Klaus Iohannis: Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare

  • Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare, spune preşedintele Klaus Iohannis, cu referire la pandemie: „Oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitatea de dinaintea pandemiei”.
  • În acest context, Iohannis le-a mulţumit medicilor şi angajaţilor din sănătate pentru efort: „Aceşti oameni merită respectul nostru şi admiraţia noastră. Avem înceredere în medicii noştri”.
  • „Lucrurile merg tot mai bine, însă dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi”, a spus preşedintele.
701 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare

Klaus Iohannis: Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare

Klaus Iohannis a atras atenţia că ne aflăm din nou într-un punct critic şi avem fiecare de făcut o alegere fundamentală pentru viitor: „Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri şi la supraaglomerarea spitalelor? Este un drum la capătul căruia ne aşteaptă multă suferinţă şi pierderi incomensurabile. Sau alegem să avem şi viaţă socială şi economie funcţională? Putem, dacă dăm dovadă de responsabilitate”, a spus şeful statului într-o declaraţie de presă făcută miercuri seară.

Iohannis a adăugat că restricţiile sunt inevitabile: „Cu cât mai repede sunt introduse şi respectate, cu atât mai rapid îşi produc efectele”.

Preşedintele a adăugat că nu doar în România este complicată situaţia, mai ales că sistemele de sănătate au fost supuse în ultimele luni unei mari presiuni, iar medicii au făcut eforturi uriaşe pentru a salva vieţile oamenilor.

În acest context, Iohannis le-a mulţumit medicilor şi angajaţilor din sănătate pentru efort: „Aceşti oameni merită respectul nostru şi admiraţia noastră. Avem înceredere în medicii noştri”.

„Lunile care vor urma nu vor fi deloc uşoare, dar sunt convins că vor acţiona cu acelaşi devotament. Vreau să-i asigur pe medici că sunt alături de ei şi împreună vom face faţă acestei crize. Este o luptă nu doar a sistemului medicului, este o luptă în care avem cu toţii o mare responsabilitate. Oricât ne-am dori, situaţia epidemiologică nu ne permite întoarcerea la normalitatea de dinaintea pandemiei. Cu cât creşte numărul de bolnavi şi de decese, cu atât ne îndepărtăm şi mai mult de acest moment îndelung aşteptat”, a adăugat şeful statului.

Oricâte măsuri ar implementa autorităţile, ele îşi pierd din eficienţă dacă unii dintre semenii noştri refuză să participe la acest efort colectiv, a mai spus Iohannis: „Depinde de conştiinţa fiecăruia dintre noi dacă vom câştiga această bătălie fără precedent”.

  • Iohannis, despre testele COVID: Personalul calificat nu poate fi inventat; boala poate fi mai rapidă

Klaus Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, dacă nu ar trebui să crească numărul de teste pentru diagnosticarea COVID-19.

„Dacă ne uităm pe date, numărul de testări creşte de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, pe urmă 10.000, 15.000, 20 – 25.000. Astăzi am avut peste 27.000. Este, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, asta se rezolvă simplu. Personalul calificat însă nu poate fi achiziţionat sau inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor de specialitate durează ani şi ani”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat că există persoane interesate să se specializeze şi sunt laboratoare care în continuare doresc să facă aceste testări, însă nu trebuie să ne aşteptăm la minuni.

„Lucrurile merg tot mai bine, însă dacă nu avem grijă, boala va fi mai rapidă ca noi”, a spus preşedintele.

  • Iohannis, întrebat dacă regretă vreo decizie în pandemie: Cred că s-au luat deciziile bune

„Cred că s-au luat deciziile bune, dar o pandemie nu este o alegere politică. O pandemie nu este un ghinion, este o catastrofă care a venit peste noi, cu care trebuie să trăim până găsim soluţiile pentru a avea un vaccin sau un tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui, a venit fără să ţină cont de cine este la guvernare”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că din martie până acum am învăţat ceva despre acest virus şi, în consecinţă, „putem să avem o viaţă cât de cât aproapiată de normalitate, o economie cât de cât funcţională şi da, din păcate, avem şi foarte multe persoane bolnave, foarte mulţi oameni care au murit”.

Autorităţile au partea lor de rezolvat, însă cetăţenii au o răspundere: respectarea restricţiilor, a spus Iohannis.

„Boala nu va dispărea, dar se va răspândi mult mai încet, sistemul de sănătate publică va face faţă, până când vom găsi un vaccin şi vom putea să scăpăm de acest virus. (...) Va mai dura. Nu este iminentă finalizarea pandemiei şi de aceea fac apel la toţi românii: doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli. Dacă nu respectăm restricţiile, vom avea spitalele ultra-pline, sistemul nu ar mai face faţă şi am avea cu toţii de pierdut”, a adăugat Iohannis. 

Întrebat, miercuri seară, dacă numărul medicilor de terapie intensivă este suficient sau dacă există varianta ca România să ceară ajutor din străinătate, Klaus Iohannis a răspuns că în momentul de faţă situaţia nu este deocamdată critică, dar este foarte îngrijorătoare.

  • Iohannis a vorbit despre numărul locurilor din terapie intensivă pentru pacienţii Covid-19 şi non Covid-19.

„Locuri deocamdată sunt. Distribuţia nu este uniformă, pacienţii trebuie transferaţi, de asta se ocupă autorităţile. Nu trebuie să ne complacem în această situaţie. Am discutat chiar azi cu premierul şi am cerut măsuri pentru a adăuga la numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă. Probabil în perioada imediat următoare vom vedea o mişcare în această zonă”, a declarat Iohannis.

La insistenţele jurnalistului, care a precizat că întrebarea s-a referit la numărul de medici din terapie intensivă, Iohannis a răspuns: „Medici avem atâţia câţi avem. Avem medici foarte buni. Ştiu că mulţi sunt în pragul epuizării, mulţi sunt supăraţi că nu sunt condiţii mai bune, noi toţi suntem supăraţi că suntem în pandemie. Medicii nu pot fi pregătiţi peste noapte. Cu siguranţă sunt medici tineri care vor să se specializeze”.

  • Iohannis: Sănătatea publică e ameninţată de COVID, iar politica românească de PSD

„Cu siguranţă avem situaţii diferite. Sănătatea publică e ameninţată de COVID-19, iar politica românească e ameninţată de PSD. Sunt două pericole şi trebuie să ne adresăm şi într-o parte, şi în cealaltă parte. După alegeri, este evident că această creştere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni”, răspunde Klaus Iohannis, întrebat de ce la o conferinţă precednetă s-a concentrat mai mult în a ataca PSD, în defavoarea pandemiei..

El a spus că autorităţile trebuie să ia măsurile care se impun în prag de iarnă-toamnă, pentru că „lucrurile, probabil, se vor complica o dată cu venirea toamnei şi cu vremea mai rece”.

„Să nu facem o confuzie între abordarea policică, necesară, fiindcă societatea merge mai departe – noi nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii, dar e clar că abordarea politică e una, abordarea publică trebuie să fie una aplicată, care se bazează pe măsurile propuse de experţi. Autorităţile au reacţionat corect, însă revin – nu se poate aştepta nimeni ca guvernul singur să stăpânească pandemia. E o răspundere partajată. Câteodată politicienii se bagă şi unde nu trebuie. PSD a ţinut în Parlament câteva săptămâni o lege care trebuia dată urgent exact pentru îngrădirea epidemiei”, conchide şeful statului. 

  • Iohannis: Alegerile parlamentarele trebuie să aibă loc pe 6 decembrie

„O democraţie nu funcţionează fără alegeri. Am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că au fost organizate rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice. Însă dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale. Alegerile trebui să aibă loc”, spune Klaus Iohannis.

El apreciază că România nu poate funcţiona cu un parlament fără puteri depline.

„Cu cât am putea amâna alegerile? Maximum trei luni. Ajungem la sfârşitul iernii. Nu cred că cineva îşi imaginează situaţia epidemiologică va fi net mai bună decât acum. Campanie mai mult online, la TV, radio decât fizic şi să mergem la vot. Actul de votare nu e mai periculos decât mersul la pâine”, conchide şeful statului.

  • Iohannis, despre economia României: Îşi va reveni mai repede dacă vor exista mai multe stimulente

Preşedintele Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, ce măsuri de relansare economică se impun în România.

„Foarte multe măsuri au fost deja luate de Guvern, altele vor fi luate în continuare şi cu sprijinul fondurilor europene. Este foarte clar că economia îşi va reveni mai repede dacă vor exista din partea Guvernului mai multe stimulente şi mai multe programe de intervenţie, de sprijinire a economiei. Am discutat în multe rânduri aceste chestiuni cu premierul, cu ministrul de Finanţe, ministrul Economiei şi aşa mai departe. Cu toţii suntem de acord ca aceste măsuri trebuie puse în practică, altele trebuie pregătite, ca în cel mai scurt timp economia să revină pe creştere”, a spus Iohannis.

Cea mai recentă prognoză a Băncii Mondiale arată că economia României se va contracta cu 5,7% anul acesta, iar experţii BM au spus că depinde de autorităţile române revenirea la normal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici