxelles, şi "nu de la Moscova".

504 afișări
Imaginea articolului Kelemen despre afirmaţiile lui Rogozin: Lumea aşteaptă soluţii de la Washington, nu de la Moscova

Vicepremierul Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Lumea aşteaptă soluţii de la Washington şi de la Bruxelles, nu aşteptă o soluţie paşnică şi foarte constructivă de la Moscova. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte simple şi foarte clare şi România nu îşi permite să nu fie un partener corect şi loial în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană. Sigur, rămâne de văzut cât de repede şi cât de mult se poate ajunge la o concluzie, inclusiv în interiorul UE. În interiorul Alianţei Nord-Atlantice lucrurile sunt mai simple, fiind şi o structură militară", a spus Kelemen, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele UDMR consideră că "în anumite momente şi în anumite chestiuni" este nevoie de "celeritate", de coordonare "mult mai strânsă şi mult mai rapidă" cu statele membre din UE, chiar dacă au interese diferite legate de Rusia.

"Dacă nu vom înţelege că există un pericol pentru fiecare stat şi mai ales pentru statele din această zonă, înseamnă că, de fapt, nu cunoaştem intenţiile Rusiei şi nu cunoaştem foarte bine ce s-a întâmplat în această parte a lumii în trecut", a afirmat Kelemen.

El a precizat că punctul său de vedere, în calitate de vicepremier, este similar cu cel al Guvernului României şi al Ministerului de Externe, care au reacţionat "corect şi absolut ferm".

"Mi-e greu să cobor la acest nivel, trebuie să faci un efort uriaş, cine cât a băut, cu ce bombardier va veni, deci e greu. Reacţia vicepremierului Rogozin este una privată, deocamdată nu a fost întărită de Guvern sau de preşedinte, cu toate că în această zi au mai apărut reacţii din partea Dumei de Stat, dar n-aş vrea eu să comentez. Nu pot fi acceptate astfel de declaraţii. Ca ţară membră în UE şi în Alianţa Nord-Atlantică, România va avea poziţia comună. Tot ce se întâmplă necesită o reacţie fermă şi o reacţie foarte rapidă, nu din partea României, din partea NATO şi din partea UE", a conchis Kelemen Hunor.

"La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", adăuga Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

"La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", declara, duminică, pentru opiniatimisoarei.ro, preşedintele Traian Băsescu.

Dmitri Rogozin a continuat, luni, pe reţele de socializare Twitter şi Facebook declaraţiile provocatoare la adresa autorităţilor române, răspunzând afirmaţiei preşedintelui Traian Băsescu privind atacurile la adresa României.

"Mă întreb câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru", scria Rogozin pe contul său de Twitter. Acelaşi mesaj, care însoţeşte o fotografie a preşedintelui român, apare şi pe contul de Facebook al vicepremierului rus.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici