Kelemen: În SUA, am spus că în România sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului (Harghita), că în cursul vizitei făcute recent în SUA, a atenţionat factorii de decizie de la Washington că în România "sunt lezate" drepturile fundamentale ale minorităţilor.

1249 afișări
Imaginea articolului Kelemen: În SUA, am spus că în România sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor

Kelemen: În SUA, am spus că în România sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În cadrul prelegerii cu tema "Cum suntem văzuţi de americani", Kelemen Hunor le-a spus celor prezenţi la tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului, că în SUA a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu membri ai Congresului american, cărora le-a vorbit despre "chestiuni importante" ale maghiarilor din România, care pot provoca probleme pe termen scurt şi lung.

"În SUA am atras atenţia factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor şi cel al proprietăţii. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât şi scurt. În cadrul parteneriatului strategic România - SUA, SUA să atenţioneze România să nu părăsească traseul statului de drept şi să nu lezeze drepturile minorităţilor", a declarat preşedintele UDMR.

El a mai spus că, indiferent de grupurile cu care s-a întâlnit, părerea "unanim exprimată" a fost că "nu există siguranţă pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităţilor sunt lezate".

Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost "renaţionalizat", în urma unei decizii judecătoreşti, precum şi la cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde "singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea", referindu-se la înfiinţarea unei linii de învăţământ separate în limba maghiară, "este Senatul Universităţii".

Totodată, Kelemen a amintit că sunt aspecte nerezolvate în privinţa folosirii limbii materne în diferite instituţii din România şi a retrocedărilor către cultele religioase, specificând că au fost restituite până în prezent doar 50 la sută din bunurile confiscate de comunişti.

"Nu ne putem permite să nu spunem nimic atunci când există derapaje. Altfel, poate avea loc orice schimbare negativă, la sfârşitul căreia s-ar putea instaura un sistem autoritar sau nedemocratic. Am mers nu numai la Washington, am fost la la Bruxelles şi la Strasbourg, am fost şi la Berlin şi o să mai merg peste tot, pentru că eu cred că într-o lume globalizată şi, mai ales în contextul în care România face parte din Alianţa Nord-Atlantică şi din Uniunea Europeană, marea majoritate a problemelor noastre sunt, până la urmă, probleme comune. De aceea, eu am vorbit şi în SUA exact ce spun şi în Bucureşti, acele probleme, care din punctul meu de vedere înseamnă că nu toate dezideratele sunt, în acest moment, atinse. Sau chiar, în anumite momente şi anumite domenii noi constatăm că se întâmplă o mişcare spre trecut şi nu este bine", a afirmat Kelemen Hunor.

Peste 20 de lectori - reprezentanţi ai conducerii UDMR, parlamentari, aleşi locali şi profesori universitari - vor susţine prelegeri celor aproximativ 200 de tineri prezenţi la cea de-a XII-a ediţie a taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană", organizată de Uniune la Izvoru Mureşului.

Tabăra de vară are ca obiectiv principal informarea tinerilor asupra anumitor aspecte legate de autorităţile publice locale şi naţionale şi de a le oferi posibilitatea să pună întrebări şi să îşi exprime opinia direct reprezentanţilor acestor autorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici