Ministru: Statul va aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului

România va oferi la bursă un pachet minoritar de acţiuni la Hidroelectrica în a doua jumătate a anului 2022, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, în încercarea de a revigora piaţa de capital şi de a finanţa noi proiecte eoliene şi solare.

1685 afișări
Imaginea articolului Ministru: Statul va aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului

Ministru: Statul va aduce la bursă Hidroelectrica în a doua jumătate a anului

Guvernul premierului Florin Cîţu încearcă să revoce legea care a oprit vânzările de active de stat.

"Ne propunem ... să finalizăm procedurile de listare în a doua jumătate a anului viitor. Poate fi trimestrul 3, poate fi trimestrul 4. Dar în 2022", a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu pentru Reuters, într-un interviu.

"Procedurile de listare sunt suspendate de o lege populistă adoptată de vechiul parlament ... reluarea acestora va dura ceva timp".

Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă în 2017, după cinci ani, furnizează aproape 30% din necesarul de energie electrică al României cu aproximativ 200 de hidrocentrale construite în timpul comunismului.

Popescu a declarat că guvernul planifică să ofere 15% din acţiunile Hidroelectrica, dar că oferta ar putea fi majorată dacă Fondul Proprietatea, care deţine 20% din companie, se alătură listării.

Fondul Proprietatea, de 2,7 miliarde de dolari, care şi-a evaluat pachetul de acţiuni la aproximativ 5,5 miliarde de lei (1,33 miliarde de dolari), a declarat că ar putea contribui la IPO.

"Cred că 15% este foarte atractiv pentru piaţă", a spus Popescu.

O listare dublă, care include bursa de la Bucureşti şi o altă instituţie bursieră ar putea fi, de asemenea, luată în calcul, a adăugat Popescu.

"În funcţie de scenarii ... vom sta la masă şi vom lua cea mai bună decizie."

Hidroelectrica planifică un proiect pilot pentru un parc eolian offshore la Marea Neagră de 300 MW, ca parte a unei acţiuni de diversificare a surselor de energie pentru capacitatea instalată actuală de 6,4 GW, alături de un număr de parcuri fotovoltaice ridicate în apropierea centralelor hidroelectrice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici