"Permisuri" de la Boc pentru Moldova; "Accesuri" de la Blaga la baze de date Schengen - AUDIO

România va acorda, la 31 martie, primele "permisuri" de trecere a graniţei pentru cetăţenii moldoveni, a declarat premierul Emil Boc, prezent la punctul de frontieră Ungheni, unde ministrul de Interne Vasile Blaga a explicat că trebuie asigurate "accesuri" la baze de date pentru aderarea la Schengen.

177 afișări
Imaginea articolului "Permisuri" de la Boc pentru Moldova; "Accesuri" de la Blaga la baze de date Schengen - AUDIO

"Permisuri" de la Boc pentru Moldova; "Accesuri" de la Blaga la baze de date Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful Guvernului a participat, joi, la inaugurarea punctului de trecere pe calea ferată a frontierei de la Ungheni între România şi Republica Moldova, realizat conform standardelor Spaţiului Schengen, spunând că acest punct va dispărea atunci când şi Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană.

"România şi Republica Moldova au un viitor comun în Uniunea Europeană. Noi abordăm cu maximă atenţie relaţia cu fraţii noştri de peste Prut, în primul rând prin faptul că, la 31 martie, se vor da primele permisuri pentru micul trafic de frontieră, asta înseamnă că aproximativ un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova din 361 localităţi eligibile vor putea să vină să stea 90 de zile, realizând micul trafic de frontieră specific tuturor ţărilor din UE", a spus Boc.

Ascultă aici declaraţia premierului Boc

La ceremonia de inaugurare a punctului de trecere a frontierei de la Ungheni a participat şi ministrul de Interne, Vasile Blaga, care a arătat că România va avea anul viitor, prin aderarea la Spaţiul Schengen, cea mai lungă frontieră de est a Uniunii Europene şi va trebui să securizeze graniţa atât pentru populaţia ţării, cât şi pentru cei 500 milioane locuitori ai Uniunii.

"Nu întâmplător am luat şi măsura relocării controlului de frontieră de la Nicolina, din două motive: în primul rând clădirea de la Nicolina este una de patrimoniu şi nu o puteam pur şi simplu desfiinţa, pentru că observaţi câte accesuri la câte baze de date trebuie într-un punct care să îndeplinească condiţiile Schengen, iar pe de altă parte, conform catalogului Schengen, punctul trebuie să fie aproape de frontieră, ori discutăm la Nicolina de 20 kilometri de aici până acolo", a arătat Blaga.

Ministrul a amintit că România va cheltui în acest an, de la bugetul de stat, aproximativ 200 milioane euro pentru îndeplinirea standardelor de aderare la Spaţiul Schengen, standarde care urmează să fie verificate în perioada imediat următoare de către o delegaţie UE.

Noul punct de frontieră îl înlocuieşte pe cel de la Nicolina, care nu asigură condiţiile de infrastructură la standarde specifice Spaţiului Schengen şi nici nu poate fi modificat în acest sens, din raţiuni legate de patrimoniul naţional.

Punctul de trecere a frontierei de la Ungheni asigură şi traficul pentru cei 1,2 milioane cetăţeni ai Republicii Moldova domiciliaţi la mai puţin de 50 de kilometri de graniţă şi care, începând cu 31 martie, vor putea circula pe teritoriul României pe baza doar a unui permis de trecere.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici