Ministrul Agriculturii: România riscă infringement pe ecarisaj, până la sfârşitul acestui an

România riscă să intre în infringement pe sectorul de ecarisaj, fiind înştiinţată de Comisia Europeană că trebuie să implementeze cât mai repede un sistem pentru colectarea cadavrelor animalelor.

507 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: România riscă infringement pe ecarisaj, până la sfârşitul acestui an

Ministrul Agriculturii: România riscă infringement pe ecarisaj, până la sfârşitul acestui an (Imagine: Alexandru Mihaescu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Este o problemă care trebuie gestionată, pentru că România riscă să intre în infringement, până la sfârşitul acestui an, ea se referă la ecarisaj. România a fost atenţionată, sunt instituţii, şi aici mă refer la Ministerul Agriculturii, ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterninară şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.), care trebuie să implementeze cât mai repede un sistem pentru ceea ce înseamnă colectarea cadavrelor, să spunem aşa, în special pentru animalele mari", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în conferinţa de bilanţ de mandat.

El a fost ministru al Agriculturii timp de trei ani şi jumătate, începând din mai 2012 şi a afirmat la prezentarea bilanţului de faptul că anii 2013 şi 2014 au fost cei mai buni ani agricoli de după 1990.

"Acest lucru este reflectat în primul rând în balanţa comercială. Este prima dată după 1994 când avem balanţă comercială pozitivă doi ani consecutivi. Valoarea produselor exportate a crescut semnificativ. Dacă în anul 2013 am produs şi am exportat produse agroalimentare în valoare de peste 5 miliarde de euro, în anul 2014 valoarea a ajuns la 5,4 miliarde de euro. Important de subliniat este şi faptul că valoarea importurilor a scăzut în această perioadă, astfel în anul 2013 am avut o valoare de 4,7 miliarde euro, iar în 2014 am avut 4,9 miliarde euro", a spus Constantin.

În opinia sa, cea mai importantă reuşită a sa ca ministru a fost faptul că a plătit în avans sau la timp banii pentru fermieri.

"Un element care trebuie subliniat se referă la fondurile europene care s-au atras în această perioadă de trei ani şi şase luni. Din mai 2012 şi până în noiembrie 2015 s-au atras peste 8 miliarde de euro, atât ca plăţi directe, cât şi ca fonduri de investiţii. Am făcut şi o comparaţie pentru a avea o imagine foarte clară, am preluat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, cu un grad de absorbţie, în mai 2012, de 44,55% şi îl predăm azi cu un grad de absorbţie de 90,35%. În cifre absolute, a crescut absorbţia de la 3,6 miliarde euro la 7,3 miliarde euro", a spus Constantin.

La Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în mai 2012 nivelul de absorbţie era de 43%, respectiv 3,39 miliarde euro, iar acum este de 98% (7,6 miliarde euro), conform sursei citate.

Constantin consideră că reducerea TVA la produsele alimentare şi aprobarea sumei de un miliard de euro pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii au fost principalele priorităţi atinse în mandatul său.

"Cea mai importantă măsură care s-a adoptat în 2015 după reducerea TVA s-a referit la Legea Irigaţiilor, o lege care pune la dipoziţia fermierilor peste 1 miliard de euro, prin care va fi finanţată infrastructura principală şi care întregeşte astfel sistemul de irigaţii ce trebuie reabilitat în perioada 2016 – 2020 în România. Vorbim de aproape 1,2 milioane hectare care pot fi reabilitate atât ca infrastructură principală cât şi infrastructură secundară în următoarea perioadă. Cred că, alături de reducerea TVA, aceste două componente reprezintă atât din punct de vedere al volumului cât şi din punct de vedere al importanţei, priorităţi care au fost atinse de acest mandat", a afirmat Daniel Constantin.

Acesta a vorbit şi de faptul că a reuşit în timpul mandatului său să reînfiinţeze Agenţia Zonei Montane. În plus, când a preluat mandatul în mai 2012, la AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) erau circa 1.500 de angajaţi, iar acum sunt 1.800 de salariaţi, mai bine remuneraţi.

În plus, Constantin spune că va preda viitorului ministru al Agriculturii două proiecte de hotărâri de guvern privind Legea Irigaţiilor, dar şi Legea Cooperativelor, depusă în Parlament, şi care ar putea fi aprobate până la sfârşitul acestui an.

La capitolul regrete, ministrul Agriculturii a spus că îi pare rău că nu a reuşit că crească mai mult gradul de absorbţie la Programul Operational pentru Pescuit, program pe care l-a găsit “mai mult suspendat în anul 2012”, cu un grad de absorbţie de doar 21,6%, respectiv 55 milioane euro, iar acum este la 58%, respectiv 150 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici