Iohannis a fost invitat la şedinţa solemnă de la Parlament, dar nu s-a prezentat. Mesajul preşedintelui, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Un moment care defineşte istoria

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la şedinţa solemnă din Parlament, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, însă nu s-a prezentat, ci a ales să transmită un mesaj.

2413 afișări
Imaginea articolului Iohannis a fost invitat la şedinţa solemnă de la Parlament, dar nu s-a prezentat. Mesajul preşedintelui, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Un moment care defineşte istoria

Mesajul preşedintelui Iohannis, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România: Un moment care defineşte istoria

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu prilejul aniversării unui secol de la unirea Basarabiei cu România, susţinând că este unul dintre momentele care definesc istoria pentru totdeauna şi care ţine treze conştiinţele.

„Aniversăm astăzi 100 de ani de la Declaraţia de unire a Basarabiei cu Regatul României. Decizia adoptată de Sfatul Ţării de la Chişinău a fost un gest politic şi patriotic care face cinste elitelor vremii şi tuturor celor care l-au visat şi au lucrat pentru înfăptuirea lui. Este unul dintre acele momente care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele şi ţin treze conştiinţele, generaţie după generaţie”, potrivit mesajului transmis de şeful statului.

Acesta a adăugat că România primăverii anului 1918 era marcată de o situaţie militară gravă şi se afla expusă unui context internaţional dificil.

„Cu toate acestea, în clipe de cumpănă, în faţa ameninţărilor şi pericolelor din imediata sa vecinătate, fără a pune condiţii ori a aştepta vreo compensaţie, România a asigurat protecţia Basarabiei. Prin proiectele de democratizare şi de reformă economică promise de Guvernul României în 1917, unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia nu doar atingerea idealului naţional al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, ci şi un atractiv proiect de viitor, o alternativă viabilă la perspectiva sumbră a bolşevizării”, susţine Iohannis.

De asemenea, şeful statului spune că politicienii anului 1918 au demonstrat înţelegerea oportunităţilor pe care istoria şi contextul internaţional le-au oferit pentru împlinirea aspiraţiilor românilor.

„Un lucru este comun tuturor marilor înfăptuiri ale României din ultimul secol şi jumătate: ele s-au realizat prin asocierea proiectelor noastre cu marile procese europene, prin asimilarea de către societate a valorilor umanismului occidental. Aşa a fost şi în anii Marelui Război, aşa a fost şi în anul Marii Uniri, care a debutat cu unirea Basarabiei cu România”, se arată în documentul citat.

Iohannis spune că actul de acum o sută de ani este un izvor al rememorării, al recunoştinţei pentru înaintaşi, dar şi o permanentă sursă de inspiraţie pentru necesitatea dezvoltării şi aprofundării continue a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„În prezent, cursul nostru de convergenţă se numeşte parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia ţara noastră acordă un sprijin consistent şi permanent, diplomatic, financiar şi tehnic. România are însă şi datoria de a fi pentru Republica Moldova, pe mai departe, un exemplu de naţiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care ştie să preţuiască şi să valorifice potenţialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălţimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!”, subliniază Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici