Oana Țoiu a spus că se lucrează la dosarul privind accederea în programul Visa Waiver.
„Decizia de a scoate România din procesul de Visa Waiver temporar – decizia temporară sperăm noi – nu este o decizie care a vizat doar România în sensul în care a fost într-un moment în care Statele Unite ale Americii și-au schimbat, și-au actualizat paradigma în ceea ce privește felul în care se raportează la celelalte state și aici, sigur că sunt foarte importante conversațiile bilaterale, pașii și tehnici și politici pe care îi facem. Ține însă și din un context mai larg al administrației Trump”, spune Oana Țoiu, la Digi24.
Întrebată dacă există șanse să se poată rezolva ceva anul acesta, Oana Țoiu nu a avansat un termen.
„Eu nu sunt și nici nu cred că voi deveni curând cineva care pune pe masă termene fără să aibă certitudinea lor. Nu cred că ajută. Specific pe Visa Waiver. Au fost atât de multe termene puse pe masă. A fost atât de mare dezamăgirea românilor în momentul în care nu a ajuns la bun sfârșit, deși avusesem aprobarile necesare, deși România îndeplinise în perioada respectivă criteriile tehnice, încât chiar nu cred că mai este de ajutor să fie spuse în spațiu public termene atâta timp încât nu există o decizie finală”, a mai spus Țoiu.
Oana Țoiu afirmă că se putea face mai mult în a explica partenerilor internaționali decizia de anulare a alegerilor, dar acum important este să se lucreze „pentru viitor”.
„Eu cred că afirmațiile pe care le-am făcut și înainte de a fi în guvern rămân în bună parte valabile când este vorba de responsabilitatea instituțiilor României la acea vreme, de a avea mai multe detalii și a clarifica inclusiv în fața partenerilor internaționali decizia de anulare alegerilor și informațiile care au stat în spatele acestei decizii. Între timp, sigur că sunt niște elemente care contează foarte mult privind credibilitatea noastră și anume faptul că există în acest moment oficial și o declarație comună a Uniunii Europene și o declarație comună a membrilor NATO privind ingerințele Federatiei Ruse în procesele democratice, atacurile hibride care au avut loc, care au loc și despre care, din păcate, estimăm că vor continua să să aibă loc asupra mai multor democrații din rândul membrilor Uniunii Europene și nu doar. SUA Sunt dintre țările care au susținut și partea declarației comune a membrilor NATO declarația comună NATO include toți membrii NATO ceea ce înseamnă că da, Statele Unite ale Americii sunt parte a acestei declarații comune este o declarație comună care numește specific România alături de alte țări. Nu mai sunt neclarități în ceea ce privește faptul că România, ca și Germania, ca și Cehia, ca și Franța ca și Republica Moldova ca și multe alte țări suntem țări țintite de atacuri hibride. Asta este clar nu doar fiecarei țări aparte, ci și în contextul Uniunii Europene și în context NATO. Dar asta nu schimbă faptul că poate la momentul acela, în 2024, mai multe detalii, o relație bilaterală mai activă poate ar fi putut preveni decizia luată. Dar nu știm. Important pentru noi este să muncim pentru viitor acum”, a mai spus Oana Țoiu, ministru de Externe.