Marko Bela susţine că Istoria şi Geografia României se pot preda în limba maternă

Preşedintele UDMR, Marko Bela, susţine că şi Istoria şi Geografia României pot fi predate în limbile minorităţilor, în condiţiile în care Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat un alineat care prevede că toate materiile se pot preda în limbile minorităţilor.

33 afișări
Imaginea articolului Marko Bela susţine că Istoria şi Geografia României se pot preda în limba maternă

Marko Bela susţine că Istoria şi Geografia României se pot preda în limba maternă (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)

Marko Bela a declarat, joi, la Sfântu Gheorghe, într-o conferinţă de presă, că în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a fost votat un amendament potrivit căruia Istoria şi Geografia României se predau în limba română, cu excepţia ciclului primar, însă după aceea a fost votat şi un alineat prin care toate materiile se pot preda în limbile minorităţilor.

"În urma primului vot, am cerut pauză atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor, am discutat cu colegii noştri din PDL, cu liderii grupurilor, după care un alineat, care prevede posibilitatea predării tuturor materiilor în limbile minorităţilor, inclusiv în clasa a XII-a, a fost votat în forma corectă, precum şi alte prevederi privind învăţământul în limba maternă", a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, în textul Legii educaţiei, există acum două dispoziţii care se contrazic, respectiv că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu şi că toate materiile pot fi predate în limbile minorităţilor.

Marko a afirmat că această problemă va trebui rezolvată în plenul Camerei Deputaţilor.

"Din punctul meu de vedere, în acest moment s-a refăcut solidaritatea coaliţiei în privinţa legii învăţământului", a spus Marko.

Vicepremierul Marko Bela declara, miercuri, că este în pericol solidaritatea coaliţiei, având în vedere modul în care s-a votat în plenul Senatului la Legea pensiilor şi în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor la Legea educaţiei.

Deputaţii din Comisia de învăţământ, au stabilit, miercuri, că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici