Oprea nu mai coordonează doctorate la Academia Naţională de Informaţii

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de plagiat, confirmat de şeful Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, la începutul lunii septembrie, nu mai coordonează, în prezent, lucrări de doctorat la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul".

1499 afișări
Imaginea articolului Oprea nu mai coordonează doctorate la Academia Naţională de Informaţii

Oprea nu mai coordonează doctorate la Academia Naţională de Informaţii (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Oprea nu mai este coordonator de doctorat la Academia Naţională de Informaţii, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De altfel, numele său nu apare pe lista coordonatorilor de doctorat ai instituţiei, postată pe site-ul acesteia.

Academia Naţională de Informaţii a emis, pe 7 septembrie, un comunicat, în care a anunţat că evaluează "stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat".

"În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Ştiinţific al Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" să accelereze procesul de evaluare, iniţiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor ştiinţifice şi dezvoltare a capacităţii noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învăţământ şi cercetare academică în cadrul ANI MV", se spunea în comunicat.

Comunicatul a fost emis după suspiciunile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, susţinută la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, dar şi lucrări coordonate de acesta la Academia "Mihai Viteazul".

Pe 4 septembrie, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a dat un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Astfel, el a contrazis, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică din Ministerul Educaţiei - singurul organism abilitat la nivel naţional pentru soluţionarea acestor sesizări - în cazul tezei de doctorat "Procedura plângerii prealabile", susţinute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Consiliul Naţional de Etică a decis, pe 8 iulie, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.

"Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Naţional de Etică. Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm", a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Potrivit acestuia, la Consiliul Naţional de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât şi o sesizare făcută de o altă persoană, dar având acelaşi obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a dat rapid verdictul: "Nu se confirmă".

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universităţii care a acordat titlul.

Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conţine pasaje copiate din alte cărţi şi nu are introducere şi concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din "Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea la legislaţiunea română" a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum şi o serie de citate din Nicolae Iorga şi Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate şi citate corect de către autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul unor lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul". Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, şi despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară şi adjunctului şefului Poliţiei Române Dumitru Pârvu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici