PNL, despre Decizia CCR: Admiterea parţială permite vot de respingere de ansamblu în Parlament

PNL a declarat, marţi, că admiterea parţială de către CCR a sesizărilor pe o primă lege din pachetul privitor la Justiţie permite vot de respingere de ansamblu în Parlament, afirmând că este regretabilă decizia Curţii de a nu sesiza Comisia de la Veneţia, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.

394 afișări
Imaginea articolului PNL, despre Decizia CCR: Admiterea parţială permite vot de respingere de ansamblu în Parlament

PNL, despre Decizia CCR: Admiterea parţială permite vot de respingere de ansamblu în Parlament

„Admiterea parţială a sesizărilor pe o primă lege din pachetul privitor la Justiţie permite vot de respingere de ansamblu în Parlament. E regretabilă decizia CCR de a nu sesiza Comisia de la Veneţia”, susţine Partidul Naţional Liberal, potrivit unui comunicat transmis de Departamentul de comunicare al PNL către MEDIAFAX.

Cât priveşte Curţii Constituţionale de a respinge solicitarea PNL privitoare la sesizarea Comisiei de la Veneţia în cazul Legilor Justiţiei, liberalii susţin că decizia pe fond asupra sesizărilor de neconstituţionalitate ar fi trebuit luată ulterior unui punct de vedere exprimat din partea Comisiei de la Veneţia.

„Considerăm regretabilă această hotărâre a Curţii Constituţionale, care a optat astăzi pentru o decizie fără a ţine cont de solicitările formulate în prealabil. Reamintim faptul că în Raportul Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost solicitată în repetate rânduri consultarea Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei. De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat autorităţilor române sesizarea Comisiei de la Veneţia, organism parte a Consiliului Europei, pentru a se exprima asupra modificărilor aduse Legilor Justiţiei”, susţin liberalii potrivit sursei citate.

PNL menţionează că în adresa înaintată Curţii Constituţionale, în 9 ianuarie a.c., a indicat în clar procedura care poate fi uzitată într-un astfel de caz. Mai mult, precizând că această procedură a fost utilizată în 2012, dar şi recent cu privire la o altă cauză care a fost amânată până la primirea unui răspuns din partea Curţii Europene de Justiţie.

CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate aduse modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, urmând ca sesizările privind legile 303/2004 şi 317/2004 privind Statutul magistraţilor şi organizarea CSM să fie dezbătute pe 30 ianuarie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici