MAE despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti: România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare. Ce spune Narîşkin despre interdicţie

Preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Serghei Narîşkin, aflat la Bucureşti, a spus că interdicţia de a intra în Uniunea Europeană este "ca o acţiune a unui barbar" şi că este contra principiilor democratice.

3811 afișări
Imaginea articolului MAE despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti: România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare. Ce spune Narîşkin despre interdicţie

MAE despre prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti: România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Întrebat cum comentează interdicţia de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, preşedintele Dumei a spus: "Această acţiune e ca o acţiune a unui barbar pentru că toate acele acţiuni întreprinse au fost contra principiilor democratice, contra principiilor drepturilor omului şi contra principiilor existente la nivelul Uniunii Europene".

De asemenea, Narîşkin a mai spus că acestea sunt tentative de a pedepsi politic o ţară pentru alegerile pe care le face.

"Acele eforturi de a pedepsi, putem observa că sunt împotriva celor două milioane de cetăţeni ai Crimeei care sunt supuşi acelor restricţii, la fel ca mine. Vă puteţi închipui ce gândesc acele două milioane de oameni din Crimeea despre UE, despre democraţie şi despre valorile ei", a mai spus Serghei Narîşkin.

Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, aflat pe o listă cu oficiali ruşi cu interdicţie de acces în UE, a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere obligaţia de drept internaţional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi.

"Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancţiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaţionale. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", precizează MAE.

Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricţiile privind admisia - impuse unor oficiali ruşi (menţionaţi în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei) - stabileşte în mod clar şi neechivoc faptul că restricţiile nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi, menţionează sursa citată.

"Or, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adiţional privind privilegiile şi imunităţile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document internaţional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părţi să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanţilor celorlalte părţi la Protocol", se mai arată în comunicat.

"Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalităţi la intrarea în ţară - ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei care participă la lucrările APCEMN de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi", menţionează MAE.

Ministerul de Externe precizează totodată că România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.

La Bucureşti are loc Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), cu tema principală de dezbatere "Realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile în regiunea CEMN: implicarea parlamentară".

Preşedinţia prin rotaţie a APCEMN este preluată de Rusia, lucrările forului având loc vineri la Senat, în prezenţa preşedintelui Dumei de Stat.

La încheierea reuniunii, în urma căreia Rusia preia preşedinţia APCEMN, susţin declaraţii comune de presă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelei Dumei de Stat , Serghei Narîşkin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici