Kovesi despre cazul preşedintelui CJ Argeş: Procurorii nu fac dosare la comandă politică

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Timişoara, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor privind măsura reţinerii lui Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, că "procurorii nu fac dosare la comandă politică".

24 afișări
Imaginea articolului Kovesi despre cazul preşedintelui CJ Argeş: Procurorii nu fac dosare la comandă politică

Kovesi despre cazul preşedintelui CJ Argeş: Procurorii nu fac dosare la comandă politică (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Kovesi a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor legată de măsura reţinerii şi, ulterior, a arestării preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, faptul că "procurorii nu fac dosare la comandă politică".

"De obicei, nu comentez declaraţiile pe care le fac oamenii politici, nu o să comentez nici acuzaţiile aduse. Vă pot spune doar că procurorii nu fac dosare la comandă politică, procurorii sunt independenţi şi soluţionează cauzele care ne sunt date spre soluţionare. Primim plângeri de la alte instituţii, de la justiţiabili, ne sesizăm din oficiu pe baza informaţiilor apărute în mass-media sau pe baza informaţiilor care ne sunt transmise de serviciile de informaţii", a afirmat Kovesi.

Ea a precizat că "procurorii sunt independenţi" şi iau măsura reţinerii pe baza mai multor criterii, printre care se află probatoriul administrat sau starea de sănătate a inculpatului.

"Cu privire la dispunerea măsurii arestării preventive, instanţa se poate pronunţa. Cu privire la măsura reţinerii, ea se aplică de către procuror. Procurorii sunt independenţi şi iau această măsură pe baza probelor administrate, de modul în care se apreciază pericolul concret pentru ordinea publică. În funcţie de data comiterii faptelor, de probatoriul administrat, de circumstanţele comiterii faptei sau circumstanţele personale. V-aş da un exemplu, dacă inculpatul suferă de vreo boală sau nu suferă, este singurul întreţinător al familiei sau alte circumstanţe personale", a spus Kovesi.

Întrebată dacă nu cumva s-a aplicat o dublă măsură atunci când procurorii au dispus reţinerea preşedintelui CJ Argeş, acuzat de fapte de corupţie, însă în cazul primarului Aradului, Gheorghe Falcă, acuzat, de asemenea, de fapte de corupţie, procurorii au dispus cercetarea acestuia în stare de libertate, Kovesi a răspuns: "Nici nu cred că trebuie să comparăm cazurile pentru că nici probele administrate în cele două cazuri nu sunt identice".

Laura Codruţa Kovesi a participat, marţi, la Timişoara, la şedinţa de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Constantin Nicolescu, acuzat de procurorii DNA Piteşti de luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, joi seară, de Tribunalul Argeş. Decizia a fost atacată cu recurs de către avocaţii săi la Curtea de Apel Piteşti, contestaţia urmând să se judece miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici