Liviu Dragnea, după ce preşedintele a respins desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier: "Preşedintele vrea să declanşeze criza politică/ Până mâine seară, poimâine vom lua o decizie, ne gândim la suspendare"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că respingerea ca premier a lui Sevil Shhaideh este un semnal că preşedintele vrea să declanşeze criza politică şi că sunt voci care iau în considerare suspendarea şefului statului. “Urmează să vedem dacă este oportun pentru ţară”, a declarat Liviu Dragnea legat de o posibilă suspendare.

22226 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, după ce preşedintele a respins desemnarea lui Sevil Shhaideh ca premier: "Preşedintele vrea să declanşeze criza politică/ Până mâine seară, poimâine vom lua o decizie, ne gândim la suspendare"

Liviu Dragnea

''Ca şi dumneavoastră, ca şi toată ţara am urmărit şi noi cu stupefacţie, pot spune, anunţul preşedintelui Iohannis, răspunsul la propunerea noastră privind desemnarea primului ministru al României. Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore, am încercat să găsim care sunt resorturile cinstite sau eventualele resorturi cinstite sau constituţionale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. N-am reuşit să găsim niciun motiv constituţional, nici alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri eventual şi părerea noastră este că acest om de fapt vrea să declanşeze o criză politică în România'', a afirmat social-democratul. 

„Am încercat să găsim resorturile care stau în baza acestei decizii. Preşedintele a sunat-o pe doamna Sevil Shhaideh în cursul zilei de joi. După alegeri, am sperat că şi domnul Iohannis şi instituţiile cu care se consultă au înţeles că românii nu mai vor jocuri politice pe spinarea lor. M-am înşelat. Aceşti oameni nu înţeleg”, a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

El l-a acuzat pe şeful statului că nu vrea ''sub nicio formă'' să respecte votul din 11 decembrie.

De asemenea, acesta a precizat ca are în vedere chiar suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis dacă va fi oportun pentru ţară, aşa cum spun unele voci: „Nu voi avea nicio ezitare”, a declarat Dragnea.

"Dacă vom ajunge la concluzia că e bine pentru ţară să-l suspendăm pe Iohannis, nu voi avea nicio ezitare", a afirmat liderul PSD. 

Călin Popescu Tăriceanu a sprijinit la rândul său afirmaţiile liderului PSD: „Se doreşte declanşarea unei crize politice majore. Va trebui sa stăm să cumpănim bine ce decizie se va lua. Noi nu dorim să băgăm Romania într-o criză politică.”

''Am vorbit cu domnul Tăriceanu, cu domnul Constantin, cu colegii mei din partid - cu o parte dintre ei - şi mâine, cel mai târziu poimâine, cel mai târziu mâine seară o să trebuiască să luăm o decizie. Şi parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12, vreau să cumpănesc foarte bine, dar de data asta nu să cumpănesc între interes personal sau de grup, ci între ceea ce e bine şi rău pentru România'', a spus Dragnea.

El a menţionat că nu va fi o decizie uşoară.

''Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanşă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care se simt jigniţi, au folosit şi alte cuvinte şi care cer cu fermitate suspendarea preşedintelui. Nu este o decizie foarte uşoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru ţară e bine să-l suspendăm pe preşedinte , nu o să am nicio ezitare'', a subliniat liderul PSD.

El s-a arătat deranjat că nu a primit niciun semn de la Iohannis în ultimele zile.

''Nu mai cred în acest dialog pentru că chiar mi-a şters numele din memorie, cred că avea unde să sune ca să-l afle. Deci putea să mă sune în toate aceste zile. Nu cred în acest dialog. Toate acţiunile, toate gesturile, toate afirmaţiile preşedintelui de la alegeri încoace au fost anti-dialog. Deci este străveziu că nu vrea dialog'', a spus Dragnea, întrebat dacă a încercat să poarte un dialog cu Iohannis.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că l-a sunat sâmbătă pe preşedintele Klaus Iohannis, dar că n-a reuşit să vorbească cu el pentru că ''suna închis'', ceea ce îl face să creadă că şeful statului i-a şters numărul sau l-a ''blocat'': ''Pot să vă spun un secret? Sâmbătă am încercat să-l sun pe domnul preşedinte, doar să-i urez <Crăciun Fericit!>. Ori mi-a scos telefonul din memorie, ori l-a blocat, ori a avut telefonul închis, ori şi l-a schimbat. Am făcut acest gest sâmbătă. Suna închis. Porumbei călători nu am vrut să trimit, ca să mă duc la dumnealui nu cred că puteam să trec de SPP. Eu am făcut acest gest sâmbătă, nu pentru altceva, doar petru a-i ura <Crăciun fericit!> şi pentru a-l face să înţeleagă că noi nu venim pentru a genera un război politic în România. Noi vrem să guvernăm aceast ţară''

Social-democratul a fost nemulţumit că şeful statului nu ar fi contactat-o nici pe Sevil Shhaideh, aceasta fiind pregătită să meargă la Palatul Cotroceni pentru o discuţie în momentul în care, împreună cu liderii partidului, a văzut la televizor că este respinsă.

''Joi, după ce a terminat consultările a sunat-o pe dna Sevil Shhideh invitând-o pentru această săptămână să discute despre programul de guvernare, despre deficit, despre echipa guvernamentală, despre viziune, despre dezvoltare. I-a dat câteva teme spunându-i că o s-o numescă, dar vrea să aibă - normal - această discuţie. Am înţeles că a apărut o informaţie în presă că ar fi sunat-o înainte de anunţul de la Cotroceni. Nu a sunat'', a relatat Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat că PSD-ALDE se ''gândesc serios'' la posibilitatea constituirii unei comisii care ''să analizeze rapid că poate noi suntem nervoşi şi nu suntem specialişti'' dacă gestul preşedintelui este constituţional sau neconstituţional.

El s-a arătat deranjat că nu a primit niciun semn de la Iohannis în ultimele zile.

Dragnea a subliniat că el a ''făcut gestul'' de a-i telefona sâmbătă, în ajunul Crăciunului, dar nu a reuşit să vorbească cu şeful statului.

''Exclud posibilitatea să ne aruncăm cu capul în gard acum, ca să vă spun ca la noi la Turnu Măgurele, domnişoară, că suntem amândoi de acolo, să aruncăm ţara în criză pur şi simplu, hormonal. Noi avem o răspundere pentru toată ţara, avem un program de guvernare care trebuie pus în practică'', a spus Dragnea.

El a subliniat că, în opinia sa, ''preşedintele vrea suspendarea'' ca să se ''reinventeze''.

Social-demoratul a afirmat însă că liderii PSD-ALDE se vor gândi dacă nu se va ajunge tot la suspendarea şefului statului în cazul în care nu vor opta acum pentru această variantă.

''Sigur, o să ne mai gândim - dacă nu mergem pe suspendare - dacă nu cumva ajungem tot acolo pentru că omul nu are de gând să lase ca acest guvern să se instaleze'', a adăugat Dragnea.

Social-democratul a fost nemulţumit că şeful statului nu a contactat-o nici pe Sevil Shhaideh, aceasta fiind pregătită să meargă la Palatul Cotroceni pentru o discuţie în momentul în care, împreună cu liderii partidului, a văzut la televizor că este respinsă.

Dragnea a spus că nu a primit de la servicii nimic referitor la motivele respingerii de către preşedinte a lui Sevil Shhaideh.

''Nu am primit nimic să mi se spună <Domne, ai nebunit vezi că vine aici nu ştiu ce structură teroristă!>. Îmi aduc aminte, a numit-o cu fruntea sus, a primit aviz de la instituţiile care trebuiau să dea aviz, în 2015 şi când a fost numită ministru'', a arătat liderul PSD, care a arătat că el nu crede că SRI a influenţat decizia lui Iohannis de a o respinge pe Shhaideh.

''Eu nu cred că vreun serviciu, sau cel puţin nu cred că SRI, a influenţat această decizie. Aşa cred eu, poate am o părere greşită. Pentru că SRI a dat aviz pozitiv şi când a fost numită secretar de stat şi când a fost numită ministru şi era căsătorită cu acelaşi om. La ce s-a ajuns? Să se distrugă o familie, să aud, să văd lucruri care ne aduc aminte de Evul Mediu, de xenofobie şi de teorii dinastea de desene animate'', a adăugat Dragnea.

El a subliniat că tot ceea ce a făcut şeful statului referitor la propunerea PSD-ALDE de premier a reprezentat o ''mascaradă''.

''Eu cred că totul a fost o mascaradă, cred că totul a fost o minciună, şi ceea ce i-a spus doamnei Sevil Shhaideh, şi tot ceea ce a mai vorbit. Cred că de la început a avut în minte ceea ce i-a spus domnului Călin Popescu-Tăriceanu marţi, i-a spus clar să nu facă majoritate cu noi, i-a spus clar că declanşează un război total cu PSD, i-a spus clar că nu vrea să pună un Guvern cu PSD'', a conchis Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut joi ''public şi prieteneşte'' serviciilor secrete să precizeze dacă sunt probleme legate de premierul nominalizat şi soţul acesteia, precizând că în caz contrar va considera că zvonurile privind eventualele riscuri vin de la SRI şi SIE.

Călin Popescu Tăriceanu: Preşedintele mi-a spus că nu vrea să numească premier PSD

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis se angajează într-o luptă de putere, afirmând că şeful statului i-a spus la întrevederea de la Cotroceni că va face tot ce îi stă în putinţă să împiedice aducerea PSD la guvernare.

''Lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala multora că preşedintele se angajează cu noi într-o luptă de putere, sfidând practic votul dat de cetăţeni în 11 decembrie'', a spus copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

El a susţinut că şeful statului i-a spus la întrevederea de la Cotroceni că va face tot ce îi stă în putinţă să împiedice aducerea PSD la guvernare.

''La întrevederea pe care am avut-o cu preşedintele a doua zi după anunţarea rezultatelor alegerilor domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD şi pentru a evita aducerea PSD la guvernare. A spus că vrea să declanşeze un război total, lucru pe care astăzi îl vedem prinzând contur'', a relatat copreşedintele ALDE.

El a afirmat că preşedintele ignoră rezultatul alegerilor ''din dorinţa de a arăta că poate să facă un exces de putere, de autoritate'' şi doreşte declanşarea unei crize politice pe care PSD –ALDE vrea să o evite.

''Suntem puşi în faţa unei realităţi pe care nu ne-o dorim. Se doreşte declanşarea unei crize politice majore şi de aceea va trebui, aşa cum spunea şi domnul preşedinte Dragnea, să stăm şi să cumpănim bine ce decizie vom lua pentru că noi dorim să nu băgăm România într-o criză politică. Cel puţin noi avem această responsabilitate. M-aş fi aşteptat şi de la preşedinte la o atitudine similară care însă pare că este contrară. Preşedintele aşa cum acţionează forţează declanşarea unei crize politice pe care noi dorim să o evităm'', a subliniat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai adăugat că gestul nemotivat al preşedintelui nu poate fi tradus decât ca un gest de exces de putere care este păgubos.

''Probabil consideră că postura de lider al opoziţiei ce are la bază PNL este menirea pe care o are ca preşedinte şi este total greşit acest lucru''.

Tăriceanu a concluzionat că preşedintele trebuie să ţină cont de propunerea majorităţii parlamentare în privinţa desemnării unui premier.

''Dacă Constituţia o obligă pe regină în Anglia, nu vad de ce nu ar putea să îl oblige pe preşedinte'', a conchis preşedintele Senatului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici