Liviu Dragnea sugerează că ar putea renunţa la Legea graţierii: Social-democraţii să se gândească serios dacă mai este "oportună"/ Predoiu: Sper că nu este doar o poziţie conjucturală

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că social-democraţii trebuie să se gândească serios dacă Legea graţierii mai este "oportună". Dragnea a arătat că discuţiile publice pe tema graţierii corupţiei, care nu e susţinută de PSD, parazitează comunicarea partidului.

2497 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea sugerează că ar putea renunţa la Legea graţierii: Social-democraţii să se gândească serios dacă mai este "oportună"/ Predoiu: Sper că nu este doar o poziţie conjucturală

Dragnea condiţionează dezbaterile pe Legea graţierii: Doar după ce văd pachetul de legi pe Justiţie

Dragnea: Şerban Nicolae a convins colegi din PSD să susţină amendamente la Legea Graţierii pe care partidul nu le susţine/ Nicolae: Nu mă agăt cu lanţul de vreo funcţie. Consider că nu am greşit cu nimic

"Prioritatea noastră, a PSD, o reprezintă punerea în aplicare a Programului de guvernare, aşa cum a fost prezentat în campanie, nu graţierea faptelor de corupţie", a afirmat Dragnea, după CExN al PSD.

Liviu Dragnea a spus că, din păcate, s-a plecat în elaborarea Legii graţierii de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România, iar acum "se încearcă" să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie.

"Dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de Legea graţierii. (...) Legea graţierii poate eventual rezolva o parte din efecte, dar nu cauze. În aceste condiţii trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună", a explicat Dragnea.

El a făcut un "ultim apel" la Guvern şi la Ministerul Justiţiei să prezinte într-un termen rezonabil dacă Legea graţierea şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca proiecte legislative pot rezolva problema din penitenciare.

"Doar această lege nu rezolvă problema care a generat-o", a subiniat Dragnea.

"Nici eu, nici dvs. nu reuşim să dăm răspunsul la o întrebare importantă: Până la urmă care va fi efectul acestei legi? Adică cum îmbunătăţeşte situaţia din penitenciarele din România? Câţi ies şi dacă cei care ies, locurile care se eliberează nu cumva sunt umplute la loc? Adică tot aşteptăm acel pachet de la ministerul Justiţiei. Am înţeles că nu trebuie să-l presăm, nu-l presăm, nici pe minister, nici pe Guvern, dar doar această lege nu rezolvă nici situaţia din penitenciare, nici celelalte subiecte care se referă la situaţia din Justiţie", a menţionat Dragnea.

El a arătat că, în aceste condiţii, el şi colegii săi din conducerea PSD nu mai agreează ca "la două-trei zile" să mai apară alt subiect de discuţie "parazit", care nu e susţinut de partid, şi care nu permite Guvernului şi comunicatorilor PSD să explice ce se întâmplă cu programul de guvernare.

"Avem Legea salarizării, foarte importantă, în curs de finalizare. E foarte greu să mai vorbim despre ea când noi trebuie să dăm explicaţii dacă graţiem sau nu faptele de corupţie", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea a declarat anterior, tot miercuri, că Legea graţierii va intra în dezbatere publică în Camera Deputaţilor, după ce va vedea întregul pachet de legi care vizează Justiţia, pentru a stabili oportunitatea acestui proiect.

Dragnea a spus că aşteaptă de la ministrul Tudorel Toader pachetul de legi privind Codurile Penale şi de Procedură Penală şi abia apoi va stabili care este oportunitatea şi rolul legii graţierii.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.

"Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la Comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

Termenul de aprobare tacită a legii, în Senat, este 23 mai.

Predoiu, despre anunţul lui Dragnea privind graţierea: Sper că nu este doar o poziţie conjucturală

Deputatul PNL Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că speră ca anunţul lui Liviu Dragnea privind oportunitatea adoptării Legii graţierii să nu fie unul conjunctural, ocazionat de vizita preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în România.

”Sper că nu este doar o poziţie conjucturală a domnului Dragnea, ocazionată de vizita preşedintelui Juncker în România. De regulă PSD are acest comportament - când avem oaspeţi din Europa în ţară se comportă decent, civilizat, iar imediat ce decolează avionul cu partenerii noştri în alte zări schimbă comportamentul”, a declarat Cătălin Predoiu.

El a apreciat că, prin anunţul făcut, liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la concluziile PNL şi nu mai apreciază că ar fi nevoie de o astfel de lege.

”Dacă face cu bună credinţă această declaraţie, ar putea să-şi ia angajamentul că legea va fi respinsă la vot şi că vom închide acest capitol. Poate să dea şi alte probe de bunăcredinţă dacă vrea cu adevărat să-şi schimbe conduita şi ar putea, din poziţia politică pe care o are - de preşedinte al PSD, partid care conduce majoritatea, dar şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor să ia un angajament politic că PSD va înceta atacurile la instituţiile Justiţiei. Măcar să facă un angajament moratoriu, dacă nu permanent”, a adăugat Predoiu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici