Merkel: Germania doreşte să fie partener al României. Important este să fie respectat statul de drept/Ponta: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat

Germania doreşte să fie un partener al României inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia, a declarat cancelarul german Angela Merkel, înaintea discuţiei cu premierul Victor Ponta.

1782 afișări
Imaginea articolului Merkel: Germania doreşte să fie partener al României. Important este să fie respectat statul de drept/Ponta: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat

Merkel: Germania doreşte să fie partener al României, important este să fie respectat statul de drept (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă", a spus Merkel.

Oficialul german a apreciat faptul că din delegaţia premierului face parte şi un reprezentant al minorităţii germane, deputatul Ovidiu Ganţ.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că, după ani de criză economică, socială şi politică, România şi-a recâştigat stabilitatea şi să redevină un partener strategic al Germaniei, asigurând totodată că membrii coaliţiei de guvernare de la Bucureşti sunt hotărâţi să întărească statul de drept şi să combată corupţia.

"Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte, într-adevăr, un partener pentru Germania şi pentru Europa, la frontiera de este a Uniunii Europene (...) Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că el personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede "cu tărie" în drumul european al României şi în faptul că toţi trebuie să fie parteneri la construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europe în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de "sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-devoltare".

Ponta, după discuţia cu Merkel: Dincolo de tensiunile din 2012, am revenit la un parteneriat

România a revenit la un tip de parteneriat strategic cu Germania, important pentru ambele ţări, dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea avută, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel.

"Nu au fost discuţii în detaliu despre evenimente trecute, crize politice, am stabilit că avem un rezultat exprimat democratic pe 9 decembrie, un guvern stabil şi o alianţă care va funcţiona până în 2016. Dincolo de lucrurile tensionate de anul trecut, am revenit la un tip de parteneriat strategic important pentru Roâmnia, dar şi pentru Germania", a spus Ponta.

El a adăugat că, anul trecut, a fost "un moment mai rău" în relaţiile bilaterale cu Germania, dar că la Berlin a fost tratat ca un prim-ministru al unei ţări importante pentru Germania.

Ponta spune că Merkel s-a interesat dacă acordul încheiat de el cu Băsescu evită o nouă criză

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a interesat despre acordul încheiat în România între preşedinte şi prim-ministru, întrebând dacă documentul conferă în mod clar stabilitate şi creează condiţiile pentru evitarea unei noi crize politice, a spus premierul Ponta, după întâlnirea cu oficialul german.

"Nu m-a întrebat în mod direct (de Băsescu -n.r.), ci doar când am discutat despre acordul între preşedinte şi prim-ministru, dacă avem clar stabilitate şi înţelegerea că vom evita orice fel de nouă criză politică", a spus Ponta.

El a arătat că Merkel cunoştea foarte bine faptul că a fost încheiat un astfel de acord.

Premierul Ponta a anunţat anterior că vizita pe care o efectuează în Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind "o perioadă de îngheţ" în urma crizei politice de anul trecut.

El a arătat că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa "absolută şi reală" este că drumul României - în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru - este cel european şi transatlantic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici