Patriciu:Geoană are spirit liberal, ar putea fi un premier potrivit dacă Antonescu devine preşedinte

Liberalul Dinu Patriciu a declarat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, că preşedintele PSD Mircea Geoană are un spirit liberal care se ascunde sub eticheta social-democrată, e comparabil cu Tony Blair şi în opinia sa ar fi potrivit ca prim-ministru în cazul în care Crin Antonescu ar fi preşedinte.

27 afișări
Imaginea articolului Patriciu:Geoană are spirit liberal, ar putea fi un premier potrivit dacă Antonescu devine preşedinte

Patriciu:Geoană are spirit liberal, ar putea fi un premier potrivit dacă Antonescu devine preşedinte (Imagine: Mediafax Fot)

Întebat dacă e posibil ca Antonescu, ajuns preşedintele României, să-l pună pe Mircea Geoană premier ca o compensaţie pentru faptul că împreună au pornit lupta împotriva statului autoritar şi al lui Traian Băsescu, Patriciu a spus că nu se pricepe la jocul politic.

"Îmi puneţi o întrebare care se leagă de jocul politic, în care eu nu mă pricep. Dacă vreţi să vă vorbesc despre programe economice şi politică în general, vă pot vorbi. Despre jocul politic nu mă pricep. Probabil că aş fi fost un mare politician în ţara asta, dacă mă pricepeam", a spus omul de afaceri.

Întrebat dacă ar fi potrivit Mircea Geoană ca prim-ministru în situaţia în care Antonescu ar fi preşedintele României, liberalul a replicat că "s-ar putea să fie".

"După părerea lui Dinu Patriciu s-ar putea să fie, pentru că de fapt domnia sa are un spirit liberal care se ascunde sub eticheta social-democrată, de nevoie. Nu are un spirit liberal în discursul public, pentru că acolo trebuie să se facă social-democrat, dar de fapt după ce ai trăit atâta vreme la Bush şi Clinton...", a spus Dinu Patriciu.

El a menţionat că Mircea Geoană "a apucat să facă politică în PSD şi e ghinionul domniei sale".

În acest context, Dinu Patriciu a ţinut să-l compare pe Geoană cu fostul premier britanic Tony Blair, precizând că se referă la orientările privind la "filosofia politică".

"Am putea să vorbim în exact aceleaşi cuvinte despre Mircea Geoană şi Tony Blair şi vorbesc despre orientările în privinţa filosofiei politice", a preciat Patriciu.

El a subliniat că în cursa pentru prezidenţiale nu îl mai sprijină pe Geoană, ca în 2004 când acesta candida la Primăria Bucureştiului împotriva lui Traian Băsescu, reiterând că în general susţine oameni şi nu partide.

Pe de altă parte, în contextul unei discuţii privind importanţa preşedintelui României, Dinu Patriciu a declarat că ar fi mai bine cu o republică parlamentară şi menţionând că România o ia "pe drumul unei semidictaturi".

"Cred că ar fi bine să fim o republică parlamentară, care are un prim-ministru puternic şi un preşedinte cu rol de reprezentare. Această bicefalie impusă de Constituţia din 1991 s-a dovedit în toate mandatele ca fiind păguboasă, iar preşedintele s-a dovedit a putea fi o frână şi de foarte puţine ori un stimul pentru evoluţie. Atunci când a încercat să o facă, din păcate a eşuat", a conchis Patriciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici