Năstase: La mulţi ani, Ion Iliescu, părintele social-democraţiei române, cel mai cumpătat preşedinte

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, îi transmite, pe blogul presonal, "La mulţi ani!" lui Ion Iliescu, pe care îl numeşte "părinte al social-democraţiei române moderne" şi "cel mai cumpătat preşedinte al României din ultimii 20 de ani.

71 afișări
Imaginea articolului Năstase: La mulţi ani, Ion Iliescu, părintele social-democraţiei române, cel mai cumpătat preşedinte

Năstase: La mulţi ani, Ion Iliescu, părintele social-democraţiei române, cel mai cumpătat preşedinte (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Într-o postare intitulată "La mulţi ani Ion Iliescu!", Năstase menţionează că trecerea anilor ne ajută, în general, să aşezăm lucrurile în perspectivă şi să facem distincţie între "vorbele spuse pentru a pierde timpul şi vorbele spuse pentru a schimba timpurile".

"Plictisiţi să facem bilanţul politic al ultimilor 20 de ani, riscăm să uităm tocmai faptul că timpurile s-au schimbat şi datorită oamenilor care au făcut aceste schimbări posibile. Părinte al social-democraţiei române moderne, personalitate marcantă, personaj controversat - ca orice lider istoric important -, multe lucruri au fost şi pot fi spuse despre Ion Iliescu", adaugă fostul premier.

El aminteşte că, într-una dintre cărţile sale, l-a numit pe Iliescu "înţeleptul politicii româneşti".

"Am fost împreună de la începutul anilor '90 şi mă bucur să ne întâlnim, foarte des, gândind în aceeaşi direcţie. Ceea ce este sigur în acest moment este că preşedintele fondator al PSD ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă cu adevărat politica. Pe noi, cei apropiaţi social-democraţiei de la început, ne-a învăţat valorile solidarităţii şi echităţii în care a continuat, cu tenacitate, să creadă, bazându-se pe abordări şi idei pe care nu a încetat să le aducă la zi, continuând să se informeze şi să citească. Pe ceilalţi, cei ostili social-democraţiei de la început sau deveniţi astfel pe parcurs, i-a sfătuit că valorile dreptei nu trebuie să se rezume la ostilitatea faţă de o persoană sau un lider", mai scrie Năstase pe blog.

El menţionează că despre discuţiile sale cu Ion Iliescu, legate de guvernare, de ideologie, de sensul social-democraţiei sau de principiile de viaţă sau ale politicii, ar putea vorbi mult, dar că "nu este încă timpul...".

Năstase consideră că, astăzi, chiar dacă Ion Iliescu împlineşte 80 de ani, nu este încă momentul pentru a privi doar spre trecut, chiar dacă ar fi destule motive. "Luptă noastră comună nu s-a încheiat. La 5 ani după ce declară că se simte ca la 45 de ani, rolul său în partid este departe de a fi încheiat", adaugă preşedintele CN al PSD.

Adrian Năstase mai scrie că Ion Iliescu a fost mereu aproape de zona centrală a politicii din România şi, chiar şi atunci când a fost în opoziţie, cuvântul lui a contat.

"Pentru că nu m-am ferit niciodată să-l apreciez, ca model politic sau model uman, astăzi nu-i pot dori decât sănătate şi forţă de a-şi menţine verticalitatea. La mulţi ani, Ion Iliescu! - celui care a dus solidaritatea la rangul de responsabilitate naţională pentru orice lider politic. La mulţi ani, Ion Iliescu! - celui care a luptat mereu pentru bun simţ şi măsură nu numai în politică, dar şi în societatea românească. La mulţi ani Ion Iliescu! - celui mai cumpătat preşedinte al României din ultimii 20 de ani", scrie Năstase în încheiere.

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a sărbătorit, marţi, împlinirea a 80 de ani, cu o zi în avans, discret, cu puţini invitaţi, doar câţiva dintre liderii PSD şi câţiva admiratori tradiţionali venind să îi ureze "La Mulţi Ani!" la biroul său din strada Atena.

Printre primii care s-au grăbit să îl felicite pe fostul preşedinte au fost Răzvan Theodorescu, recent demisionat din PSD şi Gelu Voican Voiculescu. Nou lider al PSD, Victor Ponta, i-a oferit cadou lui Iliescu o carte despre istoria Partidului Socialist Spaniol.

Câţiva admiratori trecuţi de prima tinereţe au fost şi ei prezenţi, cadourile constând, cu precădere, în buchete şi coşuri cu deja tradiţionalii trandafiri roşii.

Puţinii lideri PSD care l-au vizitat pe Iliescu i-au adus cărţi, precum senatorul Toni Greblă, care i-a oferit o carte despre revoluţia din judeţul Gorj sau dulciuri, precum deputatul Oana Mizil. Au mai trecut, pe la biroul din strada Atena, Emilian Cutean, Dan Tudorache, dar şi ambasadorul Azerbaidjanului, precum şi o reprezentantă a Ambasadei Chinei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici