Legea de ratificare a Acordului privind scutul antirachetă, aprobată de Senat

Senatul a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, document aprobat anterior şi de Camera Deputaţilor.

381 afișări
Imaginea articolului Legea de ratificare a Acordului privind scutul antirachetă, aprobată de Senat

Legea de ratificare a Acordului privind scutul antirachetă, aprobată de Senat

Toţi cei 90 de senatori prezenţi la şedinţă s-au pronunţat în favoarea acordului.

Senatorii şi-au însuşit raportul favorabil comun, fără amendamente, al comisiilor pentru apărare şi de politică externă.

Proiectul de ratificare a acordului, care are caracter ordinar, a fost adoptat de Senat în calitate de Cameră decizională.

La şedinţa în care a fost votat acest Acord a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, adoptarea documentului fiind susţinută în plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Baconschi i-a îndemnat pe parlamentari să voteze în favoarea proiectului de lege privind scutul antirachetă, explicând că "acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind apărarea împotriva rachetelor balistice lansat de către preşedintele SUA în septembrie 2009".

"Valoarea acordului constă şi din consacrarea, pentru prima oară într-un document bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic, a parteneriatului strategic româno-american. Amplasarea unor elemente ale sistemului antirachetă al SUA reprezintă o contribuţie foarte importantă la securitatea României, a SUA şi a întregii Alianţe", a spus el.

Potrivit lui Baconschi, "textul acordului conţine referiri clare la parteneriatul strategic cu SUA, garanţii clare privind conformitatea scutului cu normele internaţionale". Baconschi a menţionat explicit garantarea scopului exclusiv defensiv al scutului antirachetă.

El le-a reamintit senatorilor că, potrivit articolului 3(4) al acordului, SUA se angajează ferm să apere România împotriva unui atac cu rachetă sau a unei ameninţări. Totodată, Baconschi a amintit că prevederile scutului vizează "neafectarea jurisdicţiei şi suveranităţii" României, precum şi obligaţia forţelor SUA de a respecta legislaţia română.

"Răspunderea juridică privind scutul exclude responsabilitatea României pentru eventuale prejudicii produse în afara teritoriului său", a mai spus Baconschi, amintind de asemenea că acordul prevede că toate costurile revin SUA.

În plenul Senatului, au luat cuvântul, pronunţându-se în favoarea adoptării legii, preşedinţii celor două comisii de specialitate - Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu. De asemenea, au luat cuvântul senatorii Georgică Severin, Dumitru Oprea şi Mircea Geoană.

"Cred că nu este niciun fel de îndoială cu privire la momentul extraordinar de complicat pe care omenirea îl traversează. Nu există îndoială că suntem într-un moment de reaşezare la nivel global, că este un moment de mare incertitudine cu privire la destinul Europei şi al zonei noastre. Nu e greu să observi că, simultan, au apărut crize extraordinare. La Răsărit se recreează o formă reinventată de imperiu. Anunţul acestui început de reconsolidare a spaţiului ex-sovietic, de o formulă neoţaristă, cu Rusia, Belarus şi Kazakhstan, reprezintă un elelment care trebuie să ne preocupe. De asemenea, ce se întâmplă în zona Euro, cu ascensiunea Chinei, cu tensiunile la nivel global în Orientul Mijlociu, în Iran trebuie să ne preocupe. De aceea, acest Acord este un gest defensiv al democraţiilor occidentale şi al NATO", a spus Geoană.

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru politică externă, Titus Corlăţean (PSD), a afirmat că acest document are o profundă semnificaţie politică şi strategică, dar şi o dimensiune economică şi culturală.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a declarat că românii i-au aşteptat pe americani să vină, iar "semnalul de astăzi este unul, dincolo de importanţa strategică, un mesaj de încredere al românilor că suntem o ţară vizibilă, o ţară credibilă, în care se poate investi multă încredere de aici încolo".

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 16 noiembrie, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

România şi SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public în 23 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici