MAE: Activitatea Ambasadei României la Tripoli, suspendată temporar

MAE informează că, având în vedere agravarea situaţiei de securitate din Libia, s-a dispus suspendarea temporară a activităţii Ambasadei României la Tripoli şi relocarea personalului diplomatic şi consular la Tunis pentru o perioadă nedeterminată.

Share pe Facebook 289 afişări

MAE: Activitatea Ambasadei României la Tripoli, suspendată temporar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere agravarea situaţiei de securitate din Libia, pe baza informaţiilor actualizate rezultate în urma monitorizărilor permanente efectuate la nivelul Celulei de Criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, s-a dispus suspendarea temporară a activităţii Ambasadei României la Tripoli şi relocarea personalului diplomatic şi consular la Tunis pentru o perioadă nedeterminată", se arată în comunicatul transmis vineri de MAE.

Potrivit sursei citate, Celula de Criză a ministerului "a acţionat în faza premergătoare relocării Ambasadei României de la Tripoli, în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetăţenilor români aflaţi în Libia, sprijinind evacuarea unui număr de 72 de cetăţeni români", până la data de 8 august.

În comunicat se mai arată că, "sub directa coordonare a primului-ministru Victor Ponta, la data de 8 august, concomitent cu relocarea Ambasadei României la Tripoli, Celula de criză MAE a organizat o nouă operaţiune complexă de evacuare, pe cale terestră, din Tripoli în Tunisia, a unui număr de 25 de cetăţeni români, la cererea acestora".

Acţiunea de evacuare a fost realizată cu implicarea directă a Ambasadelor României la Tripoli şi Tunis. Grupul de cetăţeni români a fost însoţit pe toată durata transportului către Tunis de personalul diplomatic şi consular al Ambasadei României la Tripoli.

MAE menţionează că, până la ora actuală, au fost evacuaţi din Libia toţi cetăţenii români care au solicitat sprijinul cu privire la părăsirea teritoriului.

"În contextul asistenţei consulare acordate încă de la debutul conflictului civil din Libia, Ministerul Afacerilor Externe al României, atât prin Ambasada României la Tripoli, cât şi la nivelul Centralei, a organizat în mod constant întâlniri cu reprezentanţii companiilor româneşti care activează pe teritoriul libian, ocazie cu care a fost prezentată situaţia de securitate din Libia, fiind transmise recomandări ferme de părăsire a teritoriului acestui stat. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al României a lansat cetăţenilor români numeroase recomandări de părăsire imediată a teritoriului Libiei. Cu toate acestea, o parte a cetăţenilor români au optat pentru a rămâne în continuare în acest stat", se precizează în comunicat.

Ministerul de Externe aminteşte că a emis anterior o alertă de călătorie pentru Libia la nivelul maxim, respectiv "Pericol major: părăsiţi imediat zona sau ţara".

MAE îşi exprimă speranţa că situaţia politică şi de securitate va înregistra evoluţii pozitive în perioada următoare, care să permită reinstaurarea stabilităţii. Deşi misiunea diplomatică română la Tripoli a fost relocată, va continua să menţină contactul permanent cu cetăţenii români rămaşi în Libia şi va acţiona, în cooperare cu Ambasada României la Tunis, în direcţia acordării în continuare de asistenţă consulară.

De asemenea, Ambasada României la Tripoli va continua monitorizarea situaţiei de securitate din Libia şi colaborarea cu misiunile diplomatice străine care au rămas pe teritoriul libian şi deîndată ce condiţiile de securitate o vor permite, MAE va analiza oportunitatea reluării activităţii diplomatice a Ambasadei României la Tripoli, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, mai multe state membre UE şi-au relocat misiunile în Tunisia, misiunea diplomatică a României fiind printre puţinele ambasade rămase operaţionale şi care a acţionat până la acest moment în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul Libiei.

Până în prezent, Ministerul român de Externe a organizat şi sprijinit evacuarea unui număr de 112 cetăţeni români.

Cheltuielile pentru evacuarea pe cale terestră a cetăţenilor români din Libia au fost acoperite integral de Ministerul Afacerilor Externe.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MAE ,
AMBASADĂ ,
TRIPOLI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.