Parlamentul a votat micşorarea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15%

Parlamentul a votat, marţi, pentru eliminarea articolului care se referă la reducerea pensiilor din legea echilibrului bugetar, aceasta fiind astfel pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Legea echilibrului bugetar rămâne astfel axată în principal pe scăderea salariilor angajaţilor din sectorul public cu 25%.

549 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a votat micşorarea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15%

Parlamentul a votat micşorarea cu 25% a salariilor bugetarilor, dar a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15% (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Raportul comisilor juridice întocmit după reexaminarea legii echilibrului bugetar în acord cu decizia CC, prin care se elimină articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%, a fost votat, marţi, de plenul Parlamentului, cu 321 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

Adoptarea raportului comisiilor juridice pentru punerea în acord cu decizia CC a Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar s-a făcut fără intervenţii politice, în numai câteva minute.

Prin votul Parlamentului, au fost eliminate din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.

De asemenea, senatorii şi deputaţii au aprobat, în şedinţa comună, raportul la legea recalculării pensiilor, din care CC a declarat neconstituţională prevederea referitoare la pensiile magistraţilor.

Plenul reunit a adoptat, cu 323 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 3 abţineri, raportul comisiilor juridice, prin care se elimina din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor, asumată de Guvern în Parlament, articolul privind recalcularea pensiilor magistraţilor, declarat neconstituţional, vinerea trecută, de Curtea Constituţională.

Prin votul parlamentarilor, din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor se elimină litera c) din articolul 1 şi se pune textul de lege în acord cu decizia CC.

De asemenea, votul dat asupra raportului comisiilor juridice implică eliminarea şi a unor alte prvederi conexe din legile de austeritate, care făceau referire la articolele declarate neconstituţionale, respectiv trimiterile la art. 1, lit. c) din articolele 2 şi 4 ale legii privind recalcularea pensiilor.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, vineri, neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici