Klaus Iohannis şi-a prezentat bilanţul primului mandat. Are peste 800 de pagini - DOCUMENT

Klaus Iohannis şi-a făcut bilanţul primului mandat de preşedinte, joi la Cotroceni. Şeful statului a vorbit despre atacul PSD la justiţie, prin OUG 13, amnistia şi graţierea sau încercarea de a schimba codurile penale şi pârghiile constituţionale pe care le-a folosit pentru a stopa acest lucru.

440 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis şi-a prezentat bilanţul primului mandat. Are peste 800 de pagini - DOCUMENT

Iohannis a prezentat bilanţul în mandatul anterior. Preşedintele a vorbit de atacul PSD la justiţie - DOCUMENT

„Prezentare publică a bilanţului meu de mandat de 5 ani de preşedinte. Au fost provocări şi pericole ca ţara noastră să iasă de pe traiectoria democratică şi proeuropeană. În ciuda multiplelor adversităţii politice am consolidat temelia pe care să ridicăm în anii care vin România normală. Mandatul de preeşdinte l-am primit din partea cetăţenilor şi de aceea e necesar un exerciţiu de transparenţă cu un bilanţ pe care mi-l asum. Am dorit să fac această prezentare acum, după alegerile prezidenţiale, pentru că un astfel de demers este instituţional şi nu trebuie supus unei campanii electorale”, a afirmat Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută joi seara la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a amintit şi despre cei 2% din PIB alocaţi apărării şi a precizat că aceasta „este o decizie majoră care face din România un partener credibil şi puternic în NATO şi asigură finanţarea, modernizarea şi dotării Armatei României.

El a adus în discuţie şi prima vizită la Casa Albă şi întrevederea cu preşedintele SUA Donald Trump.

„Fiind proeuropean am reuşit ca România să devină un membru respectat în UE. În cadrul Summitului din 9 mai a.c. de la Sibiu, toţi liderii europeni şi-au luat răspunderea să continue împreună proiectul european”, a mai explicat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că a folosit toate mecanismele constituţionale pentru a dejuca planul şi încercarea PSD de a acapara statul şi slăbi justiţia din România.

„În plan intern buna funcţionare a autorităţilor publice s-a aflat înc entrul preocupărilor mele ca preşedinte. În ultimii 3 ani s-a încercat acapararea întreb statului român şi slăbirea justiţiei. Pentru a contracara aceste forţe profund nedemocratice care au încercat oprirea luptei anticorupţie am uzat e toate pârghiile constituţionale. OUG 13 nu a intrat în vigoare. Amnistia şi graţierea, aceste priorităţi zero pentru PSD nu au fost obţinute, codurle penale favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a amintit şi de referendumul pe justiţie.

„Totodată am iniţiat referendumul privind justiţia în care peste 6 milioane de români au spus că statul de drept trebuie consolidat. Atât pe cei din ţara, cât şi pe cei din Diaspora, aceştia din urmă supuşi unor umilinţe. Această situaţie de netolerat a încetat în momentul în care am cerut introducerea votului prin corespondenţă. Încă de la începutul mandatului mi-am propus o agendă extinsă în ceea ce priveşte modernizarea şi recredibilizarea instituţiilor publice”, a conchis Iohannis.

Un alt „proiect de suflet” a fost cel al României Educate, precum şi de facilitare votului prin corespondenţă pentru românii din Diaspora sau promovarea culturii, apărarea patrimoniului cultural.

Documentul care conţine bilanţul primului mandat al preşedintelui Klaus Iohannis în perioada 2014-2019 are peste 800 de pagini.

 

Bilanţul primului mandat by Mediafax.ro on Scribd

 

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici