Ciolacu, despre anticipate: Avem Guvern, preşedinte şi Parlament. Unde este criza? / Dacă dispare PSD, dispare şi democraţia | Despre declaraţiile lui Iliescu: Îi dau perfectă dreptate

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a vorbit, marţi, despre războiul preşedintelui Iohannis cu partidul pe care îl conduce, interviul acordat de Ion Iliescu presei ruse şi viitorul Congresul PSD.

3167 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, despre anticipate: Avem Guvern, preşedinte şi Parlament. Unde este criza? / Dacă dispare PSD, dispare şi democraţia | Despre declaraţiile lui Iliescu: Îi dau perfectă dreptate

LIVE UPDATE | Marcel Ciolacu: Dacă dispare PSD, atunci dispare şi democraţia / Despre declaraţiile lui Iliescu: Spre mirarea multora, îi dau perfectă dreptate

Update ora 22.51 Ciolacu, despre schimbarea lui Raed Arafat: Una dintre cele mai mari greşeli ale Guvernului

Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că schimbarea lui Raed Arafat de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este una dintre cele mai mari greşeli pe care le-ar putea face Guvernul Orban. Citeşte continuarea...

Update ora 22.37 Ciolacu, despre interzicerea cumului de pensie cu salariul la stat: Principiul este corect

Marcel Ciolacu a afirmat că interzicerea cumului de pensie cu salariul la stat este un principiu corect, însă acest demers a fost încercat şi de alte guverne, iar PNL riscă să „trântească” o lege într-o logică electorală, fiind un Guvern amator. Citeşte continuarea...

Update ora 22.10 Ciolacu, despre anticipate: Avem Guvern, preşedinte şi Parlament. Unde este criza în România?

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că nu ar trebui să se organizeze alegeri anticipate în România, deoarece există un Guvern, un preşedinte şi un Parlament, astfel că nu există nicio criză pentru declanşarea alegerilor anticipate.

„În primul rând, anticipate sunt când există o criză. Mă uit că avem un Guvern, un preşedinte ales, un Parlament, anul viitor urmează alegeri, deci care este logică anticipatelor? Anticipate se fac când nu se poate formă o majoritate care să dea un Guvern, cum se întâmplă în Israel. Unde este criza în România? Nu faci anticipate pentru că într-un anumit moment un anumit partid stă mai bine în anumite sondaje şi atunci toată logică democratică se ghidează după sondajele de opinie. Eu nu cred că voturile de la alegerile prezidenţiale de la PSD nu au fost toate voturile PSD-ului, dar cu certitudine zic că nici voturile domnului Klaus Iohannis nu sunt voturile PNL. După ce nişte câştigi nişte alegeri într-adevăr îţi vine bonusul e câştigător. Mai vorbim peste câteva luni. E o temă falsă anticipatele, care nu are niciun corespondent în primul rând constituţional”, a spus Marcel Ciolacu, la TVR 1.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că adoptarea unei eventuale moţiuni de cenzură la adresa guvernului Orban este ”primul pas” spre declanşarea alegerilor anticipate.

”Cu siguranţă. Asta e bine să înţeleagă toată lumea - dacă printr-o angajare a răspunderii guvernul Orban pică, acesta este primul pas spre anticipate, este foarte clar. Că se vor realiza sau nu este o chestiune care se va vedea la momentul respectiv”, a declarat Klaus Iohannis.

El a fost întrebat dacă adoptarea unei eventuale moţiuni de cenzură la adresa guvernului Orban va duce la declanşarea alegerilor anticipate.

Chestionat cu privire la intenţia anunţată de PSD de a depune o moţiune de cenzură şi dacă asumarea răspunderii Guvernului pe trei legi reprezintă un risc asumat, şeful statului a spus: "În primul rând este dreptul constituţional al grupului PSD să depună moţiune de cenzură”.

Update ora 21.39 Ciolacu nu exclude varianta de a candida la Congresul PSD: Rămâne să discut cu colegii

Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că nu exclude varianta de a candida pentru funcţia de preşedinte al PSD la Congresul din februarie. El a afirmat că va discuta cu colegii din partid despre acest aspect. Citeşte continuarea...

Ştirea iniţială:

Marcel Ciolacu a declarat, marţi, după ce Klaus Iohannis a spus că moţiunea simplă la adresa lui Florin Cîţu e „o golăneală a PSD-ului”, că şeful statului e încă în logica primului său mandat şi că dacă PSD se va desfiinţa, în România nu va mai exista democraţie, deoarece va dispărea opoziţia.

„Suntem cred că deja obişnuiţi cu această atitudine faţă de PSD a preşedintelui Romasniei. Sper că din tot sufletul să fie atitudinea preşedintelui din primul mandat. Aştept cu nerăbdare atitudinea preşedintelui pentru cel de-al doilea mandat. Este posibil să fi rămas în jocul politic din campania electorală. Domnul preşedintele Klaus Iohannis este atât preşedintele dvs cât şi al meu, e preşedintele tuturor românilor. Democraţia într-un stat există atâta timp cât există putere şi opoziţie. Singurul partid de opoziţie este PSD. Dacă PSD dispare în România nu mai există democraţie, deoarece nu mai există opoziţie”, a spus Marcel Ciolacu, la TVR1.

Preşedintele interimar al PSD a afirmat că depunerea unei moţiuni simple reprezintă un drept constituţional al opoziţiei.

„ Cred că aceştia sunt termenii constituţionali în care preşedintele ar trebui să aşeze lucrurile. Depunerea unei moţiuni este un drept constituţional al opoziţiei. Moţiunile simple sunt clar destinate unor personaje precum ministrul Finanţelor, domnul Citu. La investire, când domnul Orban este primul minsitru desemnat, Parlamentul României, indiferent că sunt şi PSD-işti acolo, Parlamentul nu a dat un aviz favorabil domnului Citu. Domnul Orban nu a ţinut cont.Votul în regulamentul Senatului este secret, nimeni nu ştie cine a votat şi ce a votat. A trecut la limită moţiunea, dar important este faptul că e un exerciţiu democratic faţă de un personaj deja, din punctul meu de vedere, deja depăşit în funcţia de ministru al Finanţelor”, a subliniat Ciolacu.

El l-a ironizat pe ministrul de Finanţe, susţinând că „dacă un euro se întâlneşte Florin Cîţu, acesta îl salută cu „Give me five”: „Dacă un euro se întâlneşte cu domnul Citu ştiţi cum îl salută? Give me five”.

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, adoptată luni în Senat, ca fiind ”o golăneală a PSD-ului” şi a acuzat că unii senatori PSD, ”un grup nemotivat de vesel”, l-au jignit pe ministrul de Finanţe.

El a mai spus că preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, ”pe care l-au ales probabil că să fie cuminte şi să nu îi împiedice pe pesedişti”, ar fi putut să oprească acest demers ”inoportun”.

Senatorii au adoptat, luni, moţiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanţe Florin Cîţu.

Moţiunea simplă la adresa lui Florin Cîţu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Ciolacu, despre declaraţiile lui Iliescu: Spre mirarea multora, îi dau perfectă dreptate

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că îi dă dreptate lui Ion Iliescu când spune că PSD a ajuns să funcţioneze ca un instrument pentru deţinerea puterii. Ciolacu a afirmat că va încerca să ia legătura cu fostul lider al partidului.

„Am citit întregul articol. Spre mirarea multora, îi dau perfectă dreptate domnului preşedinte. O să încerc să iau legătura cu domnia sa. PSD a fost folosit de anumiţi oameni ca un instrument, ca sa acceada la putere. M-am regasit in acea analiza politica”, a spus Marcel Ciolacu, la TVR 1.

Reacţia vine în contextul în care Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu, că Partidul Social-Democrat a ajuns să funcţioneze doar ca "instrument" pentru deţinerea puterii. Fostul preşedinte al României şi preşedinte de onoare al PSD îndeamnă formaţiunea politică să revină la ideologie pentru a-şi recâştiga electoratul.

Reporter Tass: Sunteţi preşedinte de onoare al Partidului Social-Democrat. PSD este cel mai mare partid din România, reprezentând interesele celor mai mulţi români. În ultima perioadă, situaţia din interiorul PSD a lăsat mult de dorit. Cum vedeţi viitorul partidului?

"Nu este niciun secret că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul se referă la valori, la principii". (...) "Cel mai rău lucru este că în prezent Partidul Social-Democrat nu funcţionează ideologic, ci doar ca instrument de putere", a declarat Ion Iliescu, notând că PSD a ajuns să adopte o ideologie orientată "spre centru".

"Cred că situaţia va împinge PSD să revină la ideologie, să consolideze democraţia internă şi să recâştige electoratul, pe baza actualelor structuri sociale. România, la fel ca alte ţări din Europa de Est, nu îşi poate permite să renunţe la politicile de stânga", a precizat Iliescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciolacu,
iohannis,
cîţu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici