Ministrului pentru Mediul de Afaceri: Schimburile comerciale România-Egipt vor ajunge la un miliard de dolari pe termen scurt

În cadrul vizitei în Egipt a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, s-a convenit un plan de acţiuni pentru atingerea pe termen scurt a nivelului de 1 miliard de dolari al schimburilor comerciale bilaterale, arată un comunicat transmis duminică de minister.

329 afișări
Imaginea articolului Ministrului pentru Mediul de Afaceri: Schimburile comerciale România-Egipt vor ajunge la un miliard de dolari pe termen scurt

Ministrului pentru Mediul de Afaceri: Schimburile comerciale România-Egipt vor ajunge la un miliard de dolari pe termen scurt

„În prima zi a vizitei oficiale la Cairo, demnitarul român a avut o întrevedere cu doamna Sahar Nasr, ministrul Investiţiilor şi Cooperării Internaţionale, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele recente ale economiei româneşti fiind subliniat nivelul de creştere al PIB cu 7% în primele nouă luni ale anului 2017. A fost apreciată dinamica sporită a contactelor bilaterale la nivel înalt din acest an, a fost reafirmat interesul companiilor româneşti pentru implicarea activă în implementarea programelor de dezvoltare egiptene şi, totodată, oamenii de afaceri egipteni au fost încurajaţi să învestească în România, în special în producţie, agricultură sau turism”, se arată în comunicat.

„Suntem într-un moment prielnic pentru intensificarea cooperării bilaterale dintre ţările noastre şi este important să ne concentrăm pe oportunităţi comerciale de interes, produse industriale cu un grad ridicat de prelucrare cum sunt echipamentele petrochimice, materialul rulant, echipamentele din domeniul energiei etc. Egiptul va continua să rămână o piaţă cu potenţial important pentru exporturile româneşti, având în vedere proximitatea geografică, relaţiile comerciale tradiţionale şi interesul crescut al firmelor româneşti pentru această piaţă”, a spus ministrul Ilan Laufer.

Cei doi demnitari au decis finalizarea memorandumurilor de înţelegere care sunt încă în lucru, pe lângă cele deja semnate (IMM-uri, investiţii, agricultură, resurse apă, cooperare între Administraţia Portului Constanţa şi Portul Alexandria), conform celor convenite la Comitetul mixt desfăşurat la Bucureşti, în luna iulie, precum şi dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral la nivel guvernamental, un semnal important pentru sectoarele de afaceri din ambele ţări.

„S-a convenit un plan concret de acţiuni care să determine creşterea schimburilor comerciale bilaterale, în vederea atingerii pe termen scurt a nivelului de 1 miliard de dolari, menţinând în acest fel Egiptul ca unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din zona Africii şi Orientului Apropiat”, a mai comunicat ministerul.

Totodată, oficialul român a participat la un workshop în care au fost prezentate concluziile finale ale programul Start Up Nation şi impactul deosebit pe care acesta l-a avut, iar la rândul lor, reprezentanţii părţii egiptene au detaliat programele de promovare ale investiţiilor şi de sprijin a tinerilor antreprenori din această ţară.

La finalul primei zile a vizitei oficiale din Egipt, ministrul Ilan Laufer s-a întâlnit cu Tawfik Diab, preşedintele Pico Group, una dintre cele mai mari companii private din Egipt, cu care a discutat stadiul actual al investiţiilor Pico Group şi perspectivele extinderii pe piaţa din România şi în alte sectoare, cum ar fi agricultura, industria alimentară, real estate etc. Pico Group, fondat în anul 1974 desfăşoară activităţi în agricultură, în domeniul petrol şi gaze şi echipamente industriale. Din 2013, grupul egiptean a intrat şi pe piaţa din România prin două companii care activează în domeniul valorificării rezervelor de hidrocarburi.

La întâlnire a participat şi ES Mihai Stuparu, ambasadorul României în Republica Arabă Egipt.

Ministrul Ilan Laufer este însoţit la Cairo de o misiune comercială organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt, la care participă companii româneşti din domeniile electricităţii, petrolului şi gazului, agriculturii, construcţiilor de maşini, IT&C etc.

Datele oficiale arată că în primele 9 luni ale anului 2017 exporturile româneşti în Egipt au atins 378 milioane de dolari, fiind al doilea partener al României în Africa şi Orientul Mijlociu. Structura schimburilor comerciale este diversificată, România fiind unul dintre principalii furnizori de grâu ai Egiptului, cu 1,5-2 milioane de tone pe an livrate în perioada 2013-2016.

Principalele produse româneşti exportate pe piaţa egipteană în anul 2016 şi în primele 9 luni ale anului 2017 au fost cerealele, lemnul şi articolele din lemn, produsele minerale, echipamentele industriale, aparatele şi echipamentele electrice etc. Valoarea investiţiilor egiptene directe în România este de 39 de milioane de dolari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici