Kelemen Hunor: Demisia lui Maior nu m-a surprins. A dat un interviu atipic. Nu vreau să fac speculaţii

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, marţi, la Gândul Live, că nu a fost surprins de demisia directorului SRI George Maior, dar a apreciat că recentul interviu acordat de acesta a fost "un pic atipic", precizând însă că nu doreşte să facă speculaţii.

260 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Demisia lui Maior nu m-a surprins. A dat un interviu atipic. Nu vreau să fac speculaţii

Liderul UDMR Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Nu m-a surprins în niciun fel, dar sigur nici nu se poate spune că este ceva foarte, foarte suprinzător, pentru că a venit un nou preşedinte şi probabil că au fost nişte nişte discuţii, nu-mi dau seama. Important e că după nouă ani de zile nu este o foarte mare surpriză dacă cineva pleacă dintr-o funcţie şi este un act unilateral demisia, el lasă după acest mandat de nouă ani un serviciu mult mai reformat, nu spun că reformat de tot, dar mult mai reformat şi mult mai modernizat decât în perioada fostului director Radu Timofte, dar mai este mult de făcut probabil că s-a gândit şi domnul Maior la această perioadă de nouă ani de zile şi este o ieşire după un mandat plin, hai să spunem aşa din punct de vedere al activităţii şi al realizărilor, dar nu pot comenta. Am văzut fragmente din interviul dat pe B1 TV, era un pic un interviu atipic pentru domnul Maior şi cu ceea ce ne-a obişnuit el în nouă ani de zile când dădea interviuri şi declaraţii, dar mă rog. N-aş vrea să intru eu în fel şi fel de speculaţii că nu am baza necesară, informaţiile necesare de a specula şi de a formula nişte concluzii", a afirmat liderul UDMR.

Întrebat dacă i s-a părut că este o încercare de ieşire din scenă, având în vedere că în urmă cu câteva zile preşedintele Iohannis spunea că nu este problemă la SRI, are un şef, iar Maior nu mai era aşa de dispus să-şi dea demisia cum anunţase înainte de alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor a spus că nu ştie ce discuţii au fost între preşedinte şi directorul SRI şi s-a declarat convins că preşedintele Iohannis şi cei care sunt în jurul preşedintelui vor gestiona şi acest moment.

"Acum avem două servicii fără numărul unu în fruntea serviciilor, şi SIE şi SRI fără director. Deci trebuie să vină în faţa Parlamentului cu două propuneri şi atunci vom vedea cu cine vrea să meargă mai departe", a spus Kelemen Hunor, care însă a negat că acesta ar putea fi un subiect suplimentar pe agenda discuţiilor de miercuri, de la Cotroceni, dintre preşedinte şi partidele parlamentare.

El a mai precizat că votul în Parlament va depinde de persoana propusă pentru postul rămas vacant.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, anunţul fiind făcut de Administraţia Prezidenţială.

"Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 ianuarie, la Adevărul Live, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune şi va comunica concluzia, pentru că nu o are şi a adăugat că este ”o discuţie puţin artificială”.

Întrebat dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să îşi continue mandatul sau ar trebui schimbat, în condiţiile în care acesta a anunţat că îşi depune mandatul la dispoziţia noului preşedinte, Klaus Iohannis a răspuns: ”Cred că e o discuţie puţin artificială. Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.

În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre evaluare, menţionând că, până la acel moment şi atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă şi nu confirmă "interesul pentru un anume rol profesional în viitor".

Maior a acordat, duminică, la B1 TV, un interviu în care a afirmat că respingerea legilor Big Brother ar putea reprezenta un element major de vulnerabilitate la adresa României şi că în acest moment există un vid legislativ major, avertizând că cei care se opun acestor legi vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe.

„Eu sper că nu se opune SRI-ului Curtea Constituţională, ci a considerat că există anumite elemente de neconstituţionalitate în această lege. Din păcate, legea a fost respinsă în totalitate, ceea ce a creat un vid legislativ şi în acest moment unic, în istoria de 25 de ani a României după Revoluţie, şi acum operăm pur şi simplu cu celelalte mijloace pe care le avem la dispoziţie. Noi considerăm că aceste legi sunt în concordanţă cu exigenţele convenţiei drepturilor omului”, a mai spus şeful SRI.

George Maior a lansat totodată şi un avertisment dur la adresa celor care se opun acestor legi. Maior crede că aceştia vor fi responsabili în cazul producerii unei catastrofe. Directorul SRI a mai spus şi că serviciul se va adapta în cazul unor decizii nefavorabile.

„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere morală în legătură cu securitatea cetăţenilor României, nu a statului. La momentul când se va întâmpla o catastrofă, voi şti spre cine să arăt cu degetul. E datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri pe care nu le înţelege sau din rea credinţă le abordează în acest fel. Nu comentez deciziile, ne vom adapta la ele, cu mijloacele chiar şi ale lui Sherlock Holmes”, a adăugat Maior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici