Marian Sârbu: Sunt nevoit să părăsesc PSD - VIDEO

Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu a anunţat, vineri, după întâlnirea cu Victor Ponta, că este "nevoit" să părăsească partidul şi că probabil se va alătura grupului independenţilor din Parlament, coordonat de Gabriel Oprea.

52 afișări
Imaginea articolului Marian Sârbu: Sunt nevoit să părăsesc PSD - VIDEO

Marian Sârbu: Sunt nevoit să părăsesc PSD (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Sârbu a spus că principala sa nemulţumire este legată de situaţia "destul de suspicioasă" din partid, menţionând că nu poate avea eficienţă în domeniul social, pe care îl coordonează de 16 ani în PSD, în condiţiile în care unii dintre colegi îi cer să fie împotriva propriilor convingeri.

"Am avut o discuţie foarte calmă cu domnul Victor Ponta, în timpul căreia am arătat care sunt opiniile mele în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, mai ales în ultimul an, şi că din multe puncte de vedere legile pe care le-am promovat în timpul în care am fost ministru al Muncii - şi mă refer cu precădere la Legea salarizării, la Legea pensiilor - s-au situat adeseori într-o anumită contradicţie cu poziţia partidului", a spus Marian Sârbu.

El a arătat că există şi anumite elemente de linie strategică cu care nu este de acord, precizând că principala sa nemulţumire rămâne legată de situaţia "destul de suspicioasă", dată de o "stare de neîncredere" din partid în care el, personal, nu poate să lucreze "din punct de vedere tehnic".

"Nu aş putea să am eficienţă în domeniul social, de care mă ocup de 16 ani în partid în condiţiile în care, chiar, uneori, din partea unora dintre colegi, mi se cere să fiu împotriva propirilor mele idei", a arătat Sârbu.

El a arătat că, în aceste condiţii, părăseşte PSD. "Fireşte, având în vedere lucrurile acestea, din păcate, după 16 ani de prezenţă în PSD, sunt nevoit să părăsesc acest partid, cu toate regrateele care se află în spatele unei astfel de decizii", a arătat Marian Sârbu.

Sârbu a precizat, totodată, că este foarte posibil să se alăture grupului independenţilor, el adăugând că, în condiţiile în care acesta va constitui un nucleu pentru o nouă construcţie politică, în care zona socială să aibă preponderenţă, atunci el ar urma să se ocupe de politicile sociale în acest proiect.

Întrebat dacă se alătură grupului independenţilor, Marian Sârbu a precizat: "Într-o proporţie importantă din cadrul deciziei este foarte posibil aşa ceva. Nu am discutat cu domnul Ponta şi vreau să accentuez lucrul acesta, pentru că m-au deranjat anumite afirmaţii din presă în legătură cu nu ştiu ce poziţie aş negocia. Nu am negociat niciodată cu nimeni despre funcţii şi nu mă interesează astfel de funcţii de pe poziţii de negociere. De aceea este posibil, în cazul în care acest grup al independenţilor ar constitui un nucleu pentru o nouă construcţie politică, în care zona socială să aibă preponderenţă, probabil că aş reprezenta un element de coagulare a politicilor sociale într-un astfel de grup".

Sârbu a precizat că liderul PSD, Victor Ponta, se află într-un proces de restructurare a partidului, care are nevoie de noi aşezări interne.

"De aceea nu cred că are nevoie să facă promisiuni individuale sau personale şi nic nu i-am cerut aşa ceva. Ne-am limitat la o discuţie de principii şi, din multe puncrte de vedere, cred că dumnealui a înţeles poziţia mea şi sper că partidul acesta să rămână în continuare principalul partid de stânga. Dar, personal, nu cred că mai poate să acopere toată plaja de stânga, tot electoratul de stânga", a spus Marian Sârbu.

El a adăugat că de mai mult timp a spus în interiorul PSD că există riscul apariţiei unei construcţii politice care să substituie o parte din lipsa de preocupare pentru electoratul de stânga, cum ar fi salariaţii din domeniul privat, cei cu venituri foarte mici.

"Nu mă situez pe o poziţie de contradicţie cu PSD şi, având în vedere momentul acesta, aş vrea să ies din starea aceasta oarecum exagerată din punct de vedere emoţional care s-a creat în legătură cu rămânerea sau plecarea mea din partid şi să folosesc prilejul acesta pentru a mulţumi unor oameni cu care am colaborat foarte bine în ultimii 16 ani. Mă refer în primul rând la domnul Miron Mitrea, care m-a adus în PSD, vreau să-i mulţumesc domnului Năstase pentru încrederea pe care mi-a acordat-o în, probabil, cel mai performant Guvern de după 1990, domnului Ion Iliescu pentru sprijinul, discret dar constant, pe care mi l-a acordat, domnului Geoană pentru colaborarea salubră pe care am avut-o cât timp a condus PSD şi îi urez succes lui Victor Ponta", a spus Marian Sârbu.

El a arătat că aceste nemulţumiri şi le-a exprimat în interiorul PSD, de circa un an, şi în cadrul BPN, şi la CExN.

"Cred că este exagarată focalizarea pe o problemă de natură personală şi pe o decizie legată de un destin personal şi care nu are totuşi legătură cu ceea ce înseamnă PSD dacă nu mai sunt eu", a adăugat Marian Sârbu.

El a mai precizat că a avut cu Ponta o discuţie de principii şi că nu a fost vorba despre negocieri de funcţii. El a adăugat că Victor Ponta a părut că îi înţelege poziţia, menţionând că acesta nu are nevoie să facă promisiuni individuale.

Video Stirileprotv.ro

Nu cred că PSD mai poate acoperi toată plaja electorală de stânga

"Sper să rămână (PSD, nr.r) principalul partid de stânga, dar nu cred că mai poate acoperi toată plaja de stânga", a spus Marian Sârbu.

El a menţionat că este nevoie, astfel, de o nouă construcţie politică pentru a prelua necesităţile unui segement din electoraltul de stânga care nu este satisfăcut de PSD.

Sârbu a menţionat că se referă în special la salariaţi.

El a ţinut să precizeze că nu se află pe o poziţie de contradicţie cu PSD.

Cine este Marian Sârbu

Marian Sârbu are vârsta de 52 de ani şi este absolvent al Facultăţii de Drept şi doctor în managment.

În 1990, Marian Sârbu a fost lider de sindicat în Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR), devenită ulterior CNSLR-Frăţia. În perioada 1990 - 1994, a fost preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, iar în 1992 - 1994 a fost şi vicepreşedinte al CNSLR - Frăţia.

În 1994, Sârbu a renunţat la activitatea sindicală, intrând în politică. A fost membru în Biroul Executiv al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR) timp de doi ani (1994-1996), după care, între 1996 şi 2000, a fost şeful Departamentului de Politică Socială din formaţiunea social-democrată. Din 2000 a revenit la calitatea de membru în Biroul Executiv al PDSR, devenit PSD în 2001.

A fost, din 1994 până în 1996, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, devenind pentru prima oară deputat în urma alegerilor parlamentare din 1996.

În perioada 2000 - 2003, a fost ministr al Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar între 2003 şi 2004 a fost ministru delegat pentru Relaţia cu Partenerii Sociali.

În perioada 2004-2008 a fost deputat, iar în decembrie 2008 a fost nominalizat de PSD ca ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în Guvernul Boc.
În octombrie 2009, Sârbu demisionează din această funcţie, odată cu restul miniştrilor PSD, în urma semnării, de către preşedintele Traian Băsescu, a revocării din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar la conducerea MAI şi în funcţia de vicepremier a lui Vasile Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici