Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene: "MCV nu va fi ridicat în 2017. Depinde de munca Parlamentului şi a Guvernului"

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, a declarat joi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) nu va fi ridicat anul acesta şi că raportul pe anul 2016 arată că s-au făcut progrese, dar şi paşi înapoi.

1410 afișări
Imaginea articolului Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene: "MCV nu va fi ridicat în 2017. Depinde de munca Parlamentului şi a Guvernului"

Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene: MCV nu va fi ridicat în 2017. Depinde de munca Parlamentului şi a Guvernului (Imagine: eu-ems.com)

''Anul acesta nu va fi ridicat (Mecanismul de Cooperare şi verificare-n.r.). Noi vom prezenta raportul MCV pentru anul 2016 şi am stabilit să cooperăm pentru etapa următoare, anul următor'', a declarat secretarul general adjunct al Comisiei Europene la Parlament, întrebată dacă MCV va fi ridicat anul acesta.

Ea a afirmat că le-a cerut parlamentarilor să continue progresele şi să acţioneze în direcţia finalizării MCV, însă acest lucru depinde de Guvern şi de Parlament, instituţii care pot "să accelereze", "să meargă în direcţia corectă".

''Am venit să văd noul Guvern, Parlament. Suntem în faza de finalizare a raportului MCV. Am venit să transmit mesajul că raportul va fi finalizat cel mai probabil luna aceasta. Am venit să spun că trebuie să continuăm progresele făcute. Anul acesta ne uităm la ultimii 10 ani, la lucrurile bune şi rele care s-au întâmplat. Progres există, dar trebuie să vedem ca acesta continuă şi le-am cerut reprezentanţilor (parlamentarilor-n.r.) să lucrăm împreună, dar ceea ce Comisia şi preşedintele Juncker vor să vadă este se acţioneze în direcţia finalizării MCV, dar asta depinde de Guvernul României şi de acest foarte frumos Parlament ales democratic, să accelereze, să meargă în direcţia corectă, care nu este reversibilă, care merge doar înainte, nu înapoi'', a mai spus Paraskevi Michou.

Paşii următori depind de eforturile pe care Parlamentul şi Guvernul le vor face pentru îndeplinirea criteriilor prevăzute de MCV.

''Paşii următori depind de ceea ce am spus. Am venit aici să transmit mesajul că ne dorim o cooperare strânsă să ne apropiem de ieşire, dar asta depinde de munca Parlamentului, a Guvernului, de îndeplinirea tuturor criteriilor într-o manieră sustenabilă pentru ca progresele să nu fie reversibile. Am stabilit că vom lucra împreună ca să atingem acest obiectiv'', a insistat Paraskevi Michou.

Ea a precizat că raportul MCV, în curs de finalizare, arată că s-au făcut progrese, dar şi paşi înapoi.

''Nu (va fi un raport întru totul pozitiv.n.r.). Când spun că s-au făcut progrese în ultimii 10 ani, spun că am văzut instituţii care s-au consolidat, că sunt structuri deja încorporate în sistem. Am văzut în orice caz şi anumiţi paşi înapoi şi asta vrem să evităm în viitor. Nu pot să vă spun cum va arăta raportul pentru că nu este finalizat, dar când mă uit la ultimi 10 ani în anumite zone s-au făcut foarte mari progrese, în anumite zone au fost progrese, au fost şi paşi înapoi şi încercăm să oferim posibilitatea şi intrumentele pentru a merge doar înspre progresele bune'', a subliniat Paraskevi Michou, întrebată dacă raportul MCV va fi unul eminamente pozitiv.

La întâlnirea de la Palatul Parlamentului au participat şefii Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, dar şi Rovana Plumb, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

România prezintă toate condiţiile ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie încheiat, a declarat joi ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

"Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituţii importante şi din punctul nostru de vedere, atâta timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite, argumentele pe care noi le-am arătat sunt acelea că în perioada imediat următoare, acest mecanism care la început a fost folositor României şi ne-a ajutat pentru întărirea instituţiilor şi pentru o legislaţie coerentă au fost îndeplinite. În condiţiile în care toate aceste obiective au fost îndeplinite, pe care România le-a avut în faţă în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile pentru ca acest mecanism în acest an să poată fi încheiat", a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul întâlnirii cu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici