VIDEO | Klaus Iohannis: Se lucrează la o metodologie pentru numirea procurorilor-şefi | Întrebat cât face până la Sibiu: „Cât fac cu ce?” | Mesaj pentru PSD: Nu mă joc, nu dictez, prezidez

PNL organizează, pentru Klaus Iohannis, o dezbatere cu politologi, jurnalişti şi formatori de opinie.

6555 afișări
Imaginea articolului VIDEO | Klaus Iohannis: Se lucrează la o metodologie pentru numirea procurorilor-şefi | Întrebat cât face până la Sibiu: „Cât fac cu ce?” | Mesaj pentru PSD: Nu mă joc, nu dictez, prezidez

LIVE VIDEO | Klaus Iohannis: Da, am amânat referendumul pentru a produce efecte maximale | Răspunsul dat când a fost întrebat de ce nu a anunţat personal revocarea lui Kovesi | Despre momentul din 2009 când a stat alături de Dragnea: Aşa am văzut lucrurile

UPDATE ora 21.20 Iohannis a fost întrebat cât face până la Sibiu. Răspunsul preşedintelui: „Cât fac cu ce?”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un dialog cu jurnalistul Radu Tudor, în timpul dezbaterii de marţi, cu privire la infrastructură, iar în momentul în care a fost întrebat cât face până la Sibiu, şeful statului a întrebat..."cât fac cu ce?"

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 21.09 Iohannis a devenit moderator la propria dezbatere: Suntem live! V-aş ruga să daţi un semn când intră televiziunile în pauză de publicitate

Preşedintele Klau Iohannis şi-a luat în serios rolul de moderator al discuţiei de la Biblioteca Centrală Universitară, cerând staff-ului său să fie anunţaţi când intră televiziunile în pauză de publicitate, pentru a lua pauză şi în cadrul discuţiilor.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 20.53 Preşedintele anunţă că se lucrează la o metodologie pentru numirea procurorilor-şefi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la procedura de numire a procurorilor şefi, că i-a cerut ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu să lucreze la o metodologie, deoarece legislaţia momentan este seacă şi nu satisface opiniile MCV.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 20.43 Iohannis: Cu Guvernul Orban am avut mai multe discuţii decât cu guvernele pesediste în trei ani

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că relaţia cu Executivul Orban este una foarte bună, existând dialog în câteva săptămâni cât a fost în 3 ani cu guvernele PSD. Întrebat dacă l-ar mai pune pe Dacian Cioloş premier, Iohannis a evitat spunând că acum Orban a fost soluţia bună.

"Constituţia consfinţeşte un executiv bicefal. Puterea executivă e bicefală. Politica economică a României se face de Guvern. Asta a dus la situaţia pe care am avut-o cu guvernele pesediste care au refuzat nu numai colaborarea cu preşedintele, ci chiar comunicarea cu preşedintele şi simptomatic pentru acest fel de a guverna au fost chiar ultimele două cazuri de discuţie cu guvernul eşuat. Vă amintiţi când a devenit acută tema comisarului european, am invitat doamna premier la discuţii. A chiulit. După ce a trecut moţiunea de cenzură şi Guvernul a fost demis, am convocat partidele politice. Ce să vezi PSD-ul, sub conducerea contracandidatei mele, au chiulit. Cam aceasta a fost atmosfera discuţiilor pe teme economice, a spus Klaus Iohannis.

"Acest lucru se va schimba radical. Există ceva ce se numeşte colaborare loială, care a fost mereu invocată şi de CCR, între speţele de divergenţe între autorităţile statului. De când e în funcţiune Guvernul Orban am avut mai multe discuţii decât cu guvernele pesediste în ultimii 3 ani. Nu încerc să îmi impun punctele de vedere. Sunt discuţii foarte bune. Ne dorim să găsim soluţiile cele mai bune", a completat Iohannis.

Întrebat dacă l-ar mai numi pe Dacian Cioloş, Iohannis a spus: "Pe Dacian Cioloş l-am desemnat atunci premier, pentru că mi s-a părut o soluţie. Acum l-am desemnat pe Ludovic Orban şi îmi pare foarte bine".

Provocat cu privire la faptul că nu a dat un răspuns direct, Iohannis a completat: "cred că am dat răspuns exaustiv".

”Câteodată de la PSD se spune că sunt spectator, altă dată că sunt dictator şi vreau să acaparez putere. Sunt un preşedinte care se implică, care vine cu soluţii şi care vine cu perspective, nu mă joc, nu dictez, prezidez”, a mai afirmat acesta.

UPDATE ora 20.33 Iohannis, despre „centrele de reflecţie” despre care a vorbit Tudorel Toader: Nu am auzit de aşa ceva!

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre "centrele de reflecţie" la care a făcut referire fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader şi care ar fi elaborat două ordonanţe pe Justiţie, spunând că nu are cunoştinţă de aşa ceva.

"Nu am auzit despre astfel de centre. Nu ştiu despre ce a vorbit fostul ministru, cum în multe rânduri nu am înţeles exact despre ce a vorbit fostul ministru. Însă legile au fost elaborate în parlament, a fost acea comisie parlamentare, apoi a fost acea zonă de hiper-urgenţă. Eu am retrimis în Parlament, le-am trimis la CCR. Despre aceste centre nu am avut cunoştinţă şi nu am auzit despre aşa ceva", a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă a avut cunoştinţă despre acele "centre" în calitatea sa de şef de stat.

Tudorel Toader a declarat, în luna mai, referitor la ordonanţele pe Justiţie: "Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecţie!”.

UPDATE ora 20.23 Iohannis, despre ce ar face mai bine în al doilea mandat: Aş comunica mai mult

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la un posibil regret pe care îl are în acest mandat şi ce ar îmbunătăţi într-un al doilea mandat la Cotroceni, că ar comunica mai mult.

"Aş comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns la nivelul optim şi aici cu siguranţă vom căuta cele mai bune abordări. Eu sunt decis să comunic mai intens şi feedback-ul românilor va fi mai uşor de citit pentru mine", a spus Klaus ohannis.

Şeful statului a fost criticat, în special în timpul campaniei, că a refuzat dialogul cu contracandidaţii săi.

UPDATE ora 20.04 Klaus Iohannis a vorbit despre un moment din 2009 când a stat la un scaun distanţă de Liviu Dragnea

Klaus Iohannis a declarat, cu privire la dezbaterea din 2009 dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, atunci când a stat la un scaun distanţă de Liviu Dragnea, în tabăra lui Geoană, a spus că "atunci aşa a văzut lucrurile".

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 19.44 Iohannis, despre un posibil boicot în online: Dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creştere

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la boicotul din mediul online, după refuzul de a participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, că la o analiză se vede că numărul urmăritorilor este în creştere, ceea ce înseamnă că a fost înţeles.

"Într-o campanie electorală întotdeauna există opinii pro şi contra. Eu mi-am pus în practică strategia pe care mi-am gândit-o pentru campania electorală. Da, am urmărit impactul pe Facebook, în esenţă, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor e în creştere, înseamnă că net lucrurile au fost bine înţeles şi mă bucură acest lucru", a spus Klaus Iohannis.

Cu privire la utilizatorii care au anunţat că vor boicota turul 2, prezidenţiabilul PNl a afirmat: "Mesajul direct este simplu. Aici vorbim de un tur 2 între candidatul Klaus Iohannis, care a fost preşedinte, şi o candidată care reprezintă un PSD nereformat, care a guvernat împotriva românilor. Sunt convins că cei care nu şi-au format o părere, o să şi-o formeze în zilele următoare. Eroul alegerilor nu e candidatul, eroul este alegătorul cu ştampila de vot în mână. Şi îi invit pe români să devină campioni ai turului 2, mergând la vot".

UPDATE ora 19.38 Klaus Iohannis: Da, am amânat referendumul pentru a produce efecte maximale

Prezidenţiabilul PNL Klaus Iohannis a declarat că fără persoana sa statul de drept din România "s-ar fi rupt", dar cu ajutorul său a fost schimbată inclusiv imaginea din exterior, creată de guvernele PSD, pe care a catalogat-o drept "catastrofală".

"Dacă voi fi ales pentru un al doilea mandat de preşedinte, atunci mă voi implica total pentru România normală. Acesta e mai mult decât un slogan. E o dorinţă pe care o au foarte mulţi români. Dar ce înseamnă acest normal? Înseamnă prosperitate, creştere economică, locuri de muncă bine plătite, înseamnă şcoli sigure, înseamnă că cetăţeanul e în centrul sistemului. Da, pot să garantez românilor că dacă mă vor alege, mă voi implica cu tot ce ştiu, tot ce pot pentru a lucra împreună cu guvernul, în sensul îmbunătăţirii performanţei economice a României. Pot să vă spun că lucrurile arată bine. Avem soluţii. Eu ştiu ce este de făcut. E un guvern nou în funcţiune care ştie cum trebuie abordate lucrurile"', a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de momentul convocării referendumului pe temele din justiţie şi de ce acesta a fost amânat, Iohannis a răspuns:

"Da, am amânat referendumul până în momentul în care am considerat că o convocare a referendumului produce efecte maximale. Cred că a produs. În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în jeaca roşie între demonstranţi, am retrimis legile justiţiei în Parlament, le-am trimis la CCR, am solicitat un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia şi i-am rugat pe colegii mei în ultimele zile să facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte. Sunt în vigoare. La un moment dat am ajuns la punctul în care a trebuit să le promulg. Dar lucrurile nu se opresc aici. Lucrurile vor continua şi după parlamentare, când sunt convins că vom avea o altă majoritate. Lucrurile le vom îndrepta. Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. A rămas în picioare. Lupta anticorupţie continuă şi mai mult am corectat în exterior imaginea catastrofală produsă de guvernele PSD".

UPDATE ora 19.34 Răspunsul scurt dat de Iohannis când a fost întrebat de ce nu a anunţat personal revocarea lui Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, legat de momentul revocării Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef DNA, prin anunţul făcut de către purtătorul de cuvânt, nu personal, că aşa i s-a părut mai potrivit.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 19.23 Iohannis s-a adresat electoratului celorlalte partide. „PSD trebuie înlăturat din decizia statului”

Prezidenţiabilul PNL Klaus Iohannis a declarat că PSD trebuie înlăturat din decizia statului prin vot. Iohannis a făcut un apel şi către electoratul celorlalte partide, inclusiv cel al PSD, spunând că nu vor fi tăiate salarii şi pensii.

Citeşte continuarea...

UPDATE ora 19.14 Iohannis, la începutul dezbaterii: Teme aranjate nu există

Candidatul PNL la prezidenţiale Klaus Iohannis a declarat, la începutul discuţiei de la Biblioteca Centrală Universitară că nu există teme aranjate, continuând cu un bilanţ al mandatului său, în care spune că obstacolul a fost un PSD puternic ostil.

"Teme aranjate nu există, fiecare participant vine cu input-ul pe care îl consideră adecvat, interesant şi discuţia va fi una cu un ritm bun", a spus Klaus Iohannis.

Candidatul PNL la prezidenţiale şi-a făcut şi un bilanţ al mandatului aflat la final, spunând că principalul obstacol a fost PSD.

"Am venit în această poziţie acum 5 ani şi am spus atunci că am vrut să fiu preşedintele care face altfel de politică, însemnând să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali pentru a atinge câteva obiective naţionale, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru a întări poziţia în plan internaţional, pentru a consolida statul de drept. Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, care, mai ales, după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos. A aruncat România în haos, puntru a salva câţiva penali. PSD a dorit să acapareze şi să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie, ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel perfid, şi-a înşurubat neamurile, găştile de partid în poziţii publice. M-am opus încercările pesediste de a acapara întreg statul român, m-am opus folosind intrumentele folosite de Constituţie şi de multe ori am avut succes", a mai spus Iohannis.

UPDATE ora 19.09 VIDEO | Un student de la SNSPA nu a fost lăsat să intre la dezbaterea lui Iohannis: Au zis că nu sunt pe liste

Un student la SNSPA s-a prezentat marţi la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis, însă nu a fost lăsat să intre, deoarece „nu apare pe listă”. Totodată, un bărbat protestează în faţa Bibliotecii Centrale, susţinând că ar fi dorit să existe o dezbatere între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

Citeşte continuarea...

Ştirea iniţială:

Discuţia anunţată cu politologi, jurnalişti şi formatori de opinie, de către candidatul PNL la preşedinţie Klaus Iohannis, va avea loc marţi de la ora 19.00 şi va permite întrebări doar din partea a opt sau nouă persoane. Ceilalţi jurnalişti pot participa doar ca public la dezbaterea de la BCU.

Viorica Dăncilă a declarat, luni seară, că ia în calcul varianta de a participa la evenimentul organizat de Klaus Iohannis.

„Îi văd aşa de speriaţi, încât nu ştiu ce să zic. Am văzut astăzi numai pentru faptul că aş putea merge acolo, au venit purtătorii de mesaje ai domnului Iohannis şi au jignit, au venit cu un atac. E ceva care cred că nu a fost întâlnit în România de la Revoluţie încoace. Vom analiza. Luăm în calcul ambele variante”, a spus Dăncilă, la TVR.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, însă, hotărât, că Viorica Dăncilă nu are ce căuta la dezbatere, iar dacă aceasta va veni nu va putea intra.

„Nu va fi primită, fiindcă nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva, este o discuţie cu jurnalişti, cu formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat, şi vom avea o discuţie aşezată despre mandatul care a trecut şi despre mandatul care sper să fie”, a spus Klaus Iohannis, la Ploieşti.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că Viorica Dăncilă ar putea participa la dezbatere, însă din public.

„Nu cred că va veni. Dacă vine poate să stea în public, nu ştiu ce să facă. Nu poţi să participi la un eveniment organizat de altcineva. Nu poţi intra în casa cuiva fără să fii invitat. Nu cred că se va pune într-o situaţie atât de penibilă. Să vină să ce? Să strice o dezbetere care este organizată de candidatul la Preşedinţie. (..) I-am spus că dacă vrea să discute cu cineva poate discuta cu mine, să îi arăt ce nenorociri a făcut. Eu nu am invitat-o la o dezbatere. Să stea de vorbă cu mine, care culeg toate bombele cu ceas lăsate în instituţii. Cu Dăncilă nu avem ce discuta, pe scurt”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre varianta în care Viorica Dăncilă va veni marţi la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis.

Evenimentul este programat pentru ora 19:00.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că discuţia va dura în jur de două ore şi este organizată de PNL. Pe de altă parte, jurnaliştii acreditaţi pe instituţia prezidenţiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsaţi să pună întrebări.

În sală se vor afla şi studenţi, echipa de campanie a PNL şi consilieri prezidenţiali.

Dintre cele nouă persoane care vor adresa întrebări, numele a şase dintre ele sunt cunoscute - cinci sunt jurnalişti, respectiv Radu Tudor - Antena 3, Cristina Şincai - România Tv, Cristian Leonte - Pro TV, Moise Guran - Europa FM şi Ion M. Ioniţă - Adevărul, iar Cristian Pîrvulescu este politolog.

Printre numele vehiculate a fost şi cel al Magdei Grădinaru, de la Ziare.com. Aceasta a scris, pe Facebook, că e adevărat că a fost invitată la dezbaterea cu Klaus Iohannis, însă nu s-ar duce doar „pentru a asista din sală”. Ea a mai spus că de câte ori a fost la o dezbatere "la Comisie sau la Parlamentul European, chiar daca erau intalniri off sau background information, am fost tratata ca jurnalist, al carui instrument e si intrebarea”, a scris Magda Gradinaru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici