Liberalii au depus scrisoarea pentru suspendarea dezbaterilor pe Codului penal

PNL a depus marţi o scrisoare către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită suspendarea dezbaterilor la Codul penal până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia.

687 afișări
Imaginea articolului Liberalii au depus scrisoarea pentru suspendarea dezbaterilor pe Codului penal

Liberalii au depus scrisoarea pentru suspendarea dezbaterilor pe Codului penal

”Vă solicităm, în numele Partidului Naţional Liberal, suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului Penal şi a celor care vor viza, eventual, Codul de Procedură Penală, până la pronunţarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) asupra soluţiilor legislative propuse. Vă adresăm prezenta solicitare pentru a acţiona, în calitate de preşedinte al Senatului/preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de lider al coaliţiei parlamentare PSD-ALDE, în acord cu interesele statului român. În caz contrar, continuarea demersului de modificare a legislaţiei în domeniul penal prin ignorarea tuturor semnalelor primite riscă să aducă grave prejudicii tuturor cetăţenilor români”, se menţionează în scrisoarea trimisă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liberalul a invocat în scrisoarea adresatră preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017.

"Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017, în cadrul căruia se face referire la procesul de modificare a Legilor Justiţiei, Codului Penal şi Codului de Procedură penală, precizându-se faptul că a <se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformei şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin MCV>", se precizează în scrisoare.

Printre motivele menţionate în scrisoarea se numără şi poziţia exprimată de Departamentul de Stat al SUA în 27 noiembrie 2017, cu referire la modificările de natură a afecta independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

”Raportul ad hoc al GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupţiei) asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei şi propunerilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală din România (11 aprilie 2018). Acceptarea solicitării PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor propuse asupra Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin intermediul Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (28 iunie 2018), după ce acelaşi demers a fost refuzat de majoritatea parlamentară PSD-ALDE în cadrul Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului (13 martie 2018)", sunt alte argumente prezentate de Ludovic Orban.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a anunţat încă de luni trimiterea unei scrisori către preşedinţii celor două Camere din Parlament, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

"Astăzi (luni-n.r) Biroul Executiv al PNL a luat decizia de a trimite către preşedinţii celor două Camere, o scrisoare în care solicităm suspendarea dezbaterilor la Codul penal până când Comisia de la Veneţia se va pronunţa asupra modificărilor propuse. Nu credem că există temei serios pentru a argumenta urgenţa atât în ceea ce priveşte dezbaterea şi adoptarea Codului Penal, cât şi analiza sesizării noastre şi vom solicita printr-o scrisoare cu toate argumentele către presedinţii celor două Camere şi CCR să se amâne, până la sosirea unui răspuns de la Comisia de la Veneţia. Am hotărât să ne opunem la toate propunerile care afectează un Cod penal care să ne permită lupta împotriva corupţiei şi să pregătim sesizarea la CCR dacă majoritatea nu va ţine cont de solicitarile noastre", a adăugat liderul PNL.

Senatul a adoptat marţi proiectul de lege privind modificarea Codului penal, Biroul permanent luând decizia ca iniţiativa să merargă la comisie în aceeaşi zi, de la ora 16:00, apoi miercuri să fie dezbătută în Camera Deputaţilor şi joi să se dea votul final, decizional.

În momentul de faţă, proiectul de lege referitor la Codul penal se dezbate în Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, urmând să fie votat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici