PNL face apel la senatori pentru a ataca la CC reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut, miercuri, un apel în plenul Senatului, pentru obţinerea a încă patru semnături necesare atacării la Curtea Constituţională a legii care prevede reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, invocând articolul 41, alineat 5, din Constituţie.

19 afișări
Imaginea articolului PNL face apel la senatori pentru a ataca la CC reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor

PNL face apel la senatori pentru a ataca la CC reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Grupul senatorilor PNL a decis să atace la Curtea Constituţională legea pe care recent Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea şi care în opinia noastră în prevederile sale privitoare la reducerea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor încalcă articolul 41 alineat 5 din Constituţie, anume dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracter obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate. E nevoie de minimum 25 de senatori, avem doar 21, fac apel la colegi să se alăture pentru a putea întreprinde şi această ultimă încercare de a împiedica această măsură injustă", a spus în plen Crin Antonescu.

El a adăugat că, după votul de marţi, din plenul reunit, nu s-a lăsat termenul constituţional de 5 zile sau, în situaţii excepţionale, de 48 de ore măcar pentru a se face sau nu atacuri de neconstituţionalitate.

"În sensul acesta, precizez încă o dată că este vorba nu de reluarea vechiului atac la Curtea Constituţională, ci de atacare pe un alt articol - 41, alineatul 5 din Constituţie - care garantează dreptul la negociere colectivă şi garantează convenţiile colective. Noi considerăm că e dreptul nostru în vigoare după un vot de la care nu au trecut 5 zile, nici măcar 48 de ore, să atacăm la CC. Sesizarea se bazează pe mecanismul de a face această sesizare la CC în termen de cinci zile de la votarea fiecărei legi. Trebuia să ni se respecte dreptul de a se aştepta acest termen până când se trimite la promulgare. Această contestare se face înainte de promulgare, dar din punctul nostru de vedere conducerea Parlamentului a greşit neaşteptând acest termen", a explicat liderul PNL.

El a adăugat că punerea de acord cu decizia Curţii Constituţionale se referea la un atac pe alte articole.

"Noi considerăm că avem dreptul la această cale de atac şi încercăm să o punem în valoare. E ultima încercare de a salva salariile oamenilor. Este interpretarea noastră, e o încercare pe care noi o facem, sperăm să ni se alăture cele 4 semnături", a conchis Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, legile austerităţii în variantele primite de la Parlament, după ce acestea au fost puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Acestea au fost adoptate în aceeaşi zi de plenul Parlamentului.

Articolul 41 alineat 5 din Constituţie prevede că "dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici