Năstase: Colaborarea PSD-PC-PNL, în formulă ne-ideologică şi confederativă, ar fi utilă

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase susţine, în programul său politic, că o "formulă ne-ideologică" de colaborare a partidelor din opoziţie, respectiv PSD/PC şi PNL, într-o variantă "confederativă", cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară, ar fi utilă în acest moment.

10 afișări
Imaginea articolului Năstase: Colaborarea PSD-PC-PNL, în formulă ne-ideologică şi confederativă, ar fi utilă

Năstase: Colaborarea PSD-PC-PNL, în formulă ne-ideologică şi confederativă, ar fi utilă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Năstase face, în programul său politic de candidat la şefia PSD, postat miercuri pe blogul personal, o analiză a relaţiei PSD cu celelale partide, el propunând o serie de variante de lucru.

Astfel, Năstase consideră că PDL, pe care îl numeşte "partidul prezidenţial", este principalul adversar politic al PSD, el apreciind că PSD trebuie să aibă o atitudine de "competiţie", de "rezistenţă" şi de "opoziţie radicală" faţă de PDL.

Năstase consideră că PNL, pe de altă parte, este atât un competitor ideologic al PSD, în activitatea din opoziţie, dar trebuie să fie şi un partener pentru formaţiunea social-democrată.

În consecinţă, Adrian Năstase propune realizarea unei "opoziţii unite" cu PNL în toate proiectele care privesc apărarea statului de drept şi, pe de altă parte, diferenţierea de PNL pe tematica de tip economic şi social.

Năstase consideră că PNL reprezintă pentru PSD o provocare subtilă şi de lungă durată, întrucât formaţiunea liberală se profilează tot mai puternic drept principala forţă a opoziţiei, preluând inclusiv teme din portofoliul politic al PSD, cum este aceea referitoare la menţinerea unui anumit nivel al punctului de pensie.

"Crin Antonescu este un lider care trezeşte simpatia cetăţenilor şi care a început să joace la o miză mare", precizează Năstase.

El consideră că, în timp ce liberalii au poziţii tranşante faţă de actualul regim, PSD rămâne fără reacţie într-o mulţime de aspecte ce presupun atitudini publice fără echivoc.

"În anii următori, PSD trebuie să redevină cel mai important partid din România. Soluţia noastră nu este împăcarea cu PDL, cu speranţa că ne vor lăsa să supravieţuim anilor ce vor veni sau că ne vor lăsa să guvernăm cu ei. Dar soluţia nu va fi nici îndreptarea automată spre PNL, în speranţa că împreună vom putea să rezistăm în faţa PDL", apreciază Năstase.

El propune, totodată, un proiect privind o acţiune politică radical înnoită în perioada următoare, precum şi o reorganizare a PSD în condiţiile unei serii de activităţi susţinute şi ferme în opoziţie.

Năstase afirmă că PSD este în continuare dependent de voturile din mediul rural, o zonă în care are acum un "adversar redutabil", respectiv PDL, care a reuşit în ultimii ani să câştige semnificativ.

El apreciază că PSD trebuie să îşi apere fiefurile electorale, să-i protejeze în faţa presiunilor PDL pe preşedinţii de consilii judeţene şi pe primarii oraşelor şi satelor, pe consilierii locali şi judeţeni, care sunt acum "ţinta predilectă" a democrat-liberalilor.

"Partidul nostru se află sub o puternică presiune din partea PDL şi a lui Traian Băsescu. Să nu ne facem iluzii. PDL va încerca mereu să ne lovească şi să ne slăbească forţa. În acest timp, regimul «republicii procurorilor» îşi construieşte un «scut parlamentar», prin şantaj şi promisiuni oneroase. La nivel local, ofensiva PDL împotriva noastră se derulează printr-o strategie combinată, de presiuni şi oferte, de şantaje şi avantaje, pentru atragerea aleşilor noştri locali, primari şi consilieri, scopul final fiind spargerea fiefurilor electorale de stânga. Se lucrează chiar la un proiect de modificare a legislaţiei pentru a permite traseismul politic şi în rândul aleşilor locali. Este vital să ne apărăm aleşii locali din toate structurile", arată Năstase.

Năstase vorbeşte şi despre pericolul apariţiei unui partid concurent PSD.

"Dacă tot se încăpăţânează să reziste, partidului nostru i se pregăteşte, pas cu pas, o altă provocare: un partid concurent. Acest partid va fi creat, fără îndoială, dacă partidul nostru nu va avea o conducere puternică, în stare să apere «stupul» de atacurile viespilor portocalii", consideră Năstase.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor opoziţiei, în 28 ianuarie, Dan Voiculescu îi invita pe aceştia la constituirea unei Alianţe Social Liberale, susţinând că opoziţia unită este singurul proiect care poate fi o alternativă credibilă la actualul regim şi poate stopa dezertările şi chiar disoluţia partidelor.

În 2 februarie, într-o postare pe blogul său, Voiculescu susţinea că, urmare a apelului său la unificarea opoziţiei, "unii" au început să vorbească "şoptit" despre un congres extraordinar comun PNL-PSD+PC, care să aibă loc la sfârşitul lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici