Legea privind statutul magistraţilor, ATACATĂ pentru a treia oară la CCR pentru redefinirea "erorii judiciare". Ce amendamente au fost adoptate astăzi în Comisie / Iordache, despre Opoziţie: Ţine isonul preşedintelui. Vă garantez că legile vor intra în vigoare

Deputatul PNL, Ioan Cupşa, a anunţat că PNL va sesiza pentru a treia oară Curtea Constituţională după ce Comisia specială pentru legile justiţiei a modificat legea privind statutul magistraţilor, printre principalele schimbări fiind definirea erorii judiciare.

598 afișări
Imaginea articolului Legea privind statutul magistraţilor, ATACATĂ pentru a treia oară la CCR pentru redefinirea "erorii judiciare". Ce amendamente au fost adoptate astăzi în Comisie / Iordache, despre Opoziţie: Ţine isonul preşedintelui. Vă garantez că legile vor intra în vigoare

Legea privind statutul magistraţilor, ATACATĂ pentru a treia oară la CCR

Comisia condusă de Florin Iordache a modificat, în şedinţa de joi, definiţia erorii judiciare, motiv pentru care opoziţia a anunţat că ia în calcul o nouă sesizare la Curtea Constituţională.

"Luăm în calcul să sesizăm în perioada următoare Curtea Constituţională pe această lege. Este a treia oară când recurgem la un astfel de demers. Sunt legi "debile", făcute pe repede înainte, am cerut timp să analizăm documentele", a spus Ioan Cupşa pentru MEDIAFAX.

În şedinţa de joi, comisia condusă de Florin Iordache s-au aprobat următoarele amendamente, toate propuse de PSD:

- La articolul 3, după alineatul (11), se introduce un nou alineat, alin. (12) cu următorul cuprins: (12) Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate.

- Alineatul (1) al articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins: (1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, aşa cum acestea sunt definite de legislaţia în vigoare.

- Alineatul (7) al articolului 7 se modifică şi va avea următorul cuprins: (7) Actul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării prevăzut la alin. (6) poate fi contestat în instanţă, în termen de 3 luni de la data la care a luat la cunoştinţă, de către orice persoană care justifică un interes legitim, conform Legii 554/2004. Dispoziţiile prevăzute la art. 7 din Legea 554/2004 nu sunt aplicabile.

- La articolul 19, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: (2) O comisie de examinare teoretică şi practică va fi alcătuită din 7 persoane: 3 judecători, 2 procurori, un avocat şi un profesor universitar, desemnaţi de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii dintre judecătorii, procurorii sau avocaţii cu cel puţin 12 ani vechime în profesie şi dintre cadrele didactice ale facultăţilor de drept care au obţinut gradul universitar de profesor de cel puţin 5 ani.

Amendament adoptat Articolul 56 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) La încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere prevăzute la art. 53 judecătorii revin pe funcţiile deţinute anterior în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(2) La încetarea mandatului funcţiei de conducere prevăzute la art. 54 şi 55, procurorii pot ocupa o altă funcţie de conducere la acelaşi parchet, în condiţiile legii, fie revin pe funcţii de execuţie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.”

Amendament - La articolul 58, după alineatul (12) se introduce un nou alineat, alin. (13) cu următorul cuprins:
(13) Pentru Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri activitatea de formare de către judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, detaşarea se dispune doar în cazul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea cu normă întreagă.

Alineatul (3) al articolului 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Există eroare judiciară atunci când:
a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;
b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

Alineatul (4) al articolului 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Prin Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară.

Pe 19 aprilie, Curtea Constituţională a României a admis mai multe sesizări ale PNL, USR şi ÎCCJ privind neconstituţionalitatea unor articole din actul normativ ce modifică Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, drept urmare legea urmând să se reîntoarcă în Parlament.

UPDATE Iordache, despre Opoziţie: Ţine isonul preşedintelui. Vă garantez că legile vor intra în vigoare

Florin Iordache, preşedinte al Comisie de modificare a legilor Justiţiei, a declarat joi că Opoziţia, prin acţiunile sale, ţine isonul preşedintelui, dar că legile vor intra în vigoare, indiferent de câte piedici vor fi puse.

"Am venit cu aceste texte, între a propune ceva şi în a nu spune nimic, în a spune că unii sunt răi, alţii buni, noi mergem înainte, venim cu nişte texte bune, considerăm că sunt în concordanţă cu cele două decizii ale CCR, la fel vom face şi în ce priveşte legislaţia penală şi cea civilă pentru că săptămâna viitoare vom continua şi cu Codul pPenal şi Procedură Penală şi Codul Civil. Noi venim cu propuneri concrete care respectă deciziile Curţii. În rest , ştie cineva ce ne va spune Veneţia? Nu cumva Veneţia trebuia să aibă nişte texte pe care trebuia să se pronunţe? Ştie cumva dacă în sesiunea din iulie comisia va avea un punct de vedere? Comisia de la Veneţia nu trebuie să ţină cont şi de observaţiile CCR?", a declarat Florin Iordache, preşedintele Comisie de modificare a legilor justiţiei.

Iordache acuză Opoziţia că prin reacţiile publice ţine isonul preşedintelui Iohannis.

"Astea sunt declaraţii pentru tv, ca să se ţină isonul preşedintelui Iohannis, care, repet, din dorinţa de a amâna intrare în vigoare a acestor legi le tot amână, dar odată şi odată aceste legi vor intra în vigoare, odată se înfiinţează această secţie. Să luăm presiunea de pe judecători, să avem judecători care să judece conform propriei conştiinţe şi legislaţiei în vigoare nu mai trebuie să existe o presiune din partea procurorilor asupra judecătorilor. Ne dorim o Inspecţie Judiciară independentă. Sunt nişte deziderate pe care le-am propus, alţii fac declaraţii şi ţin isonul preşedintelui. Vă garantez că legile vor intra în vigoare pe formulele propuse la noi", a mai spus Iordache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici