Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a anunțat că Ucraina este pregătită să sprijine un armistițiu complet și de durată. Este răspunsul ucrainenilor la anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privitor la instituirea unui armistițiu între 8 și 10 mai.
Agenția de presă de stat rusă TASS a publicat pe 28 aprilie un videoclip care ar arăta trupe nord-coreene antrenându-se în Rusia, după ce au luptat alături de forțele ruse în regiunea Kursk din Ucraina.
China a refuzat să comenteze în legătură cu rapoartele care confirmă că trupe nord-coreene luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei în regiunea Kursk.
Oficialii de la Moscova și Phenian au recunoscut desfășurarea trupelor, însă Beijingul a respins subiectul spunând: „Este treaba lor.”
Numărul victimelor provocate de atacul cu rachete al Rusiei asupra Kievului din 24 aprilie a crescut la 13, potrivit șefului Administrației Militare a Orașului Kiev, Timur Tkacenko.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat o încetare a focului de trei zile în Ucraina între 8 și 11 mai și a cerut Kievului să facă același lucru, după o serie de atacuri ruse asupra Ucrainei.
Rusia își extinde infrastructura militară lângă granița cu Finlanda, într-o acțiune pe care experții și oficialii o consideră o pregătire pentru un posibil conflict cu NATO. Contraziși de Donald Trump, oficialii NATO au tot avertizat, de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, că Moscova ar putea lansa agresiuni împotriva țărilor membre ale alianței în următorii ani.
Expansiunea structurilor militare rusești în apropierea graniței cu Finlanda, cu care are o frontieră de 1.300 km, a fost detaliată luni de Wall Street Journal.
Rusia se declară pregătită să negocieze direct cu Ucraina, dar subliniază că recunoaşterea pretenţiilor sale asupra a cinci regiuni ucrainene, inclusiv Crimeea, este „imperativă” pentru rezolvarea conflictului.
Vladimir Putin a confirmat oficial pentru prima dată că soldați din Coreea de Nord au luptat alături de forțele ruse în războiul cu Ucraina, descriindu-i drept „eroi” într-o declarație emisă de Kremlin.
Statele Unite și Rusia discută despre inițierea negocierilor pentru o pace durabilă în Ucraina, în timp ce Trump presează pentru încetarea focului și sugerează concesii privind Crimeea.
Donald Trump a declarat pe 27 aprilie că îl consideră pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski dispus să cedeze Crimeea Rusiei, în cadrul unui potențial acord de pace, în pofida refuzurilor ferme venite din partea Kievului. Întrebat dacă Zelenski ar accepta să renunțe la peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, Trump a răspuns: „Așa cred”.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat frustrarea față de Rusia și l-a îndemnat pe președintele Vladimir Putin să înceteze atacurile și să finalizeze un acord de pace mediat de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Ei bine, vreau să nu mai tragă, să se așeze și să semneze un acord”, a declarat Trump reporterilor pe 27 aprilie când a fost întrebat despre așteptările sale de la Putin. „Avem limitele unei înțelegeri, cred, și vreau să o semneze și să terminăm cu ea”, a adăugat el, semnalând o nerăbdare crescândă pe măsură ce negocierile stagnează.
Liderul minorității din Senat, Chuck Schumer, a criticat dur modul în care președintele Donald Trump a gestionat războiul Rusia-Ucraina la 27 aprilie, avertizând că abordarea administrației dăunează alianțelor SUA și proiectează slăbiciune în fața adversarilor.
Coreea de Nord a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe să lupte alături de forțele ruse în regiunea Kursk, la ordinele liderului Kim Jong-un.
Într-o declarație raportată de agenția de presă de stat KCNA, Partidul Muncitorilor, aflat la putere, a descris desfășurarea ca demonstrând „cel mai înalt nivel strategic al prieteniei militante ferme” dintre Coreea de Nord și Rusia.
Acordul în așteptare dintre Statele Unite și Ucraina privind mineralele și resursele naturale nu va include ajutorul financiar acordat Kievului înainte de semnarea acordului, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 27 aprilie.
Shmyhal a vizitat Washingtonul ca parte a unei delegații ucrainene care a purtat discuții tehnice cu oficiali americani cu privire la acordul îndelung dezbătut privind mineralele în perioada 24-26 aprilie. Prim-ministrul s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta „aspecte politice importante” ale acordului.