MITINGUL USL. Ponta:"Băsescu este ultimul comunist şi securist al Europei"; Antonescu: "În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă"

Mitingul USL pentru lansarea candidaţilor la parlamentare a avut loc, la Arena Naţională, în prezenţa liderilor Uniunii, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin, organizatorii estimând prezenţa a peste 60.000 de persoane.

3716 afișări
Imaginea articolului MITINGUL USL. Ponta:"Băsescu este ultimul comunist şi securist al Europei"; Antonescu: "În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă"

MITINGUL USL (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

VIDEO LIVE

UPDATE 20:15 - O sută de participanţi la miting au fost consultaţi de medicii de la Ambulanţă

O sută de participanţi la mitingul USL de miercuri seară au fost consultaţi de medicii echipajelor de Ambulanţă prezente la eveniment, iar patru dintre ei au fost transportaţi la spital, niciunul nefiind însă în stare gravă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Potrivit surselor citate, cei consultaţi de medici au acuzat stări de rău, leşinuri, oboseală sau dureri în piept cauzate de hiperglicemie.

"Nu a fost vorba despre niciun caz grav", au subliniat aceleaşi surse.

UPDATE 20:00 - Antonescu: În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă

"Niciodată Europa nu va fi doar a unor demnitari de moment sau a unei singure familii politice. (…) Nu e adevărat că la Palatul Parlamentului şade TrTraian Băsescui PD-ul împreună cu Europa, pentru că, dacă poporul român este simbolic aici, nu ai cum să fii în Europa fără poporul tău. În Europa fără popor eşti nimic sau o slugă", a afirmat Antonescu, referindu-se la reuniunea PPE de la Bucureşti.

"Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Cotroceni cu preşedintele lor, noi suntem aici cu poporul nostru, fără preşedinte. Suntem aici, în această seară, şi cu milioane de români care sunt alături de noi cu aspiraţiile noastre, cu Guvernul nostru, cu aleşii noştri locali şi cu proiectul nostru pentru România", a mai afirmat Antonescu.

El a mai susţinut că România trebuie să aibă "drept de vot în Europa şi nu doar drept de ascultat", deoarece este parte a Europei.

"Noi, cei care conducem şi vom conduce România, în numele poporului român şi pentru poporul român vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene. (…) Putem sta în faţa oricui din Europa ca parteneri şi nu slugi", a mai spus preşedintele PNL.

UPDATE 19:40- Participanţii părăsesc Arena Naţională în timpul discursului lui Ponta

Participanţii la evenimentul de lansare a candidaturilor USL la alegerile parlamentare, desfăşurat pe Arena Naţională, au început să părăsească zona din jurul scenei încă din timpul discursului preşedintelui PSD, Victor Ponta, mulţi dintre ei plecând chiar dinainte.

Maximum de participanţi la eveniment s-a înregistrat în debut, la ora 18.30, cei prezenţi ascultând în unanimitate discursului de început al secretarului general Liviu Dragnea.

Unii dintre participanţi au început însă să plece imediat după discursul lui Dragnea, respectiv în timp ce vorbea preşedintele PC, Daniel Constantin.

În timpul discursului lui Victor Ponta, un sfert din participanţii care au intrat iniţial în zona gazonului au părăsit Arena Naţională prin spaţiile destinate intrărilor şi ieşirilor de urgenţă.

Mai mult, şi participanţii din zona tribunelor au început să coboare, în special în partea a doua a discursului premierului.

UPDATE - Ponta: Vrem să ne comportăm ca cetăţeni europeni egali cu toţi ceilalţi

"Dacă sunteţi nemulţumiţi, să o spuneţi faţă de mine, nu faţă de alţii. Le spun bun venit premierilor şi oficialilor europeni care se află azi la Bucureşti într-o altă clădire. Ei trebuie să afle ce gândesc românii despre acei cu care stau la masă, despre Băsescu şi PDL. Fac acest lucuru pentru că vreau să vă amintesc: niciodată o ţară nu este umilită decât dacă există cozi de topor aici, niciodată o ţară nu e înfrântă decât dacă are aici oameni care o vorbesc de rău", a spus Ponta.

El a precizat, în numele USL, al Guvernului şi al Parlamentului, că românii sunt europeni întrucât şi-au câştigat acest drept.

"Suntem europeni, ne-am câştigat acest drept, vrem să ne comportăm ca cetăţeni europeni egali cu toţi ceilalţi. Vreau să cred că nimeni nu va mai spune din România că suntem cetăţeni de mâna a doua, că trebuie să fie pedepsiţi din afara ţării, traşi la răspundere din afara ţării. Asta o spun pentru colegii noştri lideri europeni. Fiţi convinşi că ne vor respecta şi ne vor trata cu respect dacă noi înşine credem asta despre noi", a spus Ponta.

UPDATE 19:35 - Ponta: Băsescu este ultimul comunist şi securist al Europei

"Traian Băsescu e ultimul comunist, e ultimul securist al Europei. Trebuie să-l schimbăm nu doar pe el, ci sistemul care l-a menţinut la putere în aceşti ani", a spus Ponta.

El a spus că 2012 este anul marii schimbări şi a arătat că România trebuie să meargă înainte şi nu să se întoarcă în timp.

Ponta a precizat că USL trebuie să ducă schimbarea până la capăt.

"Să ducem schimbarea până la capăt înseamnă la Cotroceni preşedinte Crin Anrtonescu. Am pornit împreună pe acest drum. Nu abandonăm acest drum. Îmi ţin cuvântul. Traian Băsescu şi cei de la PDL ori nu au înţeles, ori nu vor să înţeleagă mesajul românilor dat în ianuarie, iunie, la referendum. Pe 9 decembrie putem să le dovedim o dată, pentru totdeauna, că România nu mai e ţara lui Băsescu şi a PDL. Pe 9 decembrie vom începe împreună un nou drum", a spus Ponta.

UPDATE 19:30- Ponta: Nu-i lăsaţi în Parlament pe Igaş, Anastase, Udrea, nu-i iertaţi, nu le daţi imunitate

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat românilor, miercuri, la lansarea candidaţilor USL la parlamentare, să nu le acorde iertare şi imunitate celor care şi-au bătut joc de ei, respectiv să nu-i lase în Parlament pe Traian Igaş, Roberta Anastase şi Elena Udrea.

El a spus că se adresează românilor, ca premier.

"Nu le acordaţi iertare şi imunitate pe 9 decembrie celor care au furat şi şi-au bătut joc de voi. Nu-i lăsaţi ajungă în Parlament pe Igaş, Anastase, Udrea, şi pe ceilalţi care şi-au bătut joc de voi", a spus Ponta.

El a arătat că cei care şi-au bătut joc de români merită să plătească şi să stea în faţa Justiţiei, nu în Parlament.

"Ei merită să plăteacă pentru tot răul pe care l-au făcut. Nu trebuie să fie în Parlament, trebuie să fie în faţa Justiţiei", a spus Ponta.

UPDATE 19:00 - Dragnea îi îndeamnă pe participanţii la mitingul USL să meargă la alegeri şi să voteze Uniunea

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, i-a îndemnat, miercuri, pe participanţii la mitingul USL să meargă la alegerile din decembrie şi să voteze cu Uniunea.

"Aţi fost la referendum? Aţi votat pentru demiterea lui Traian Băsescu?", i-a întrebat Dragnea, de la microfon, pe participanţii la mitingul USL.

La ambele întrebări, cele câteva zeci de mii participanţii au răspuns, la unison: "Da!".

El i-a îndemnat pe cei prezenţi să răspundă mai tare, "ca să audă şi cei care susţin că a fost lovitură de stat în România".

Dragnea a declarat că este timpul ca românii să stea cu fruntea sus în faţa partenerilor europeni, respectându-le recomandările, dar decizându-şi singuri soarta.

"E timpul să stăm cu fruntea sus în faţa partenerilor noştri europeni. Vom primi cu tot respectul cuvenit recomandările partenerilor externi, dar cred că românii trebuie să-şi decidă singuri viitorul", a spus Dragnea.

El a precizat că cei de la PDL îşi caută salvarea în afara ţării. "Le spunem azi, de aici, 80.000 de români, că puterea României e aici în ţară, nu în afara ei. În Parlament se intră cu votul românilor, nu cu intervenţii din afară. Aşa cum America e a americanilor, Germania a germanilor, Franţa a francezilor, Bulgaria a bulgarilor, România este a românilor", a spus Dragnea.

Liderul PSD a spus că românii sunt de opt ani în NATO şi de cinci ani membri cu dreptuir depline ai UE. "A venit vremea ca românii să-şi înfăptuiască destinul democratic în propria ţară cu voinţa lor, cu inima lor şi cu votul lor. (...) Azi suntem aici 80.000 de români şi vă spun că încă mai sunt afară pe străzi autocare. Cei care suntem azi aici suntem 1 % din cei care i-au spus lui Băsescu să plece azi la referendum. O sută de stadioane pline ca acesta au spus ca Băsescu să plece", a spus Dragnea.

Referirea la Traian Băsescu a generat huiduieli puternice în rândul participanţilor, care au scandat "Jos Băsescu!" în mod repetat.

Dragnea a mai spus că mitingul USL de lansare a candidaţilor este cel mai mare eveniment organizat în România de o forţă politică. "Este cel mai mare eveniment politic organizat vreodată în România de către o formaţiune politică. Bun venit pe Arena Naţională", le-a spus Dragnea participanţilor.

"USL! USL!", i-au replicat aceştia.

Dragnea a precizat, totodată, că USL e singura soluţie legitimă la votul din 9 decembrie. El i-a îndemnat pe cei prezenţi să meargă pe 9 decembrie la vot şi să voteze Uniunea.

UPDATE 18:45 -Stanişev: Preşedintele român actual aparţine trecutului

Preşedintele PES, Serghei Stanişev, a declarat, miercuri seară, la mitingul USL, că actualul preşedinte al României aparţine trecutului.

El a susţinut un discurs la evenimentul de lansare a candidaţilor USL la parlamentare, de la Arena Naţională.

Stanişev le-a spus participanţilor că 2012 este anul lor şi le-a urat succes la alegeri.

Liderul PES a spus că actualul preşedinte român aparţine trecutului.

Stanişev a mai spus că PES înţelege ce face Victor Ponta ca premier.

"Îl sprijin pe Victor Ponta pentru că el vrea să redea România cetăţenilor români", a spus Stanişev.

UPDATE 18:30 - Mitingul USL a început

La eveniment este prezent şi preşedintele PES, Serghei Stanişev.

După estimările organizatorilor, cu puţin timp înainte de începerea evenimentului, pe Arena Naţională se aflau peste 60.000 de participanţi.

Evenimentul a început cu o întârziere de aproape 30 minute faţă de ora anunţată, 18.00.

Ponta şi Antonescu au intrat pe stadion în acordurile imnului USL, salutând participanţii şi dând mâna cu unii dintre aceştia.

Participanţii la miting agită steaguri şi scandează lozonci de susţinere a USL.

Înainte de debutul evenimentului de lansare a candidaţilor, din boxele stadionului se degaja o muzică antrenantă, în timp ce pe ecranele gigant curgeau mesaje precum "Vă rugăm să vă găsiţi locurile" sau "Vă mulţumim că sunteţi aici".

Pe balustrada stadionului a fost afişat un banner gigant cu sigla UNPR pe care este înscris sloganul "Împreună învingem".

Un alt banner este afişat în partea opusă a stadionului, acesta având inscripţionat "USL Suceava".

UPDATE 18:05 - Antonescu, abordat la mitingul USL: Vreţi să fiţi preşedinte? Nu  mai lipsiţi de la Parlament

Când Antonescu a sosit la stadion, respectivul participant, care stătea pe plafonul intrării din zona VIP, i-a spus liderului liberal: "Domnul Antonescu, mai lipsiţi de la şedinţe parlamentare? Vreţi să fiţi preşedinte? Nu  mai lipsiţi de la şedinţe".

Preşedintele PNL nu a avut niciun comentariu legat de incident.

Antonescu a susţinut apoi o scurtă declaraţie pentru jurnaliştii prezenţi, în timpul căreia participantul nu i s-a mai adresat.

Liberalul le-a spus jurnaliştilor că este convins că atmosfera de pe Arena Naţională va fi una cu totul specială, cum nu s-a mai văzut la o întrunire politică.

Antonescu a mai spus că atmosfera va fi una demnă de Arena Naţională.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici