PNL ar putea solicita la Cameră o comisie de anchetă pentru alocarea fondurilor UE în mediul rural

Deputatul PNL Ciprian Dobre a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că liberalii ar putea solicita luni BP al Camerei constituirea unei comisii de anchetă privind atribuirea proiectelor pe măsura 322, folosită pentru prima dată de către aparatul PDL "ca puşculiţă de campanie electorală".

27 afișări
Imaginea articolului PNL ar putea solicita la Cameră o comisie de anchetă pentru alocarea fondurilor UE în mediul rural

PNL ar putea solicita la Cameră o comisie de anchetă pentru alocarea fondurilor UE în mediul rural (Imagine: Mediafax Foto)

"În CNEx am decis să solicităm Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii de anchetă în legătură cu atribuirea şi calificarea proiectelor pe măsura 322 (renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economic şi populaţia rurală şi punerea ăn valoare a moştenirii rurale-n.r.) din proiecte eligibile în proiecte finanţabile. Săptămâna viitoare, poate chiar luni, va fi depus la BP", a subliniat Cirpian Dobre.

El a subliniat că măsura relativă 322-"calitatea vieţii în mediul rural", "este folosită pentru prima dată de către aparatul PDL-ului ca puşculiţă de campanie electorală".

"Măsura ce a debutat cu criterii foarte clare se transformă dintr-odată într-o măsură de infrastructură. În vechiul ghid de eligibilitate, ceea ce se referă la canalizare şi instalaţii de apă potabilă în mediul rural era punctat cu 15 puncte. În timpul derulării sesiunii de calificare, cade la 5 puncte. Drumul de la 5 puncte se duce la 15 puncte astfel încât toţi cei care au contribuit în camapania electorală din sectorul drumuri să-şi poată recupera banii de la PDL. Calificarea pentru a fi finanţat pe măsura 322 are trei etape. Prima este la APDRP-ul judeţean unde proiectele comunităţii locale se califică, obţin acelaşi nctaj la nivel regional, iar la Bucureşti, la autoritatea de management, toate se depunctează cu câte 7 puncte încât proiectul devine eleigibil, dar nefinanaţbil", a informat Dobre.

El a explicat că la ora actuală "sunt 1756 proiecte depuse pe măsura 322 de către autorităţile locale", din care au fost "admise la finanţare în ultima sesiune din luna iunie un număr de 295, adică 14,3%", precizând că "Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) nici măcar nu a comunicat niciunui primar motivul depunctării".

"Este o încercare de confiscare a fondurilor europene în scopuri politice. Toate comunităţuile locale şi-au luat practic de la gură ca să poată să plătească consultanţă, studii de fezabilitate, să facă deplasări la Bucureşti. N-au pietruit drumuri, n-au făcut multe lucruri pentru comunităţile lor pentru a băga bani în proiecte pentru a absorbi fonduri europene. Sunt depuse deja peste 800 de contestaţii şi sper ca, prin intermediul comisiei de anchetă, să vedem cine a făcut consultanţa în proiectele pe măsura 322 care au ieşit eligibile şi finanţate, să vedem cine va câştiga licitaţiile pentru drumuri şi cine a schimbat criteriile de eligibilitate", a precizat deputatul PNL.

Mai mult, Dobre a anunţat că a trimis o scrisoare privind neregulile constate în procesul acordării fondurilor europene pe măsura 322, preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, şi preşedintelui PE, Jerzy Buzek, în care le spune oficialilor europeni că "o clarificare a problemelor sesizate în prezentarea sa nu poate veni decât prin intervenţia şi la solicitarea expresă a forurilor UE".

Întrebat dacă au discutat cu alte grupuri parlamentare pentru susţinerea demersului de constituirea unei comisii de anchetă, în special cu social-democraţii, preşedintele Crin Antonescu a anunţat că demersul privind constituirea comisiei de anchetă va fi finalizat "definitiv", luni, urmând să fie discutat după aceea "cu toate grupurile parlamentare".

"Pornesc de la prezumţia de bună credinţă. Cred că toate grupurile parlamentare sunt intereseate să facem lumină îngtr-un asemenea subiect şi să facem ordine nu doar lumină", a conchis Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici