Macovei: I-am cerut preşedintelui să nu promulge legea privind deblocarea conturilor PSD şi PNL

Monica Macovei, preşedintele M10, a declarat, vineri, la Bistriţa, că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind deblocarea conturilor partidelor parlamentare pe perioada campaniei electorale, însă nu a primit un răspuns, transmite corespondentul MEDIAFAX.

237 afișări
Imaginea articolului Macovei: I-am cerut preşedintelui să nu promulge legea privind deblocarea conturilor PSD şi PNL

Macovei: I-am cerut preşedintelui să nu promulge legea privind deblocarea conturilor PSD şi PNL

"Conturile PSD şi PNL sunt blocate de ANAF pentru că aceste două mari partide au datorii vechi, fie la companii private care le-au făcut afişe, banere, materiale de campanie, fie la utilităţi nu şi-au plătit apă, telefon, gaz, fie la creditori privaţi. ANAF le-a blocat conturile, ceea ce înseamnă că orice bani care intră în conturile lor nu pot fi folosiţi în campanie, ci se duc la creditori. La iniţiativa PSD, a lui Dragnea, condamnatul în primă instanţă Dragnea, s-a votat în Camera Deputaţilor iertarea şi deblocarea conturilor de către ANAF pe perioada de campanie şi apoi a urmat Senatul, camera decizională care în unanimitate a votat ca lor, partidelor parlamentare, să li se deblocheze conturile", a declarat Monica Macovei, la Bistriţa, într-o conferinţă de presă.

Liderul M10 a declarat că nu a preşedintele Klaus Iohannis nu a dat curs solicitării sale.

"Eu am cerut acum două săptămâni preşedintelui Iohannis să nu promulge această lege. Are două variante: să o trimită la Curtea Constituţională sau s-o respingă şi să o retrimită în Parlament. Nu a răspuns şi nu a făcut nimic, aşa încât ieri i-am adresat o scrisoare, cu acelaşi conţinut, i-am spus că nu a răspuns solicitării, că aşteptăm în continuare răspuns pentru că mi-e teamă că, în aceste împrejurări, o să ne trezim şi cu legea asta promulgată. Legea este discriminatorie - dacă oricare dintre dumneavoastră are datorii la apă, gaz, lumină, îl iartă cineva de datorii? Nimeni! Nu-l iartă nimeni de datorii. Dacă o companie privată are datorii o iartă cineva de acestea? Nu. (...) De la început se porneşte cu o fraudă electorală", a mai spus Monica Macovei.

Şi Centrul pentru Inovare Publică i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu promulge legea care împiedică executarea silită a conturilor pentru campaniile electorale ale partidelor, afirmând că formaţiunile politice nu sunt mai presus de lege, iar datoriile acestora se ridică la 12 milioane euro.

Reprezentanţii societăţii civile susţin că „partidele au strecurat o prevedere care le asigură protecţie totală împotriva propriilor creditori”, în contextul în care datoriile partidelor parlamentare, din campaniile anterioare se ridică la peste 12 milioane de euro.

„Anul trecut, partidele şi-au asigurat finanţarea publică a campaniilor, cu condiţia atingerii unui prag de 3% din voturi. Partidele care candidează în toate circumscripţiile şi trec acest prag ar urma să primească aproximativ 8 milioane de euro pe campanie electorală, conform estimărilor Autorităţii Electorale”, se mai arată în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici