Noul proiect de buget pe anul 2017 a fost publicat de către Ministerul Finanţelor: SRI şi Preşedinţia vor primi mai puţini bani, iar MApN - mai mulţi

Proiectul bugetului de stat pe 2017 şi cel al asigurărilor sociale de stat, revizuite, au fost publicate de către Ministerul Finanţelor, pe site-ul instituţiei, înainte de şedinţa de guvern de vineri.

7030 afișări
Imaginea articolului Noul proiect de buget pe anul 2017 a fost publicat de către Ministerul Finanţelor: SRI şi Preşedinţia vor primi mai puţini bani, iar MApN - mai mulţi

Noul proiect de buget pe anul 2017 a fost publicat de către Ministerul Finanţelor. Şedinţa de guvern, amânată mai multe ore

Noul proiect de buget măreşte veniturile şi scade cheltuielile faţă de vechiul proiect

Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 117,08 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 150,20 miliarde de lei, cu un deficit de 33,11 miliarde de lei, arată noul proiect de buget postat vineri pe site-ul Ministerul Finanţelor.

În proiectul anterior, publicat pe 23 ianuarie, bugetul de stat era stabilit la venituri în sumă de 116,48 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 149,60 miliarde de lei, cu acelaşi deficit de 33,11 miliarde de lei.

Noul proiect de buget este discutat vineri în şedinţa de Guvern, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut refacerea bugetetelor unor ministere pentru că nu erau în concordanţă cu programul de guvernare al partidului.

„O parte din instituţii aveau bugete mai mari decât le este strict necesar în acest an”, a declarat liderul PSD. Acesta a susţinut că instituţiile publice vor avea bugete mai mici în noua formă a bugetului, cu excepţia Înaltei Curţi, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, unde „creşterile sunt generate de drepturile salariale deja aprobate şi în parte de investiţii în derulare”.

Noul proiect de buget va fi discutat vineri în şedinţa de Guvern după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut refacerea bugetetelor unor ministere pentru ca nu erau în concordanţă cu programul de guvernare al partidului. Dragnea a afirmat ca ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a fost "mai moale decât trebuia", dar că nu va fi remaniat.

"O parte din instituţii aveau bugete mai mari decât le este strict necesar în acest an", a declarat liderul PSD.

Acesta a susţinut că instituţiile publice vor avea bugete mai mici în noua formă a bugetului, cu excepţia Înaltei Curţi, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii, unde "creşterile sunt generate de drepturile salariale deja aprobate şi în parte de investiţii în derulare".

Dragnea a dat asigurări că Ministerul Apărării va primi 2% din PIB, aşa cum România s-a angajat în cadrul NATO. "În rest toate au bugete mai mici (...) Şi la Administraţia Prezidenţială, şi la SRI este mai mic, pentru ca se poate funcţiona", a explicat preşedintele PSD.

Pe agenda de vineri se mai află un proiect de HG privind aprobarea programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, un proiect de HG pentru stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, dar şi un memorandum care vizează măsurile care se impun pentru repartizarea unei cote de 90% din profitul net pe 2016 al companiilor de stat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Sumele alocate în noul proiect de buget, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor, sunt mai mici decît cele alocate prin proiectul anterior pentru Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Administraţia Prezidenţială, dar sunt mai mari pentru Ministerul Apărării (MApN).

În proiectul anterior, publicat pe 23 ianuarie, SRI avea alocat un buget de 1,88 miliarde de lei, dar în proiectul actual acest buget a scăzut la 1,70 miliarde de lei.

Administraţia Prezidenţială, de asemenea, are un buget redus de la 46,3 milioane de lei în forma iniţială la 41 de milioane de lei în forma actuală.

Ministerul Apărării, în schimb, a primit 16,3 miliarde de lei prin noua formă a proiectului de buget, faţă de 11,02 miliarde de lei în vechea formă.

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) nu a fost modificat, rămânând la 247,06 milioane de lei.

Noul proiect de buget este discutat vineri în şedinţa de Guvern, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut refacerea bugetetelor unor ministere pentru că nu erau în concordanţă cu programul de guvernare al partidului.

Dragnea a dat asigurări că Ministerul Apărării va primi 2% din PIB, aşa cum România s-a angajat în cadrul NATO. „În rest toate au bugete mai mici (...) Şi la Administraţia Prezidenţială, şi la SRI este mai mic, pentru ca se poate funcţiona”, a explicat preşedintele PSD.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici