Motivare: Lucian Onea şi-a încălcat atribuţiile şi articolele despre el influenţează percepţia asupra DNA

Procurorii CSM arată că au admis cererea şefului interimar DNA, de a aviza revocarea lui Lucian Onea de la DNA Ploieşti, deoarece analizele arată că acesta şi-a încălcat atribuţiile şi articolele din presă despre activitatea sa influenţează negativ percepţia populaţiei asupra întregii structuri.

679 afișări
Imaginea articolului Motivare: Lucian Onea şi-a încălcat atribuţiile şi articolele despre el influenţează percepţia asupra DNA

Motivare: Onea şi-a încălcat atribuţiile şi articolele despre el influenţează percepţia asupra DNA

„Din analiza motivelor invocate în adresa DNA, rezultă indicii cu privire la faptul că domnul procuror Onea Lucian Gabriel şi-ar fi exercitat necorespunzător atribuţiile specifice funcţiei, încălcând dispoziţiile art. 33 din Legea nr. 182/2002 care stipulează că este interzisă clasificarea ca interes de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, întrucât accesul la justiţie nu poate fi îngrădit”, se arată în motivarea deciziei de avizare a revocării din funcţie a lui Onea, din 15 ianuarie.

Totodată, procurorii CSM mai precizează în motivare că în adresa adjunctului Călin Nistor, în prezent şeful interimar al DNA, se arată că există indicii referitoare la îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu, ţinând cont şi de faptul că Onea face obiectul unei cercetări şi a unor acţiuni.

„Astfel cum s-a arătat în adresa DNA, Secţia pentru procurori mai reţine faptul că apariţia în mass media a unor articole privind modalităţile prin care domnul procuror Onea Lucian a înţeles să îşi exercite atribuţiile specifice funcţiei, este de natură a influenţa în mod negativ percepţia opiniei publice asupra întregii activităţi a acestei structuri specializate de parchet”, mai spun procurorii CSM.

La rândul său, Onea a formulat un punct de vedere privind cererea de revocare şi a cerut respingerea acesteia.

„Domnul procuror a susţinut că despre propunerea de revocare a sa din funcţia de procuror al DNA a luat cunoştinţă din presă, nefiindu-i comunicată intenţia de a se dispune această măsură şi nefiindu-i respectat dreptul la apărare, încălcându-se astfel principiile stabilităţii şi independenţei procurorului. (...) În plus, Onea Lucian Gabriel a invocat faptul că (...) solicitarea nu are la bază verificări reale, care să se fi desfăşurat într-o perioadă de timp bine delimitată, perioadă în care să îşi fi desfăşurat activitatea sub directa supraveghere, coordonare a procurorului şef al serviciului ori a procurorului şef interimar, în condiţiile în care este suspendat din funcţie în data de 27.06.2018 şi se propune practic revocarea sa dintr-o funcţie suspendată”, se mai arată în documentul menţionat.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, în 15 ianuarie, solicitarea de revocare a lui Onea Lucian Gabriel din funcţia de procuror în cadrul DNA -Serviciul Teritorial Ploieşti.

Lucian Onea, dar şi Mircea Negulescu şi alţi procurori de la DNA Ploieşti sunt acuzaţi de grup infracţional organizat. Aceştia ar fi constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o sesizare întocmită de către fostul deputat Vlad Cosma pe numele unui cetăţean din Chişinău, Serghei Petruş. Vlad Cosma ar fi fost ameninţat de către Lucian Onea că îi va întocmi dosar penal surorii acestuia, Andreei Cosma. Ulterior, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruş nu există.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici