Liviu Dragnea a vorbit la telefon cu premierul Cioloş despre "prorogarea unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale". Liderul PSD: "Spre deosebire de "alţii", Cioloş a ales calea dialogului"

Premierul Dacian Cioloş a avut marţi dimineaţă o convorbire telefonică cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

6118 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea a vorbit la telefon cu premierul Cioloş despre "prorogarea unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale". Liderul PSD: "Spre deosebire de "alţii", Cioloş a ales calea dialogului"

Liviu Dragnea a vorbit la telefon cu premierul Cioloş despre "prorogarea unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale". Măsurile la care a făcut referire liderul PSD

UPDATE 19.08

''În cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei'', a anunţat Executivul prin intermediul unui comunicat de presă.

Totodată, Guvernul a subliniat că premierul Dacian Cioloş ''se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament''.

UPDATE 17.02 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, marţi, că a apreciat disponibilitatea la dialog a premierului Dacian Cioloş, el arătând că, spre deosebire de „alţii”, se pare totuşi că actualul premier a ales calea dialogului şi nu a unui conflict inutil.


„Mi-a spus - şi am apreciat asta - că îşi arată toată disponibilitatea pentru ca tranziţia la viitoarea guvernare să se facă într-un mod corect şi eficient, aşa cum şi noi am procedat atunci când am instalat actualul guvern cu sprijin din partea tuturor ministerelor, pentru ca tranziţia să fie făcută într-un termen scurt şi foarte eficient”, a spus Dragnea, relatând astfel despre discuţia sa cu Cioloş.

Liderul PSD a spus că i-a adresat lui Cioloş o serie de „solicitări” în ceea ce priveşte patru prevederi din Codul fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

„Asta tot în sensul programului nostru de guvernare prezentat în campania electorală, pe care îl vom urma cu stricteţe, şi anume legat de cota TVA generală - noi am spus că vrem şi intenţionăm să reducem cota TVA de la 20 % la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce priveşte acciza la carburanţi, suntem în situaţia în care la nivel mondial preţul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă preţul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, şi mă refer la preţul de bază - cel la care se adaugă accizele. În acelaşi timp, taxa pe construcţiile speciale şi în ceea ce priveşte acciza - numai după ce vom avea o discutie cu consiliul concurenţei şi cu companiile care furnizează carburanţi, să ne asigurăm că o reducere a accizei, aşa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea preţului la pompă pentru cetăţeni”, a spus Dragnea.

„În ce priveşte taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în preţurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăseşte România. În ceea ce priveşte plafonarea CASS, discutăm de un pachet de facilităţi fiscale serios, care intră în vigoare o parte în 2017, o parte în ianuarie 2018 şi de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare şi acest lucru”, a adăugat el.

Întrebat care a fost răspunsul premierului Cioloş, Dragnea a precizat că acesta i-a spus că va analiza.

„A zis că analizează. Eu l-am rugat în mod serios să se gândească că totuşi vorbim de un program de guvernare pe care noi l-am prezentat şi care în final a fost aprobat de cetăţeni prin vot şi, dacă va acţiona în aşa fel încât să fie materializat votul cetăţenilor, o să apreciem foarte mult”, a spus liderul PSD.

Premierul Dacian Cioloş a avut marţi dimineaţă o convorbire telefonică cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, marţi, că i-a transmis premierului Dacian Cioloş angajamentul "ferm" al PSD privind salariul minim pe economie pe anul viitor de 1.450 de lei.

„Ne-am auzit de ieri (n.r. luni) şi am convenit ca astăzi să avem o discuţie. Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului-ministru, chiar am apreciat asta că, dincolo de supărarea firească generată de rezultatul alegerilor, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor, ţinând cont şi de programul nostru de guvernare prezentat în campanie. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative în Guvern, ordonanţe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord”, a spus Dragnea.

El a arătat că a discutat cu Cioloş despre salariul minim pe economie pe anul 2017 şi i-a spus că angajamentul PSD rămâne ferm 1.450 de lei.

„Am acceptat propunerea dumnealui ca noul Guvern, aşa cum e firesc, să adopte această HG, îngrijindu-se să pregătească cadrul legal”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat că i-a solicitat lui Cioloş şi a rămas ca premierul să analizeze dacă unele cheltuieli prevăzute pentru anul viitor pot fi „aduse” în acest an, referindu-se la subvenţiile agricole, la arieratele, precum şi contribuţia la UE.

„Există în spaţiul fiscal, există încă posibilitatea - fiind bani care încă nu sunt necheltuiţi şi ar putea să se facă aceste cheltuieli. A rămas că se consultă cu colegii din guvern, cu ministerul de Finanţe şi o să ne transmită”, a spus el.

"Premierul Dacian Cioloş a avut o convorbire telefonică cu Liviu Dragnea în legătură cu actele normative pe care acest guvern poate să le adopte în perioada următoare. Şeful PSD şi-a exprimat dorinţa de includere în această listă a unor acte normative de prorogare a unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale care ar putea pune presiune pe bugetul de anul viitor", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Iolu.

Potrivit oficialului, premierul Dacian Cioloş va proroga aceste termene, "pentru că principiile acestui guvern - predictibilitateşi responsabilitate - rămân valabile până la finalul mandatului".

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici