Moţiunea simplă pe Muncă a PNL, "împotriva haosului şi dezordinii instaurate la minister"

PNL susţine, în moţiunea simplă pe tema Muncii depusă, miercuri, la Camera Deputaţilor, că guvernanţii au instalat "un haos fără precedent" în toate structurile aflate în subordinea ministerului şi că înlocuirea unui ministru cu altul este "praf în ochi aruncat electoratului".

26 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă pe Muncă a PNL, "împotriva haosului şi dezordinii instaurate la minister"

Moţiunea simplă pe Muncă a PNL, "împotriva haosului şi dezordinii instaurate la minister" (Imagine: Mediafax Foto)

În moţiunea simplă intitulată "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, instrument portocaliu pentru umilirea românilor!", liberalii acuză Guvernul de laşitate. "Şi asta pentru că el nu a ales să lupte împotriva unui adversar pe măsura sa, ci a ales drept victime pe cei care se pot apăra cel mai puţin: pensionarii, familiile tinere, copiii, persoanele cu dizabilităţi sau pe cei care au ales un drum propriu în viaţă şi care trăiesc cu venituri din activităţi independente", spus semnatarii moţiunii.

Liberalii menţionează că acesta este motivul pentru care moţiunea se îndreaptă împotriva "haosului şi dezordinii instaurate la Ministerul Muncii, împotriva politicilor promovate, care nu au fost în acord cu Programul de Guvernare asumat şi nu au reuşit să asigure o lege a salarizării funcţională, o lege a pensiilor echitabilă".

"În schimb, aceşti guvernanţi au adus salarii şi pensii mai mici pentru români şi au reuşit să instaleze un haos fără precedent în toate structurile aflate în subordinea ministerului, spulberând, astfel, orice speranţă de mai bine a românilor", continuă textul moţiunii.

Liberalii susţin că acest guvern a lucrat "ţintit" pe îngreunarea fiscalităţii aplicate atât societăţilor comerciale, cât şi a celor care obţin venituri din activităţi independente.

"După ce acest guvern a «reuşit» să aducă în colaps mare parte din iniţiativa privată prin introducerea impozitului forfetar, fapt care a generat închiderea a aproape 200.000 de firme şi mii de şomeri, acum, acelaşi guvern haotic a decis să dea lovitura de graţie celor care obţin venituri din activităţi independente: drepturi de autor şi persoane fizice autorizate. Şi, în mod paradoxal, nimeni nu a contestat noile biruri şi taxe", continuă semnatarii moţiunii simple.

"Peste 600 de mii de persoane care exercită în România profesii liberale sunt batjocorite astăzi de guvernarea dumneavostră. O demonstrează haosul generat la plata contribuţiilor sociale de către cei care realizează venituri din activităţi independente, deşi modificările la Codul Fiscal erau pregătite de acum patru, cinci luni de zile, dar dumneavostră nu aţi fost în stare să le puneţi în aplicare. Nu aţi pus la dispoziţie logistica necesară colectării contribuţiilor sociale: nu aţi pus la dispoziţie formularele necesare, nu aţi pregătit variante de plată on-line, nu aţi pregătit mijloacele de colectare a banilor! Tot acest haos duce la imposibilitatea colectării banilor la buget. Problema majoră nu se opreste însa aici, ci se adânceşte odată cu instabilitatea legislativă continuă, chiar şi după remanierea guvernului!", mai spun liberalii, în moţiune.

Potrivit iniţiatorilor moţiunii, contribuţii sociale de până la 35 la sută, de la 10,5 la sută, cât sunt în prezent, ar fi "picătura care ar umple paharul" pentru acestă categorie de persoane, deoarece, în urma majorării impozitelor, aceştia oricum nu mai pot beneficia de un credit la o bancă şi majoritatea preferă munca la negru.

"Concluzia este una singură şi poate fi exprimată simplu prin sintagma «Nu dăm doi bani pe oamenii de valoare din România!», căci dumneavostră, domnilor guvernanţi, aţi ales să veniţi cu o fiscalitate excesivă menită să aducă bani în buzunarele clientelei portocalii", se mai arată în textul citat.

Liberalii mai susţin că politica guvernamentală în ceea ce priveşte creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă dovedeşte un eşec "lamentabil" şi că salarizarea unitară în sistemul bugetar este "sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire".

"Deşi Legea a fost adoptată de atât timp, Ministerul Muncii nu a reuşit să o facă până la acest moment funcţională. Acesta este motivul pentru care veniţi acum cu o nouă lege care are, de asemenea, un singur scop: să justifice îngheţarea salariilor pentru anul 2011. Însă, ceea ce faceţi nu se întâmplă în nicio ţară din Uniunea Europeană. Nicăieri nu este elaborat un proiect diferit de lege a salarizarii din şase în şase luni sau o dată pe an. Intenţia de a elabora o nouă lege a salarizării demonstrează lipsa de viziune pe termen lung a acestui guvern", menţioneaă iniţiatorii moţiunii.

PNL mai arată că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 68 aduce României "grave prejudicii", scoţând de pe agenda publică şi de sub "lupa" societăţii civile drepturi, valori şi principii constituţionale şi europene referitoare la egalitatea de şanse, tratament egal, protecţia drepturilor copilului, protecţia şi integrarea persoanelor cu handicap, "cu consecinţe viitoare chiar asupra îndeplinirii de către România a criteriilor politice".

"Această ordonanţă de urgenţă loveşte puternic în drepturile şi interesele categoriilor extrem de vulnerabile, mai ales în situaţie de criză economică: copii, persoane cu handicap, femei victime ale discriminării de gen, violenţei domestice, traficului de persoane etc", menţionează liberalii.

PNL solicită premierului, prin această moţiune, să revină asupra deciziei de desfiinţare a instituţiilor în domeniu.

"Înlocuirea unui ministru cu altul în fruntea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este praf în ochi aruncat electoratului. Atâta timp cât minciuna, cinismul, hoţia şi dispreţul faţă de români vor fi principalele şi singurele programe guvernamentale ale administraţiei Băsescu, nu contează cine din PDL, UNPR sau UDMR se instalează în fotoliile ministeriale. Este momentul ca măcar în ultimul ceas al guvernării voastre să mai reparaţi ce se poate repara, pentru a ieşi cu o oarecare demnitate din Palatul Victoria", se mai arată în textul citat.

PNL propune în moţiune o serie de măsuri, printre care:

  • creşterea flexibilităţii relaţiilor de muncă simultan cu asigurarea unui echilibru între partenerii contractuali prin protejarea ocupării forţei de muncă şi mobilitatea forţei de muncă,

  • crearea cadrului legal pentru muncă ocazională, iar, din punct de vedere administrativ, oferirea alternativei ghişeului unic electronic, pentru reducerea costurilor şi barierelor administrative,

  • reevaluarea legislaţiei salarizării unitare pentru personalul bugetar,

  • scutirea de taxe şi impozite, inclusiv contribuţia la sistemul asigurărilor de şomaj, investitorilor în mediul rural care asigură locuri de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni (perioada minima de contribuţie pentru a fi beneficiar de şomaj).

Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu, a anunţat, miercuri, în plen, depunerea moţiunii simple pe Muncă, intitulată "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, instrument portocaliu pentru umilirea românilor".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că moţiunea PNL va fi trimisă la departamentul tehnic pentru a se verifica dacă aceasta corespunde prevederilor regulamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici