Video Marius Tucă Show (Partea a III-a). Ion Cristoiu: Moromeţii 1, o prostie, pentru că Rebengiuc a făcut din Moromete ţăranul sărac de pe vremea exploatării capitaliste

Invitat la emisiunea “Marius Tucă Show”, Ion Cristoiu revine şi pune sub lupă evenimente prezente şi trecute, cum ar fi abdicarea Regelui Mihai, Revoluţia din decembrie 89, dar ridică puţin cortina şi în ceea ce priveşte viaţa personală. Vorbeşte despre teatru, film, presă şi pasiunea sa, scrisul.

3993 afișări

Marius Tucă: De ce se întâmplă asta?

Ion Cristoiu: Păi dacă nu mai sunt şef. Dacă eram acum şef la o televiziune scriau toţi.

Marius Tucă: Ne întoarcem de unde am plecat.

Ion Cristoiu: Da, ne întoarcem de unde am plecat. Dar eu am spus în sensul că noi nu ştim să cultivăm, nici trecutul, aceşti tineri nu ştiu...

Marius Tucă: Nu ştim să respectăm valorile, nu ştim să vorbim despre ele.

Ion Cristoiu: Aceşti tineri nu ştiu că a fost un Pamfil Şeicaru, că a fost un Stelian...?

Marius Tucă: Cu atât mai mult, am tot spus, aţi scos cărţi şi dumneavoastră. Da, dar cu atât mai mult, apropso că nu mai e în funcţie Cristoiu sau Popescu sau Ionescu sau cine vreţi dumneavoastră- unu şi doi- respectul pentru valori în România tinde spre zero, nu există chestia asta. Eu zic că nu mai există. 

Ion Cristoiu: Nu...

Marius Tucă: De ce? Ştiţi că acelaşi lucru îmi spunea Mircea Dinescu când a făcut 60 de ani. Se aştepta la Uniunea scriitorilor să-l cheme... nimeni, nici măcar un telefon, ce să mai organizeze ceva... şi acolo erau totuşi oameni care erau din generaţia lui şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Cred că în calitatea mea de om de stânga, începem să trăim noi, intelectualii, capitalismul. Aşa e.

Marius Tucă: Săracii de noi.

Ion Cristoiu: Nu, nu, capitalismul care înseamnă până la urmă domnia banului, să fim serioşi, dumneavoastră...

Marius Tucă: Dar ce, e demult asta.

Ion Cristoiu: Da, dar acum e mai tare ca niciodată.

Marius Tucă: Credeţi că va renaşte cumva din propria cenuşă presa? Într-un fel sau altul? Şi mă refer la cea scrisă care e undeva sub nivelul mării.

Ion Cristoiu: Poate să renască. Domnul Marius Tucă, dacă mă uit în istoria omenirii...

Marius Tucă: Au fost multe momente în care se credea...

Ion Cristoiu: Schimbarea materialului nu înseamnă... până la urmă de pe papirus tot pe ăia care scriau bine sau după tăbliţele alea, da? Poate că dispare hârtia, dar chiar şi pe ăsta până la urmă tot un text voi citi.

Eu scriu de mână, dar am început să bat editorialele cu zece degete, că am învăţat să bat singur

Marius Tucă: E adevărat, dar cred că în curând oamenii nu vor mai ştii să scrie de mână, deja se întâmplă la multe niveluri, se trezesc unii care au scris pe tabletă, în momentul în care fac trecerea la scrisul de mână pur şi simplu... scrieţi de mână în continuare sau scrieţi pe tabletă?

Ion Cristoiu: Eu scriu de mână, dar am început să bat editorialele cu zece degete, că am învăţat să bat singur.

Marius Tucă: Şi cum e? E vreo diferenţă? E vreo înstrăinare?

Ion Cristoiu: Bineînţeles. Eu proză nu scriu niciodată la maşină.

Marius Tucă: Se pierde...

Ion Cristoiu: Pentru că gândul... dar la articole, mă rog, nu mă uit şi le scriu...

Marius Tucă: Cum ar putea să renască presa, care e soluţia? Cum vedeţi o renaştere a presei? Încotro se îndreaptă?

Ion Cristoiu: Cred că presa va fi foarte bună la nivel de săptămânal şi la nivel de nişă.

Cred că este loc de o televiziune care să se adreseze şi altora decât analfabeţilor

Marius Tucă: Iar televiziunea? Mai e loc de o televiziune de ştiri, o televiziune generalistă? Noi vrem să facem asta dar nimic care să semene cu asta ştiţi foarte bine.

Ion Cristoiu: Cred că este loc de o televiziune care să se adreseze şi altora decât analfabeţilor. Există loc.

Marius Tucă: Dar suntem acolo?

Ion Cristoiu: Suntem acolo pentru că până la urmă noi ne creăm...Problema mare la o asemenea...

Marius Tucă: Le-am dat ce-au vrut să vadă?

Ion Cristoiu: Da. Pentru că am depins foarte mult de rating, din punctul ăsta de vedere.

Marius Tucă: Şi atunci compromisul a fost aproape total.

Ion Cristoiu: Eu am avut tot timpul nostalgia unui ziar sau televiziuni finanţate de alţii. Şi ştiţi, eu nu am înţeles niciodată de ce toţi oamenii ăştia de afaceri... să-ţi spun o chestie istorică... care au furat, din banii ăia pe care i-au furat şi, nu ştiu, pun de-o parte 100.000 de euro să fac o revistă, să fac o editură, de ce nu fac? Adică unul să spună aşa: Marius Tucă, da? Ştii că eu te respect, că am auzit, uite, eu am furat vreo 300 de milioane, da? Am şi eu o sută de mii de euro, uite vreau să fac şi eu o televiziune, facem o fundaţie, ca să nu asta, matele şefu’ cutare şi rămân şi eu, dar am o rugăminte, nu ştiu, faceţi acolo la intrare portretul meu. Nu ştiu de ce nu scot cărţi, de ce nu scot edituri, de ce nu fac fundaţii.

Marius Tucă: Pentru că nu au mentalitatea.

Ion Cristoiu: Pentru că în perioada interbelică cele mai mari le-au scos fundaţiile regale, nu editurile particulare.

Marius Tucă: E adevărat. Cum vedeţi România în următorii 10 ani? Nouă ani când veţi împlini 80 de ani?

România începe să se trezească din condiţia de slugă. Nu mai merge

Ion Cristoiu: Cred că... România începe să se trezească din condiţia de slugă. Nu mai merge. E asemănător cu palestinienii, cu cubanezii sub americani, adică încep să apară generaţii de oameni chivernisiţi, da. De oameni care se duc în Europa...

Marius Tucă: Şcoliţi sau chivernisiţi doar?

Ion Cristoiu: Nu, ca mine, ca dumneavoastră. Eu am o problemă, de ce sunt jurnalist de mâna a doua.

Marius Tucă: Bine, asta ştim bine, nu?

Ion Cristoiu: Asta va creşte.

Marius Tucă: Ziariştii din România sunt mult peste ziariştii din America, dacă vreţi, ca să dau exemplul cel mai celebru.

Ion Cristoiu: În 90 noi am avut o mare problemă. Noi am trecut printr-o şcoală numită a complexării, da?

Marius Tucă: Am fost complexaţi. Ne uitam la străini ca la nişte extratereştri.

Ion Cristoiu: Nu numai atât, într-adevăr, noi nu aveam cafea, dar nu eram imbecili, mă duceam la teatru, da, citeam da? Dar ei au venit şi ne-au vârât un sindrom şi ne-au zis: bă, voi eraţi sălbatici, nici nu vă spălaţi pe dinţi, ceea ce nu era adevărat.

Marius Tucă: Credeţi că o să ieşim?

Ion Cristoiu: Da, pentru că apar noi generaţii...

Marius Tucă: În sfârşit ieşim din asta de slugă a Europei care are complexe, iertaţi-mă, ţineţi-vă ideea, care are complexe, care a fost etichetată ca ţară în fel şi chip şi n-a putut să depăşească, care nu şi-a depăşit nici condiţia, domnule Cristoiu, să fim serioşi.

Ion Cristoiu: Corect.

Marius Tucă: Şi care vrea să dea lanţurile la o parte.

Ion Cristoiu: Şi va mai veni o generaţie, se conturează la USR-işti, care vor fi nepoţii noştri, care vor avea suficienţi bani moşteniţi de la noi ca să nu mai gonească după bani.

Marius Tucă: Da, dar sunt prea puţini ăştia care or să aibă bani.

Ion Cristoiu: Vor fi, vor fi, adică eu cred că vor merge la teatru nepoţii noştri pentru că nu le cereţi la ăia după 90 să meargă la teatru.

Marius Tucă: Dumneavoastră ştiţi foarte bine proiectul ăsta pe care vreau să-l facem împreună cu Adrian Sârbu, îl fac şi sunteţi şi dumneavoastră aici. Şi vorbim în primul rând de lucrurile astea. Niciodată când am fost în străinătate nu m-am simţit ca un turist de mâna a doua. Eu niciodată. Dar cei mai mulţi dintre români, aduceţi-vă aminte, când era în Italia scandalul şi asta, se duceau acolo cu teamă că o să fie arătaţi cu degetul. Niciodată nu m-am uitat la un străin ca şi cum ar fi un extraterestru şi trebuie să fie, ştiţi bine şi lucrul ăsta. Niciodată nu m-am simţit în Europa ca un cetăţean de mâna a doua, dimpotrivă. Prin tot ceea ce am făcut noi şi facem. Şi cred că în perspectiva acestei televiziuni care se va chema Smart TV, jurnaliştii care vor lucra aici, pentru că va fi şi o televiziune de jurnalişti, trebuie să aibă demnitate, trebuie să aibă libertate, trebuie să aibă independenţă, trebuie să aibă şi cultura care să îl facă să aibă acest statut sau toate aceste caracteristici care îi dau un anumit statut. Mereu cu capul plecat, nu, dintotdeauna cu capul sus. Mereu gata să fie etichetaţi şi să nu răspundă la chestia asta. Mereu slugă, asta e deja e prea mult, în presă nu poate să existe asta, cu toate că a existat. Nu, nu există ideea de slugă, în presă cu atât mai puţin. Şi românii, pentru că am plecat de la ideea că prea am fost slugă, prea am făcut ce ne-au spus ăia, prea am fost scoşi la tablă des, prea am fost puşi cu genunchii pe coji de nucă.

Ion Cristoiu: Dar noi eram de vină, că noi ne facem corupţi şi noi avem o revoluţie şi nici pe aia nu o mai avem.

Marius Tucă: Ne-am făcut singuri asta, da e adevărat.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră să zicem că sunteţi occidental. Apropo, eu am scris din ‘90 despre lovitura de stat, dumneavoastră sunteţi occidental şi deodată ziceţi aşa: bă, în România, fostul preşedinte al... cum sună ştirea, fostul preşedinte al României Ion Iliescu este trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, ca şi Miloşevici, pentru momentele când l-a răsturnat pe Ceauşescu. Dumneavoastră înţelegeţi, occidentalul, băi ăia sunt nebuni? Ăia, ăia, ei, la nivel de stat. Aveau şi ei o revoluţie, ei...

Marius Tucă: Domnule să spunem că asta e ultima autolovitură pe care ne-o dăm.

Ion Cristoiu: Sper. Adică eu spun încă o dată...

Marius Tucă: Şi că de aici se trage linie

Ion Cristoiu: Sunt un mare adversar al acestei chestiuni pentru că din punct de vedere... noi negăm, e altceva că o neg eu că o negaţi dumneavoastră, că scriem, da, dar să-l trimiţi în judecată...

Marius Tucă: Pentru crime împotriva umanităţii. Nu dar mai e o chestie pe care o spuneţi, domnule, istoria nu se poate condamna penal.

Ion Cristoiu: Asta da, corect. Cum să condamni istoria penal?

Marius Tucă: Aici îmi dădeaţi exemplu, că au fost exemple celebre, mareşalul Antonescu, Regele Mihai.

Ion Cristoiu: Da, Regele Mihai, după ce l-a destituit, l-a vârât în fişet, reţinere ilegală. Reţinere ilegală. După asta l-a dat unor civili, că comuniştii erau civili, care au intrat în palat. Pe ce temei au intrat ăia? Cum să dai, nu pe mareşalul Antonescu, un om, cetăţeanul Ion Antonescu, a fost reţinut ilegal o noapte întreagă, nu o noapte o jumătate, şi apoi dat unor cetăţeni, atenţie, care l-au reţinut tot ilegal. 

Marius Tucă: Vorbeam de demnitate. Ce vrem să construim noi, în afară de conţinutul care va fi unul cu totul special şi cred tare în asta, e vorba de oamenii care vor lucra aici, oameni care vor fi deschişi, minţi deschise, open mind, oameni care au demnitate. Oameni care nu se duc cu căciula în mâini în Occident ci se duc pur şi simplu demn chiar dacă uneori sărăcia poate să te mai dea de gol şi oameni care nu se duc acolo să spună în primul rând că sunt corupţi, că sunt criminali şi aşa mai departe. Vorbim despre revoluţie şi dumneavoastră ziceţi foarte bine, domnule, statul român vine şi spune ne mândream şi noi cu ceva, că am avut o revoluţie. De la 1 decembrie 1918, că am avut asta, că am avut o revoluţie şi venim şi spunem după 30 de ani că de fapt nu a fost o revoluţie a fost o lovitură de stat şi ăia care au participat la revoluţie, doi câţi au mai rămas dintre... cât au mai rămas, că au făcut crime împotriva umanităţii. Mi se pare incredibil. Autoflagelarea asta nesfârşită cred că trebuie să se termine.

Ion Cristoiu: Ia staţi un pic, dar pe Brătianu de ce nu îl chemăm pentru 1907?

Marius Tucă: Aoleu. Da.

Ion Cristoiu: Păi au murit aproape 10.000 de oameni.

Marius Tucă: Asta apropos că...

Ion Cristoiu: Şi crimele împotriva umanităţii nu se prescriu.

Marius Tucă: Nu se prescriu crimele împotriva umanităţii.

Ion Cristoiu: Ia să-i chemăm, că oricum au fost chemaţi şi morţii aici şi apoi declarăm că au murit.

Marius Tucă: Dumneavoastră care sunteţi în bibliotecă şi citiţi istorie, aveţi o calitate incredibilă despre care nu vorbim niciodată, sunteţi foarte bun atunci când vine vorba despre istoria politică, e cu totul altceva. Istorie în evenimente mari ştim, ştie lumea, dar dumneavoastră sunteţi foarte bun la istorie politică. Ce facem cu 31 decembrie 47? E un act ilegal prin care Regele Mihai a abdicat şi a fost sub presiunea armelor practic, dacă ţineţi minte foarte tare episodul, ce s-a întâmplat atunci la Palatul Elisabeta. Da sau nu?

Ion Cristoiu: Am îndoieli. Acolo e cam rescrisă istoria.

Marius Tucă: Dar nu, din punct de vedere legal măcar, vorbim de istorie politică. Nu trebuie să ne întoarcem acolo?

Ion Cristoiu: Din punct de vedere legal, ca să vă enervez, acolo noi am procedat foarte corect. Noi românii. Că puteam să-l omorâm şi...

Marius Tucă: Aa, şi n-a avut loc o crimă.

Ion Cristoiu: Acolo a fost stilul nostru românesc, şi-a spus cuvântul şi Regele.

Marius Tucă: Aveţi un ghinion teribil pentru că eu sunt de la începuturi în presă şi lumea asta şi înainte de 89, venise Regele Mihai şi ăştia spuneau că au ieşit un milion, n-au ieşit un milion pe străzi, dar au fost sute de mii şi în stânga mea, eu fiind reporter de teren, era un domn cu blugi, destul de plin ca să nu zic gras, cu plete, şi era înconjurat de mai mulţi, era aşa un fel de zeu înconjurat de o suită aproape reglă. Ştiţi cine era ăla?

Ion Cristoiu: Nu ştiu.

Marius Tucă: Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Şi ce făceam?

Marius Tucă: Eraţi regalist, mergeaţi cu...

Ion Cristoiu: Păi nu, nu, eu nu eram regalist din punct de vedere al istoriei, eram regalist pentru că...

Dacă venea Regele atunci în aprilie alta era soarta României. El n-ar fi fost anticomunist. În general, anticomuniştii sunt comunişti.

Marius Tucă: Din punct de vedere al momentului şi consemnaţi.

Ion Cristoiu: Am şi considerat şi scris că atunci m-am iluzionat că Regele va forţa şi va... dacă venea Regele atunci în aprilie alta era soarta României.

Marius Tucă: Asta voiam să vă întreb.

Ion Cristoiu: Şi ştiţi de ce? El n-ar fi fost anticomunist. În general, anticomuniştii sunt comunişti.

Marius Tucă: Am citit un articol, apropos de Iohannis anticomunistul...

Ion Cristoiu: Am dat un exemplu...

Marius Tucă: Faceţi o disecţie acolo în carne vie cu Iohannis.

Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu.

Marius Tucă: Da, am înţeles.

Ion Cristoiu: Regele nu era anticomunist aşa cum nu era nici Coposu, nici Diaconescu, totuşi...

Marius Tucă: Putem vorbi despre comunişti şi anticomunişti?

Ion Cristoiu: Păi nu, am zis care au suferit...

Marius Tucă: Păi cei mai democraţi şi-au suferit nu puneau problema de...

Ion Cristoiu: Anticomunist e Klaus Iohannis care era la Sibiu şi spunea bancuri.

Marius Tucă: ...mânca salam de Sibiu.

Ion Cristoiu: Nu, era la Sibiu şi îmi spune mie că era anticomunist şi că n-a avut nicio problemă. Cum era anticomunist. Nu, eram anticomunist în privat, asta e o chestie unică... hai domnule, mă şi enervez, îl apăr pe Iliescu, da?

Marius Tucă: Ion?

Ion Cristoiu: Da, deci eu îl trimit în judecată pe Ion Iliescu, da, sunteţi de acord? Păi şi unde era Iohannis? Unde a fost el?

Vreţi să îmi spuneţi mie că dacă apărea în seara... în 22 decembrie la televizor Coposu, nu era război civil? Singurul care putea să ţină în mâini nomenclatura era Iliescu

Marius Tucă: De ce-l atacaţi pe preşedinte? De ce vorbiţi urât de preşedintele României? Dar nu-l deranjează nimic, cum aţi zis că e ca un vagon, vagonul ăla care se?

Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă eu, din 1990, februarie, l-am contestat pe Ion Iliescu, dar acum sunt suficient de matur şi bătrân să spun următorul lucru: şi dacă nu era Iliescu, cine era? Vreţi să îmi spuneţi mie că dacă apărea în seara... în 22 decembrie la televizor Coposu, nu era război civil? Singurul care putea să ţină în mâini nomenclatura era el.

Marius Tucă: Era Iliescu, e adevărat.

Ion Cristoiu: Aa, că după asta a luat-o cum a luat-o, dar atunci. Hai să nu rescriem istoria, să nu judecăm din perspectiva de acum. Eram în decembrie, 22 decembrie, l-am trăit pe străzi.

Marius Tucă: E adevărat.

Ion Cristoiu: Nu ceream noi să-l omorâm pe Ceauşescu? Şi nu cerea Voican.

Marius Tucă: Domnule, eu n-am cerut.

Ion Cristoiu: Păi nu dumneavoastră, dar ăia în piaţă...

Marius Tucă: Dumneavoastră aţi cerut?

Ion Cristoiu: Nu. Dar ăia în piaţă, pe 22, când zice Iliescu de la balcon, că mă enervez, în piaţă, 22 decembrie, nu începuseră teroriştii. Când vorbeşte în piaţă Iliescu zice şi o să-l condamnăm pe Ceauşescu şi ăia strigă, mulţimea, şi pe ea. Păi, de ce să-l condamnăm? Pentru că până la urmă noi nu putem interpreta istoria...

Marius Tucă: Deci n-aţi fost de acord cu execuţia lui Ceauşescu.

Ion Cristoiu: Nu, n-am fost de acord pentru că mi s-a părut o chestie, altă chestie oribilă pentru poporul român. Cum adică?

Marius Tucă: Şi în ziua de Crăciun.

Ion Cristoiu: Staţi că mi-am amintit cât de aberanţi suntem pentru occidentali. După ce că în ziua de Crăciun  l-am împuşcat pe ăla, printr-un proces, acum facem un proces simulat împotriva ăluia care l-a împuşcat pe ăla.

Marius Tucă: Eu vă dau cartea asta, n-am apucat să citesc din ea...

Ion Cristoiu: Mulţumesc.

Marius Tucă: Nu plecăm nicăieri, emisiunea abia începe.

Ion Cristoiu: Parcă sunteţi la Dan Diaconescu, începe...

Marius Tucă: Haideţi să nu ne jignim între noi...

Ion Cristoiu: Nu am zis în sensul că el...

Marius Tucă: Glumeam, glumeam...Sunt foarte multe lucruri interesante...

Ion Cristoiu: Am văzut-o şi nu o am.

Marius Tucă: Dacă aveţi timp o dată măcar să vă uitaţi peste ea. E interesant pentru că vom vorbi, nu de altceva, dar în decembrie vom face o emisiune specială pentru evenimentele din decembrie 89.

Ion Cristoiu: Nu pentru revoluţie pentru că nu mai e.

Marius Tucă: Când se împlinesc... E revoluţie, dar nu mai e. Se fac 30 de ani şi apropo de asta, vom face mai multe ediţii speciale în care vom vorbi despre aceşti 30 de ani, că nu putem în seara asta într-o emisiune de două ore şi, fie şi de două ore jumate-trei să facem asta. Sunteţi acolo, sunteţi parte din cartea asta.

Ion Cristoiu: Am participat la...

Marius Tucă: Mărturisirile excepţionale sunt ale lui Constantin Paisie, la finalul cărţii, e un interviul cu el despre tot ce s-a întâmplat din momentul în care i-a întâlnit pe Ceauşeşti acolo la Institutul de Plante, de fapt pe stradă, până când i-au executat. Ba şi după, pentru că îi pierduseră undeva împuşcaţi, în nişte saci din ăştia de cazarmă. Îi pierduseră sau se făcuseră pierduţi.

Ion Cristoiu: Nu, dar aia cu coborârea lui...

Marius Tucă: Dar spuneţi-mi vă rog, ehe l-au coborât acolo, ce, care-i problema?

Ion Cristoiu: Era arestat de când s-a urcat, erau arestaţi de când s-au urcat în elicopter.

Marius Tucă: Dacă tot vorbiţi despre Regele Mihai şi că putea atunci să vină să fie...

Ion Cristoiu: Am zis dacă judecăm penal.

Marius Tucă: Nu, nu , nu. Nu despre asta. De ce credeţi că 31 decembrie 47 n-ar trebui îndreptată cumva în istoria României? Pentru că noi n-am îndreptat nimic din ce-a fost nedrept să spun aşa în istoria României, în ultima sută de ani.

I s-a făcut un mare bine Regelui pentru că în 31 decembrie 47 lumea era împărţită în două de doi ani. Şi ar fi rămas Regele şi ar fi girat cooperativizarea agriculturii, ar fi girat toate nebuniile.

Ion Cristoiu: Nu se poate pentru că dacă... i s-a făcut un mare bine Regelui pentru că în 31 decembrie 47 lumea era împărţită în două de doi ani. Şi ar fi rămas Regele şi ar fi girat cooperativizarea agriculturii, ar fi girat toate nebuniile.

Marius Tucă: Mersul era ireversibil pentru că...

Ion Cristoiu: Era împărţită, eram singura ţară...

Marius Tucă: V-am trimis documentul. Aţi văzut?

Ion Cristoiu: Nu.

Marius Tucă: Hârtia. V-am trimis pe whatsapp documentul prin care Churchill împărţise...

Ion Cristoiu: Aa, aia da, ştiu. Cortina de fier s-a tras...

Marius Tucă: Îi văd pe ăştia când dau citate din Churchill înnebunesc.

Ion Cristoiu: Ştiu pe de rost. Cortina de fier s-a tras în ianuarie ‘47. Gata. În octombrie ‘47 când se înfiinţează Cominternul lumea e împărţită, gata.

Marius Tucă: Lumea e împărţită, dar istoria este una şi noi trebuia să îndreptăm asta, tocmai că s-a făcut o nedreptate.

Ion Cristoiu: Din punct de vedere istoric...

Marius Tucă: Istoric sau cum vreţi.

Ion Cristoiu: Păi şi dacă rămânea, cum să rămână Regele să gireze.

Marius Tucă: Dacă rămânea e una, n-a rămas.

Ion Cristoiu: Am înţeles.

Marius Tucă: Istoria se judecă în fapte nu cu dacă şi cu parcă.

Ion Cristoiu: Aa, putem...  Nu, cu un singur lucru sunt de acord. Putem rediscuta, spuneţi ălora ai lui Lazăr, că Lazăr s-a pensionat, putem rediscuta momentul... Noi n-am rediscutat pe bune. Momentul 31 decembrie a fost discutat pro şi contra.

Marius Tucă: Absolut.

Ion Cristoiu: Adversarii Regelui au zis că Regele lalala, ăilalţi au zis că... Hai să facem o analiză ca lumea cu istorie şi cu...

Marius Tucă: Dar legală în primul rând, apropo de legalitatea actelor de acolo, că vorbeam despre legalitate şi despre revoluţia din decembrie.

Ion Cristoiu: Le-aţi dat o idee următorilor procurori generali să supravieţuiască...

Marius Tucă: Dar de ce n-a plecat Lazăr din prima secundă? Pentru că dumneavoastră citiţi, să spunem, cărţile de strategie americană, momentul în care nu ţi-ai dat demisia se amplifică şi ieşi şi mai rău şi mai rău dintr-un astfel de eveniment. Ceea ce s-a întâmplat cu Lazăr. Au apărut şi mai multe mărturisiri şi mai multe...

Ion Cristoiu: Da, aia era o chestiune...

Marius Tucă: De ce n-a plecat?

Ion Cristoiu: Pentru că avea o misiune să dea trei mari lovituri din perspectiva securităţii pentru care...

Marius Tucă: Care?

Ion Cristoiu: Unu, să compromită revoluţia, asta e perspectiva securităţii.

Marius Tucă: Aa, nu, ce-a făcut până acum, asta e clar. Mineriada...

Ion Cristoiu: Nu. El avea nevoie de următorul lucru.

Marius Tucă: Trebuia să facă asta că era acuzat în timp ce a făcut-o, da.

Ion Cristoiu: Eu dacă aş fi din sistem acum l-aş felicita. Unu, a reuşit să compromită GDS-ul?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Visul securităţii din ‘90, da? A reuşit să compromită deţinutul politic, da? Păi n-au venit tot ei în apărare şi au zis că de fapt nu erau deţinuţi politic... parcă e teza lui Vadim.

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Şi trei, a reuşit să compromită revoluţia zicând că a fost lovitură de stat.

Marius Tucă: Aa, deci de asta n-a plecat.

Ion Cristoiu: Păi cred că avea misiune.

Marius Tucă: Mai avea de făcut astea.

Ion Cristoiu: Misiune.

Marius Tucă: Misiune de la înalta...

Ion Cristoiu: Păi nu ştiu pentru că acum văd că toţi ăştia anticomuniştii... staţi un pic, s-au trezit şi zice păi ce s-a pensionat, zice, staţi un pic, cel mai nedrept a fost faptul că el ştia că se pensionează şi ştiam şi eu şi le-a creat iluzia la...

Marius Tucă: Că o să revoluţioneze...

Ion Cristoiu: Nu, că o să rămână.

Marius Tucă: Şi-a depus candidatura.

Ion Cristoiu: Da, şi atunci ăştia au zis că rămână să-l păstrăm, dar el le-a dat cu tifla că avea cererea în buzunar.

Marius Tucă: Şi americanii în ăştia 15 ani, de la Băsescu încoace, că în curând se fac 15 ani? Ei au fost ”înalta poartă” pentru România?

Ion Cristoiu: Dar acum sunt mai multe înalte porţi care se bat aici.

Marius Tucă: Este şi Germania?

Ion Cristoiu: Da, e... putem face o dată o emisiune...

Marius Tucă: Germania, Europa versus America.

Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă, o mare problemă pe care o avem noi oamenii, oamenii care trăim în prezent, este că niciodată nu credem că trăim momente istorice. Adică nouă totul ni se pare...

Marius Tucă: Istoria arată că noi le-am trăit.

Ion Cristoiu: Nu, dar noi când trăim...

Marius Tucă: Aa, momentul în care se trăiesc, nu? Nici fericirea. Nu ştii că eşti fericit în momentul ăla.

Ion Cristoiu: Dacă te uiţi un pic prin istorie, istoria ne arată că alianţele n-au supravieţuit. Că au fost... uluitor, la un moment dat se băteau nemţii cu francezii, bun. De ce să credem noi că alianţa dintre Europa şi America va dura o veşnicie? De ce să nu credem că se poate răsturna.

Marius Tucă: E un pic pe sponci acum.

Ion Cristoiu: E posibil.

Marius Tucă: Bun. Şi încearcă în momentul ăsta Germania, Europa versus America?

Ion Cristoiu: Nu, Germania încearcă, că ea vrea visurile ei de mărire, e pe partea ailaltă China care de fapt cel mai mare pericol este China, ea creşte.

Marius Tucă: Francezii vor avea vreun cuvânt de spus?

Ion Cristoiu: Încearcă acum pe fondul acesta, retragerea Marii Britanii, Brexit, face ca francezii să încerce să preia, Macron...

Marius Tucă: Englezii, nu?

Ion Cristoiu: Englezii au sfeclit-o, nu că ies cu Brexitul, în toată această... deci dacă era nevoie ca ruşii să fie încântaţi de ceva erau de ce se întâmplă acum cu Brexitul.

Marius Tucă: Şi Uniunea Europeană va mai exista?

Ion Cristoiu: Uniunea Europeană dacă nu renunţă la proiectul de a fi Uniune Sovietică nu va mai exista.

Marius Tucă: Cum Uniune Sovietică?

Ion Cristoiu: Pentru că ea se apropie tot mai mult de Uniunea Sovietică de pe vremuri, care venea şi ne spunea nouă, ălora din lagărul socialist şi cum să respirăm.

Marius Tucă: Vor fi şi alte ţări din Uniunea Europeană care să părăsească?

Ion Cristoiu: Da. Peste tot se vede, chiar dacă în unele ţări cum a fost Finlanda sau cum e acum Spania, partidele eurosceptice, impropriu eurosceptice, partidele suveraniste care nu vor să iasă din Uniune, asta e o manipulare...

Marius Tucă: Nu vor să fie călcaţi pe cap să li se spună ce să facă.

Ion Cristoiu: Vor să fie o minimă răsuflare.

Marius Tucă: Să nu li se ţină piciorul pe grumaz.

Ion Cristoiu: Da, domnul Marius Tucă, dar asta pentru că acolo au creat nişte instituţii birocratice care simt nevoia să se manifeste birocratic, da? Dacă creezi acolo, asta a fost o mare prostie cu procurorul, da, cu...

Ar trebui rediscutat următorul lucru: Ori facem din Uniune o federaţie şi atunci nu mai există state naţionale

Marius Tucă: Da, da, da, cu...

Ion Cristoiu: În momentul în care tu creezi acolo o instituţie, da, instituţia care verifică florile de măr, da, şi sunt 20 de inşi ăia simt nevoia să trăiască, da, şi atunci aşa cum NATO inventează pericole că vin ruşii şi mâine nu ştiu ce le face, de nu ştiu câţi ani, ca să supravieţuiască, instituţia aia birocratică va spune vedeţi că e o mare prostie... şi atunci vor veni cu tot felul de ordine.

Marius Tucă: Că florile ar trebui plantate din 10 în 10 metri.

Ion Cristoiu: Adică ar trebui reglementat, rediscutat următorul lucru: Ori facem din Uniune o federaţie şi atunci nu mai există state naţionale sau, cum să spun, o unitate de ţări egale, nu unele aşa, care pot la un moment dat...

Marius Tucă: Unele mai egale decât altele.

Ion Cristoiu: Care la un moment dat să spună atunci anumite lucruri rămân ale Bruxelles-ului, lucrurile mari, generale şi altele le facem noi pe plan intern. Să vină să îmi spună el şi cum să tund oile?

Marius Tucă: E adevărat. Păi până acolo am ajuns.

Ion Cristoiu: Da, de aici vine.

Marius Tucă: Vedeţi că vine tare din urmă problema cormoranilor, nu vă văd bine.

Ion Cristoiu: Nu ştiu, am auzit asta. Nu m-am ocupat.

Marius Tucă: Nu v-aţi ocupat încă de problema cormoranilor, domnul Cristoiu?

Ion Cristoiu: De ce? Trebuie să-i omorâm sau ce?

Marius Tucă: Nu trebuie să-i omorâm, nu ştiţi că e ca şi problema puilor de focă. S-a discutat foarte mult.

Ion Cristoiu: Şi a puilor de tigru, în curând o să ne lăsăm mâncaţi de ei.

Marius Tucă: Păi n-o să mai avem tigri, da, tigru de hârtie. Spuneţi-mi, vedeţi ca un exemplu de urmat ceea ce face acum Ungaria, Polonia şi mai ales Ungaria prin Orban?

Ion Cristoiu: Da. Nu văd nimic, nicăieri n-a scris că Orban...

Marius Tucă: Păi sunt acum ameninţaţi prin nu ştiu ce amendament...

Ion Cristoiu: Păi sunt ameninţaţi de cine conduce Uniunea Europeană, a devenit un fel de imperiu germanic. Atunci sigur că germanii au tot interesul ca toţi ăştia să fie să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi, să stea în poziţie de drepţi pentru că în felul ăsta conduc ei.

Marius Tucă: Unde vă vedeţi peste zece ani când o să facem noi interviul ăla când o să aveţi 80 de ani?

Ion Cristoiu: Cred că la biblioteca Academiei dacă nu o desfiinţează.

Marius Tucă: Dar nu renunţaţi la prezenţele în televiziune, în presă şi aşa mai departe?

Ion Cristoiu: Domnule Marius Tucă depinde de cum am forţele că nici eu nu mai sunt aşa tânăr.

Marius Tucă: Uite, spuneaţi că acum la 70 de ani că simţiţi de 40.

Ion Cristoiu: Da, dar să ştiţi că la un moment dat, cum spunea Fidel Castro, te crezi de 40 dar tot 70 ai.

Marius Tucă: Organismul nu te mai ţine de 40.

Ion Cristoiu: Nu mai. Am fost acuma, când am fost la Krasnodar, n-am dormit noaptea pe avion

Marius Tucă: Aoleu, eu nu făceam faţă la... cât aţi zburat?

Ion Cristoiu: Păi am plecat la 1 noaptea de aici şi am ajuns la Moscova am stat pe Sheremetyevo până dimineaţa şi m-am culcat de abia seara, duminică, pentru că ştiţi că am avut problema că mi-am pierdut, că am fost la poliţie. O dată o să vă povestesc.

Marius Tucă: Aţi rezistat.

Ion Cristoiu: Am pierdut ăla de imigraţie şi m-am dus la poliţie, puţină lume ştie. Am cunoscut şi poliţia...

Marius Tucă: Bine că nu v-au arestat.

Ion Cristoiu: E, poţi să ştii?!

Marius Tucă: Ultima întrebare. V-aţi gândit vreodată să plecaţi din România?

Ion Cristoiu: Nu.

Marius Tucă: De ce?

Ion Cristoiu: Păi şi ce să fiu? Mă duc acolo să fiu cetăţean de mâna a paişpea?

Marius Tucă: E un răspuns foarte sincer şi atât de adevărat. Mulţumesc domnul Cristoiu, ne vedem la următoarele dezbateri...

Ion Cristoiu: Peste zece ani...

Marius Tucă: Nu peste zece ani, lăsaţi-le pe alea. La cele care vor veni. Şi bineînţeles că asta se va întâmpla la Marius Tucă Show, la Smart TV.  

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici