Localnicii dintr-un sat din Bistriţa îi cer Doinei Pană să nu accepte gropi de gunoi în pădure

Ecologiştii şi sătenii din Tărpiu, judeţul Bistriţa-Năsăud, contestă un proiect susţinut de Doina Pană, nominalizată să preia Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin care, în singura pădure din apropierea satului, ar putea fi amenajată o a doua celulă a depozitului ecologic pentru reziduurile menajere.

822 afișări
Imaginea articolului Localnicii dintr-un sat din Bistriţa îi cer Doinei Pană să nu accepte gropi de gunoi în pădure

Localnicii dintr-un sat din Bistriţa îi cer Doinei Pană să nu accepte gropi de gunoi în pădure

Reprezentanţii Partidului Verzilor din Bistriţa-Năsăud le solicită deputaţilor Doina Pană şi Liviu Dragnea să renunţe la un amendament de modificare a Codului Silvic care prevede că în păduri ar putea fi amenajate depozite ecologice de gunoi. Un astfel de proiect ar urma să se realizeze în judeţul Bistriţa-Năsăud, în satul Tărpiu, unde autorităţile locale au reuşit să amenajeze primul depozit ecologic din ţară realizat cu fonduri europene.

“Amendamentul de modificare a Codului Silvic a fost susţinut de doamna Doina Pană împreună cu domnul Liviu Dragnea. Noi nu putem să acceptăm să facem depozite în pădure! Niciodată un depozit de sute de mii de tone de deşeuri, colectate aşa cum sunt colectate, nu poate să fi un exemplu de bună practică. Doamna Doina Pană, după ce a militat pro-pădure, a realizat Radarul Pădurii trebuie să se gândescă foarte bine ce face acum” a declarat Lucian Moldovan, unul dintre reprezentanţii filialei judeţene a Patridului Verzilor într-un breefing de presă susţinut lângă depozitul ecologic al judeţului Bistriţa-Năsăud amenajat la Tărpiu.

Şi localnicii din Tărpiu sunt revoltaţi de modificările Codului Silvic şi spun că nu vor fi de acord cu realizarea celei de-a doua gropi de gunoi în pădure.

“Nu se poate aşa ceva. Noi le-am spus că nu vindem terenurile, să ne blesteme toţi urmaşii noştri că îmbolnăvim tot satul. Miroase îngrozitor, e plin de ciori şi de plastice pe terenurile noastre. Nu suntem de acord să se facă a doua gropă în pădure. Atât mai avem păduricea aceea, atâta oxigen mai avem şi noi! Mirosul vine şi de acolo daca fac groapă de gunoi”, spune Rodica Muthi, una dintre localnice.

Parlametarii PSD au iniţiat o propunere de modificare a Codului Silvic, care prevede că autorităţile locale să poată obţine mai uşor suprafeţe de pădure pentru a le transforma în depozite de deşeuri.

Proiectul de modificare a Codului Silvic a trecut de Senat urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă.

Pădurea din spatele depozitului ecologic de la Tărpiu, unde ar urma să se amenajeze a doua celulă a depozitului ecologic, are doar şapte hectare de teren şi aparţine mai multor proprietari însă aceştia au observat, în ultima perioadă, că cineva le-a furat de pe teren sute de copaci. Ecologiştii şi sătenii au sesizat Garda Forestieră, care a constatat că au dispărut sute de metri cubi de lemn, motiv pentru care a fost sesizat şi Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici