Parlamentarii au marcat 26 de ani de la Revoluţie, în 35 de minute de discursuri

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 26 de ani de la revoluţia din decembrie 1989 a durat 35 de minute, timp în care deputaţii şi senatorii de la fiecare grup parlamentar au ţinut discursuri din care nu au lipsit referirile la tranziţie, securitate sau dosarele rămase restante.

629 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii au marcat 26 de ani de la Revoluţie, în 35 de minute de discursuri

Parlamentarii au marcat 26 de ani de la Revoluţie, în 35 de minute de discursuri (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz a afirmat că, după Revoluţie, societăţii i-au luat foarte mulţi ani să depăşească perioada tranziţiei, iar lucrurile nu au mers tot timpul aşa cum şi-ar fi dorit cetăţenii, însă direcţia a fost bună.

"N-a fost întotdeauna pe calea pe care ne-am dorit, n-a fost întotdeauna ce am sperat. Lucrurile au durat mai mult şi au mers mai greu decât am crezut, dar România într-adevăr şi-a pornit un drum care era oarecum reluat după 100 de ani de la Unire", a afirmat Duvăz.

Deputatul PSD a mai declarat că românii, şi chiar şi parlamentarii în discursurile lor, ar trebui să-şi aducă aminte "cu mai multă pioşenie" de victimele Revoluţiei. "Cred că n-am greşit foarte mult, chiar dacă există foarte multă nemulţumire astăzi", a conchis acesta.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, la şedinţă solemnă în Parlament pentru marcarea a 26 de ani de la revoluţie, că după 22 decembrie 1989 "securitatea a fost desfiinţată", dar s-a reînfiinţat sub numele SRI, după evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş.

"Populaţia din România era sătulă de dictatura comunistă, de represiunea securistă, de teroarea forţelor de ordine, de frig şi de foame. După 22 decembrie securitatea a fost desfiinţată, urmând să se reînfiinţeze sub numele de SRI, după evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş", a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, adăugând că îl neliniştesc "acţiunile unor reprezentanţi al unora dintre puteri care încalcă drepturile şi demnitatea omului".

Totodată, deputatul UDMR a ţinut să precizeze că informaţiile care se vehiculau în perioada aceea despre o posibilă implicare în revoluţie a unor servicii secrete maghiare care ar fi avut în plan ruperea Ardealului au fost miciuni.

"În toată această perioadă dintre 17-22 decembrie au murit 162 de cetăţeni români pe teritoriul întregii ţări răpuşi de gloanţele forţelor de represiune ale comunismului, iar după această dată încă 942 ucişi cică de terorişti sau pentru că s-ar fi crezut că sunt terorişti.(...) Una din minciunile vehiculate pe atunci era implicarea unor servicii secrete din Ungaria, Uniunea Sovietică, America care ar fi dorit să rupă Ardealul. În data de 21 au fost aduşi la Timişoara chiar mineri din Valea Jiului cu răngi şi bâte împotriva maghiarilor şi huliganilor care devastează oraşul, dar aceştia dându-şi seama despre ce este vorba s-au alăturat revoluţionarilor", a declarat Deputatul UDMR Marton Arpad.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la Revoluţie, că dosarul asupra evenimentelor din 1989 nu poate fi închis, iar statul are datoria de a afla adevărul, indiferent cât timp a trecut de la Revoluţie.

"Din păcate, bilanţul concret al condamnării comunismului conţine în continuare prea multe întrebări, care nu au reşit să primească răspuns nici în ziua de astăzi. (...) Crimele împotriva comunismului nu se pot prescrie. Statul român are obligaţia să afle adevărul. De aceea cred că dosarul Revoluţiei nu poate fi închis şi cred în justiţie chiar la decenii distanţă", a afirmat Gorghiu, în cadrul şedinţei.

La rândul său, senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că atunci când se vorbeşte despre morţii de la revoluţie, se vorbeşte "în abstract", adăugând că elevii generaţiei actuale "poate ar fi altfel educaţi şi călăuziţi în viaţă", dacă ar cunoaşte poveştile unor tineri morţi în 1989.

"Noi, când vorbim de morţii revoluţiei, vorbim în abstract ca şi de la această tribună. Au murit 600 sau 700 sau 1.000. În clipa în care dai cifre abstracte, nu au nicio responsabilitate faţă de nimeni. Hai să ne amintim de Tavi, un copil de 13 ani. Pe mormântul lui, în cimitirul de pe Calea Şerban Vodă scrie: << Vă rog să mă iertaţi că am plecat dintre voi la doar 13 ani>> Acest copil a murit pentru o ţară în care nici nu a avut vârsta capacităţii de a decide. Când copiii de liceu învaţă de Ana lui Manole care duce mâncare iubitului ei, de ce nu învaţă şi de Raluca Sălăjan? Elevă în clasa a XII-a la Liceul "Iulia Hasdeu", a murit împuşcată în abdomen ducând mâncare iubitului ei care era soldat. Între Ana lui Manole şi Raluca Sălăjan nu există nicio diferenţă, dar poate copiii de liceu ar fi altfel educaţi şi călăuziţi în viaţă dacă ar şti asta", a afirmat Varujan Vosganian în cadrul şedinţei solemne menită să marcheze împlinirea a 26 de ani de la revoluţia din Decembrie 1989.

Şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului a durat 35 de minute, fiecare grup parlamentar având la dispoziţie câteva minute pentru a susţine un discurs. Partidele au invitat aproximativ 20 de revoluţionari să participe, de la balcoanele sălii de plen, la această şedinţă. Faţă de alţi ani, aceştia nu au provocat incidente. În trecut, aceste şedinţe solemne erau marcate de scandaluri, unii dintre revoluţionari scandând împotriva politicienilor şi a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici