Oferta lui Băsescu pentru UDMR: Nouă judeţe din care unul include Harghita şi Covasna

O hartă a României cu nouă judeţe din care unul să fie format din Harghita şi Covasna este oferta preşedintelui Traian Băsescu şi PDL pentru UDMR, care are timp de gândire până luni să dea un răspuns, notează "Gândul".

1462 afișări
Imaginea articolului Oferta lui Băsescu pentru UDMR: Nouă judeţe din care unul include Harghita şi Covasna

Oferta lui Băsescu pentru UDMR: Nouă judeţe din care unul include Harghita şi Covasna

"Propunerea a fost ca Harghita şi Covasna să formeze un judeţ. Greu de refuzat, greu de acceptat", au declarat, pentru "Gândul", surse din UDMR.

Potrivit acestora, în momentul de faţă curentul în Uniune este mai degrabă de respingere a ofertei făcute la Cotroceni, mulţi dintre liderii formaţiunii punând presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieşirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje şi cu Laszlo Tokes consolidându-şi poziţia în Secuime cu ajutorul Budapestei, mulţi dintre udemerişti susţin că nu se poate face niciun compromis.

Ruperea Ţinutului Secuiesc, prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, ar avea în opinia lor efecte electorale dezastruoase, dând apă la moară şi mai mult radicalilor care şi-au construit platforma politică pe "abandonul" comunităţii maghiare de către UDMR. De asemenea, un răspuns favorabil ofertei prezidenţiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivala şi cu slăbirea forţei maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pe care UDMR, în varianta sa de regionalizarea, le vedea făcând parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Mai mult, temerile Uniunii sunt că odată bătută palma pe noua hartă a României va avea de pierdut şi prin anunţata comasare a comunelor, scrie "Gândul".

Oferta făcută la Cotroceni a fost întoarsă pe toate feţele de liderii UDMR în şedinţe succesive, în cerc restrâns marţi seară şi în plen cu parlamentarii miercuri. La această ultimă întâlnire, adepţii ieşirii de la guvernare au fost mult mai vocali, tonul fiind susţinut de lideri precum Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely sau Peter Lakatos. Tensiunea este departe de a se tempera, mai ales că sâmbătă, la Târgu Mureş, are loc şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).

O reprezentare puternică în acest for au filialele din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, care au înţelegeri şi protocoale semnate pe plan local cu USL. De altfel, susţin surse din UDMR, dacă s-ar accepta varianta Cotroceniului, toate punţile de negociere cu USL ar fi tăiate.

În acest context, înainte de reuniunea CRU, liderii Uniunii sunt extrem de rezervaţi menţinându-şi linia declaraţiilor din ultima perioadă.

"Noi nu acceptăm varianta 8 regiuni transformate în 8 judeţe. Căutam varianta de mijloc, care va fi varianta de mijloc în acest moment nu ştiu", a declarat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu parlamentarii UDMR.

El a marşat din nou pe varianta amânării luării unei decizii, invocând faptul că "marea majoritate" a organizaţiilor judeţene susţin organizarea unor referendumuri locale. De altfel, o mână de ajutor pentru amânare ar putea veni chiar şi din interiorul PDL, unde mulţi dintre liderii cu greutate din teritoriu, dintre care nu lipsesc Sorin Fruzăverde sau Florin Popescu, îşi văd date peste cap toate calculele odată cu reorganizarea administrativă lansată de la Cotroceni cu mai puţin de un an înainte de alegeri, mai notează "Gândul".

Fostul Preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat că oferta pe care Traian Băsescu şi PDL au făcut-o Uniunii este ca Harghita şi Covasna să-şi păstreze statutul.

"Deşi PDL ţine la ideea judeţelor mari, în acest moment ar fi dispuşi să accepte o soluţie separată pentru Secuime, ceea ce ar însemna că, deşi daca ar fi opt judete, cele două judeţe secuieşti Harghita şi Covasna şi-ar păstra în continuare statutul", a declarat Marko pentru televiziunea maghiară din Ardeal, citat de Transindex.

Potrivit fostului lider al Uniunii soluţia propusă are "tot atâtea dezavantaje cât avantaje deoarece nu răspunde situaţiilor judeţelor Mureş şi celor din Partium".

"Dar din moment ce această propunere a fost făcută este evident că noi trebuie să o analizam", a mai spus Marko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici