Kelemen: UDMR susţine bicameralismul şi nu va milita pentru referendumul preşedintelui

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este dreptul preşedintelui Traian Băsescu de a declanşa procedura pentru organizarea unui nou referendum, dar este un demers pe care Uniunea nu îl susţine, militând pentru un Parlament bicameral.

564 afișări
Imaginea articolului Kelemen: UDMR susţine bicameralismul şi nu va milita pentru referendumul preşedintelui

Kelemen: UDMR susţine bicameralismul şi nu va milita pentru referendumul preşedintelui (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Noi susţinem bicameralismul şi nu vom milita pentru acest referendum, dar este dreptul preşedintelui Băsescu de a iniţia procedura pentru organizarea unui referendum. Aşa cum, în 2009, noi am formulat o poziţie foarte clară şi foarte simplă, şi în 2013 poziţia noastră este foarte clară şi este pentru Parlament bicameral în continuare. Dincolo de Parlament bicameral, noi am spus că reprezentarea politică trebuie să îşi găsească loc în Camera Deputaţilor şi principiul trebuie să fie reprezentare proporţională. Suntem de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi am susţinut 300 de deputaţi plus 18 pentru minorităţile naţionale, iar Senatul să fie reprezentarea teritorială, cu 100 de membri. Avem o grămadă de argumente pentru această poziţie, pornind de la faptul că România este o ţară mare, a şaptea din UE, o ţară complexă, cu regiuni istorice, cu identităţi naţionale, cu probleme regionale, până la tradiţiile din România care ne ghidează către un Parlament bicameral. Noi credem că acest bicameralism trebuie păstrat", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, problemele României şi ale cetăţenilor nu au nicio legătură cu faptul că Parlamentul are două Camere, nici măcar cu faptul că sunt foarte mulţi parlamentari.

"Nici calitatea Parlamentului nu are nicio legătură cu bicameralismul şi nici economii substanţiale nu faci cu această reducere. Dacă acesta este un argument, atunci ar trebui să desfiinţăm Parlamentul", a afirmat Kelemen.

El a menţionat că, dacă tot se vorbeşte de referendum, ar fi fost util să fie întrebaţi cetăţenii dacă vor regiuni administrative, dincolo de judeţe, dacă mai vor un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul central.

"Ar trebui întrebaţi dacă vor să mai cheltuie nişte bani pentru creşterea birocraţiei, nu să se repete referendumul din 2009", a conchis Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici