Kelemen: Regionalizarea nu se va face, dar am putea vorbi de regiuni de dezvoltare mai mici

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că regionalizarea nu se va face deoarece nu se poate fără amendarea Constituţiei, însă ar trebui discutat despre regiuni de dezvoltare mai mici, formate din maxim patru judeţe, evitând astfel creşterea discrepanţei dintre ele.

421 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Regionalizarea nu se va face, dar am putea vorbi de regiuni de dezvoltare mai mici

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, vineri, la Aiud, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Diasporei Maghiare, că regionalizarea nu se va mai face deoarece nu crede că în următorul an se poate amenda Constituţia, iar fără amendarea Constituţiei nu se pot forma regiuni administrative.

"Cei care au încercat o regionalizare mascată, adică au reorganizat, de exemplu, direcţiile financiare, cred că încet, încet îşi dau seama că au făcut o prostie, este un eşec, nu funcţionează, deciziile sunt duse la o distanţă foarte mare de contribuabili, se iau foarte încet şi din acest punct de vedere eu cred că şi veniturile la buget au suferit. A fost o prostie. Eu consider în continuare că a fost o greşeală. De aceea, eu cred că nu e bine să mai vorbim despre un subiect care nu are nicio şansă în perioada imediat următoare", a afirmat Kelemen.

Potrivit acestuia, ar trebui să se discute, în schimb, despre regiuni de dezvoltare modificate pe o altă structură.

"Despre regiunile de dezvoltare, în schimb, ar trebui să vorbim, ar trebui să le gândim în aşa fel încât să avem regiuni mai mici, din trei, maxim patru judeţe, regiuni mai coerente, regiuni care au o oarecare tradiţie istorică, nu numai din punct de vedere cultural, dar şi economic şi social. Altfel nu vor funcţiona, discrepanţa va creşte iar, aşa cum am constatat că s-a întâmplat atât în perioada de preaderare, cât şi în perioada de postaderare", a spus liderul UDMR.

Acesta a adăugat că iniţiativa UDMR privind referendumurile locale a fost făcut tocmai în acest scop.

"Dacă am putea, noi, clasa politică, să trecem peste anumite prejudecăţi, atunci iniţiativa noastră ar putea fi susţinută şi mă refer în primul rând acum la Mureş. În decizia CJ unde nu găseşti niciun argument raţional pentru ce au făcut ieri (joi - n.r.), doar pentru că iniţiativa a venit din partea UDMR, toată lumea s-a coalizat şi a votat împotriva interesului judeţului Mureş, împotriva intereselor tuturor cetăţenilor din judeţul Mureş. Preşedintele Consiliului Judeţean şi Consiliul Judeţean au spus: «nu vrem să fim centru regional. Vrem să rămânem în coada listei în continuare, vrem să rămânem după Alba Iulia, vrem să fim într-un fel dependenţi de Alba Iulia»", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, din 1996, când Alba şi Mureş erau foarte aproape în ceea ce priveşte cifrele economice, în prezent diferenţa este cam 25-30% în defavoarea Mureşului.

Joi, Consiliul Judeţean Mureş a respins proiectul iniţiat de consilierii UDMR de organizare a unui referendum local pentru înfiinţarea regiunii de dezvoltare Mureş-Covasna-Harghita, după o şedinţă la care au participat şi primari UDMR din judeţ şi la începutul căreia s-a intonat imnul naţional.

În 14 octombrie, reprezentanţii UDMR au depus la registratura CJ Mureş liste cu aproape 40.000 de semnături de susţinere a organizării, în 8 decembrie, a unui referendumului pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita, iniţiativa fiind respinsă, pentru că nu corespundea formularul, şi o altă iniţiativă în acelaşi sens, semnată de cei 13 consilieri judeţeni ai Uniunii, care a fost dezbătută joi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici