Kelemen Hunor: UDMR crede în nevinovăţia lui Marko Attila şi e solidară cu el. Demisia sa e curajoasă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor consideră că decizia luată de Markó Attila de a demisiona din Parlament este ”curajoasă şi corectă”, adăugând că Uniunea crede în nevinovăţia lui şi este solidară, urmând a-l sprijini în continuare, în funcţile de instrumentele avute la dispoziţie.

179 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: UDMR crede în nevinovăţia lui Marko Attila şi e solidară cu el. Demisia sa e curajoasă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

”Decizia luată de Markó Attila este curajoasă şi corectă. Uniunea Democrată Maghiară din România crede în nevinovăţia lui Markó Attila şi este solidară cu el. Uniunea îl va sprijini şi în continuare, în funcţie de posibilităţile sale şi de instrumentele avute la dispoziţie”, a transmis liderul UDMR, Kelemen Hunor, prin intermediul unui comunicat de presă.

Preşedintele UDMR îşi exprimă speranţa că ”ceea ce se întâmplă zilele acestea, nu numai cu Markó Attila, dar şi cu situaţia retrocedărilor, nu se întâmplă cu intenţia de a opri un proces care nu s-a încheiat încă”.

”Am speranţa că nu se încearcă renaţionalizarea imobilelor deja restituite”, a mai declarat Kelemen Hunor, după ce demisia din funcţia de parlamentar a lui Markó Attila a fost transmisă Camerei
Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a amânat, miercuri, cu o săptămână, discutarea raportului privind cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila până când cererea de demisie a acestuia din Parlament va fi depusă în original.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat, în plen, că cererea de demisie a deputatului UDMR Marko Attila a fost depusă la Biroul Permanent în copie şi, juridic, nu poate fi luată în considerare.

El a propus ca discutarea raportului privind arestarea preventivă a lui Marko Attila să se amâne cu o săptămână până la depunerea demisiei în original.

"Juridic nu putem să citim documentul în plen dacă nu avem originalul. Dacă am citi această demisie în plen, am întreba dacă persistă în demisie, apoi, raportul Comisiei juridice privind cererea de arestare preventivă nu ar mai fi subiectul Camerei Deputaţilor şi se trimit documentele la Parchet. Din punctul de vedere al Constituţiei, propun să amânăm citirea acestei demisii până vine originalul, o săptămână şi să scoatem de pe ordinea de zi raportul Comisiei juridice, pe care îl discutăm peste o săptămână", a spus Zgonea.

Marko Attila a scris pe Facebook că a fost cea mai grea decizie a vieţii sale să demisioneze din funcţia de deputat.

”Azi am demisionat din funcţia de deputat. A fost cea mai grea decizie a vieţii mele să mă retrag de bunăvoie şi nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat întreaga viaţă”, a scris Marko Attila, miercuri după-amiază, pe pagina sa de Facebook.

Surse din UDMR au declarat corespondentului MEDIAFAX că deputatul Marko Attila se află la Budapesta încă de la sfârşitul anului trecut. Potrivit surselor citate, acesta le-ar fi spus apropiaţilor săi că nu intenţionează "şi nici nu s-a gândit vreodată" să renunţe la cetăţenia română.

Marţea trecută, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru arestarea deputatului Marko Attila Gabor, în dosarul în care este implicat şi Horia Georgescu, fiind suspectat de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Deputatul este implicat în acelaşi dosar în care fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost arestat, iar deputatul Theodor Nicolescu a fost reţinut.

Procurorii au suspiciuni că, în 2008, Marko Attila Gabor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75 de milioane de euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT Alina Bica privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici